Oscar Pistorius (27) drev skytetrening med pistolen han drepte kjæresten med

Mandag starter rettssaken hvor «Blade Runner» vil forsøke å bevise at drapet på modell-kjæresten Reeva Steenkamp var et uhell.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han ble kalt «Blade Runner», den raskeste mannen i verden uten bein.

Oscar Pistorius (27) fra Sør-Afrika tok tre gullmedaljer under Paralympics i Beijing i 2008, og ble den første personen noensinne til å delta i OL med to amputerte bein.

Beundret og respektert i Sør-Afrika og verden over, ble Pistorius en inspirasjon for både funksjonsfriske og funksjonshemmede sportsutøvere.

Sjokket var derfor stort da det på valentinsdagen i 2013 ble kjent at idrettshelten hadde skutt og drept kjæresten sin, modellen og juristen Reeva Steenkamp.

I august ble Pistorius formelt tiltalt for det blodige drapet, og han innrømmer å ha skutt henne. Han hevder imidlertid at han fyrte av pistolen i selvforsvar, da han i et paranoid øyeblikk trodde hun var en innbruddstyv.

Påtalemyndighetene på sin side hevder det er snakk om et kaldblodig mord.

Mandag starter rettsaken, i Pretoria i Sør-Afrika.

Hvis Pistorius blir funnet skyldig risikerer 27-åringen livstid i fengsel.

På skytetrening før drapet

Hundrevis av journalister fra hele verden er ventet å følge rettssaken, og etter noen rolige måneder vil Pistorius nok en gang få søkelyset fra internasjonal presse rettet mot seg.

I etterkant av drapet ble det kjent at Pistorius har avfyrt et våpen i offentligheten ved en tidligere anledning.

Dette skal ha skjedd da han ble stanset av politiet i trafikken, da han satt i en bil sammen med venner. En krangel skal ha oppstått, og da de kjørte fra stedet fyrte han av flere skudd gjennom soltaket på bilen.

GULLVINNER: Oscar Pistorius poserer etter medaljeseremonien under Paralympics i London i 2012, hvor han tok gull på 400 meter. Foto: Matt Dunham / AP
GULLVINNER: Oscar Pistorius poserer etter medaljeseremonien under Paralympics i London i 2012, hvor han tok gull på 400 meter. Foto: Matt Dunham / AP

Fredag publiserte Sky News en eksklusiv video som viser 27-åringen på skytetrening, kun måneder før han skjøt Steenkamp.

Et sted bruker han en vannmelon som blink.

En serie med stillbilder viser i tillegg Pistorius som trener med den samme sølvfargede pistolen som han brukte da kjæresten ble drept. Denne oppbevarte han under sengen, på tross av at han bodde i et hus hvor det var sikkerhetsvakter på jobb 24 timer i døgnet.

Låste baderomsdøren

Å eie et våpen er imidlertid ikke uvanlig i Sør-Afrika, og Pistorius hadde snakket om sin frykt for kriminalitet flere ganger før drapet.

Han har i avhør sverget på at det var bekmørkt i rommet, og at han derfor ikke så at kjæresten ikke lå i sengen ved siden av ham.

DRAPSTILTALT: Oscar Pistorius forklarer seg om drapet på kjæresten under en rettshøring i Pretoria i august. Foto: Stephane De Sakutin / AFP PHOTO
DRAPSTILTALT: Oscar Pistorius forklarer seg om drapet på kjæresten under en rettshøring i Pretoria i august. Foto: Stephane De Sakutin / AFP PHOTO

 – Klokken 22.00 var vi på soverommet, hun gjorde yoga, jeg så på TV med protesene av. På slutten av kvelden gikk vi og la oss, forklarte Pistorius under en høring i retten i februar i fjor.

Påtalemyndigheten på sin side har gjort det klart at de ikke fester lit til idrettshelten sin forklaring. De mener den benamputerte sprinteren tok på seg protesene, gikk syv meter og skjøt 29-åringen gjennom døren.

Hun var hadde gått på toalettet, og tre av de fire skuddene som gikk gjennom baderomsdøren traff Steenkamp. 

Drapet skjedde klokken 03.00 om morgenen. Hvis Steenkamp var på badet fordi hun var trengende, hvorfor låse døren?, spør aktor, Gerrie Nel.

Sky News skriver at det er et velkjent faktum at sørafrikaneren var en våpen-entusiast, noe som også vil bli et tema under rettssaken.

 – Vi var dypt forelsket

På Valentinsdagen i år – på ettårsdagen for drapet –  la Pistorius ut en hilsen til sin avdøde kjæreste og hennes familie på sin hjemmeside

 – Vi var dypt forelsket og kunne ikke vært lykkeligere, forklarte Pistorius under høringene for ett år siden.

Sam Greyvenstein, bestevenn med Reeva, underbygget dette med sin rettsforklaring: – Min oppfatning er at Oscar og Reeva ikke hadde annet enn kjærlighet sammen. 

Om Pistorius er en kaldblodig morder, eller en mann som gjorde en fatal feil, vil uansett den kommende rettssaken endevende livet til paralympics-medaljøren.

Uavhengig av hva den endelige dommen blir, er det liten tvil om idrettskarrièren og tiden som rollemodell er over for godt.