SKUTT OG DREPT: En nordmann ble skutt og drept under politiaksjon mot smuglere i Ålbæk Havn. På bildet heises smuglerbåten opp på lastebil for å bli kjørt bort mandag morgen. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix
SKUTT OG DREPT: En nordmann ble skutt og drept under politiaksjon mot smuglere i Ålbæk Havn. På bildet heises smuglerbåten opp på lastebil for å bli kjørt bort mandag morgen. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Fire nordmenn dømt etter mislykket smuglingsforsøk

Fire nordmenn er dømt til tre år og seks måneders fengsel for forsøk på å smugle 260 kilo hasj fra Danmark til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I alt fem nordmenn var tiltalt i saken. Dom falt i byretten i Hjørring fredag.

Aktor Mette Bendix hadde lagt ned påstand om at alle de fem tiltalte burde dømmes likt, og prosederte på fire års fengsel for forsøk på hasjsmugling. Hun la også ned påstand om at alle fem skulle utvises fra Danmark for alltid.

Forsøkte å smugle

Det var 6. januar 2013 at nordmennene hadde forsøkt å smugle 260 kilo hasj i en såkalt rib-båt med 500 hestekrefter. Turen skulle gå fra Aalbæk på Nord-Jylland til Norge. Like utenfor den innerste havna i Ålbæk lå danske spesialstyrker og ventet. 

De norske mennene forsøkte å flykte, men de danske marinejegerne hadde planlagt aksjonen lenge og innhentet nordmennene. Operasjonen ble satt i gang etter at norsk politi henvendte seg til sine danske kolleger allerede høst 2012 om en mulig smuglersak

Hasjen som ble forsøkt smuglet har en antatt markedsverdi på 25 millioner kroner.

Løsnet skudd

Da nordmennene ble oppdaget og ble bordet av politiet, løsnet nordmannen Stein Kjetil Fredriksen (49) skudd, hevder dansk politi. En dansk politimann ble truffet i lysken og en 27 år gammel smugler ble truffet i brystet - begge uten livsfarlige skader. Fredriksen ble skutt fire ganger i brystet og hoderegionen, og døde.

Under rettssaken forklarte en av smuglerne at han ønsket kameraten død.

– Synd politiet ikke var bedre til å skyte, sa den norske 29-åringen i retten.

Taus under rettssaken

Den hovedtiltalte i saken var en 39 år gammel Oslo-mann, som er en nær venn av NOKAS-dømte David Toska. 39-åringen erkjente ikke skyld, har nektet å forklare seg og har forholdt seg taus under hele rettssaken.

Før rettssaken spekulert flere medier på om pengene som var brukt til hasjkjøp, var NOKAS-penger. Men dette har ikke vært tema under rettssaken og var heller ikke noe aktor kom inn på i sin prosedyre.

TV 2 / NTB