Minst 50 nordmenn lever av pokerspill

Men ikke i Norge. Dette mener Per Sandberg det er på tide å gjøre noe med.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Per Sandberg kom - så - og ble slått ut av NM i gratispoker i går kveld. Selv om Frp-nestlederen ble sendt rett ut av turneringen, håper han at han får mer hell med arbeidet med å legalisere poker i Norge.

Et levebrød

Minst 50 nordmenn lever av å spille poker i Norge. Johnny Lodden er en av dem. I ti år har levebrødet hans vært å reise verden rundt for å spille poker. Premien for førsteplassen pleier å være opp mot 12 millioner og hele 100 spillere kan få betalt.

PROFESJONELL: Johnny Lodden er én av disse 50 som har poker som sin fulle inntekt. Her under NM i gratispoker. Foto: Ivar Ekseth
PROFESJONELL: Johnny Lodden er én av disse 50 som har poker som sin fulle inntekt. Her under NM i gratispoker. Foto: Ivar Ekseth

– En normal arbeidsdag for meg nå, er å stå opp, levere ungen i barnehagen, gå hjem å se litt på TV, prøve å trene litt og så lage middag til kona, ler pokerstjernen fra Rogaland.

Denne helgen spiller han imidlertid uten penger. I Norge er pokerspill med penger nemlig forbudt, og dette Norgesmesterskapet er derfor et Norgesmesterskap uten pengepremier. Men premier er det likevel - en av dem er billetter til det såkalte hovedarrangementet i Dublin i April. Der blir det nok et Norgesmesterskap - denne gangen med penger.

– Det er et bord igjen, med ni personer og kanskje ti millioner på førstepremie, så kjenner man pumpa går, at du lever og har det gøy, forteller Lodden.

– Det er derfor jeg driver med dette, for å kjenne på den følelsen - og for å få de pengene.

RØYK UT: Per Sandberg deltok også i gratis-NM men røyk ut etter en halvtime. Foto: Ivar Ekseth
RØYK UT: Per Sandberg deltok også i gratis-NM men røyk ut etter en halvtime. Foto: Ivar Ekseth

Vil ha med penger

I det pågående Norgesmesterskapet i poker deltok også Frp-nestleder Per Sandberg. Men han røyk rett ut etter en halvtime. Han syns det er dumt at norske pokertalenter blir tvunget utenlands.

– Det her er et ferdighetspill, på lik linje med sjakk og bridge og det som måtte være. Så neste år skal vi åpne for at vi får den type turneringer med begrenset innsats i Norge.

– Når du vet at så mange lider spillavhengighet - hvorfor er det så viktig for Frp å legalisere poker?

– Jeg kan gå på en kiosk borti gata og spille bort 40.000 kroner, eller spille for 300.000 i året hos Norsk tipping uten at noen spiller spørsmålstegn ved det, påpeker Sandberg.

Han mener at innsatsen i disse turneringene skal være mellom 600 - 6000 kroner, og mener at Norsk tipping er en større trussel for de med spillavhengighet. Han får selvfølgelig støtte av Lodden.

– Det er helt idiotisk at det er lov å ha spilleautomater rundt i butikker, som ødelegger livet til folk, mens poker skal være forbudt - det skjønner ikke jeg.

Regulert nok

Norsk tipping er sier til TV 2 at Sandbergs resonnement er feil, og mener de har en godt regulert spillvirksomhet.

– For et spill som poker ville denne grensen ha vært 10.000 kroner i måneden, og ikke 300.000 kroner slik Sandberg viser til, forteller kommunikasjonssjefen i Norsk tipping, Arve Sjølstad.

Og legger til at grensen på 300.000 kroner er først og fremst satt for å begrense økonomisk kriminalitet som blant annet hvitvasking og kampfiksing samt en forretningsgrense for å redusere risiko for selskapet.

– Vi ber dessuten alle spillerne om å sette personlige grenser på både tidsbruk og pengetap slik at de selv har kontroll over sitt spill, legger Sjølstad til.

Historisk pokerseier 

I fjor sommer ble Geir Egholm (38) frifunnet etter å ha arrangert pokerturnering med pengeinnsats og pengepremie. 

SEIER: En lykkelig Geir Egholm jubler etter frikjennelse i lagmannsretten. Foto: TV 2
SEIER: En lykkelig Geir Egholm jubler etter frikjennelse i lagmannsretten. Foto: TV 2

Han erkjente å ha arrangert en Texas Hold'em-turnering for 30 personer etter en razzia, men nektet å vedta et forelegg på 12.000 kroner. Førstepremien i turneringen lå på 9000 kroner.

Først gikk saken i Drammen tingrett, der han ble idømt en bot på 10.000 kroner for forholdet. Deretter anket han og en enstemmig dom i lagmannsretten slo fast at det ikke var ulovlig å arrangere pokerturnering med pengepremie. En seier som Egholm mener beviser det han og mange andre har visst i mange år, nemlig at poker er tankesport og ikke gambling.

– Det skal ikke gå under lotteritilsynet, det er ikke de lovene og reglene det skal dømmes etter, sa en lykkelig Egholm til TV 2.