SKUTT OG DREPT: På denne hytten på Finnmarksvidda ble 52 år gamle Helge Mannsverk skutt og drept.
SKUTT OG DREPT: På denne hytten på Finnmarksvidda ble 52 år gamle Helge Mannsverk skutt og drept.

17 år for drapet på Helge Mannsverk

Den 49 år gamle ekssvogeren til Mannsverk er dømt for overlagt drap samt drapsforsøk på Mannsverks samboer

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

52 år gamle Helge Mannsverk ble i fjor funnet skutt og drept på en hytte i Garggoluoppal i Kautokeino. Den dreptes ekssvoger ble samme kveld pågrepet og siktet for forsettlig drap.

Nå er den 49 år gamle ekssvogeren dømt for overlagt drap og drapsforsøk på Mannsviks samboer. Aktor la ned påstand om 18 års fengsel, minus de 348 dagene han har sittet i varetekt. Mannen har anket dommen.

– Et uhell

Mannen som til nå har stått tiltalt for overlagt drap i Indre Finnmark tingrett innrømmet i retten at det var han som hadde skutt, men sier at det skjedde ved et uhell. 

Gjerningsmannen skal ha tatt seg inn i hytta, og det skal ha oppstått et basketak før skuddet falt og han stakk fra stedet. Siktedes identitet var kjent for politiet, og han ble pågrepet uten dramatikk.

Drapsvåpenet ble funnet like ved åstedet, og da siktede ble pågrepet, hadde han skader i hodet. 

Skulle ikke drepe

Tidligere på drapsdagen ble eskssvogeren tatt for å kjøre traktor i beruset tilstand, og ble pågrepet av politiet etter tips fra drapsofferet. 49-åringen sier han dro til hytta for å skremme.

– Disse opplysningene ga han straks han ble pågrepet. Han sa da at skudd var avfyrt ved et uhell, og at hans motiv for å gå til hytta var å skremme. Inne i dette bildet ligger da at han mente seg uberettiget anmeldt for promillekjøring, sa siktedes forsvarer, Kjetil Nilsen til TV 2 i fjor.

TV 2 / NTB