FORSKJELLER: Det er enorme forskjeller på hvor mye de forskjellige nasjonene betaler ut i medaljebonuser.
FORSKJELLER: Det er enorme forskjeller på hvor mye de forskjellige nasjonene betaler ut i medaljebonuser.

Sjekk de vanvittige bonus-forskjellene

– Rart at vi ikke har en slik bonusordning, sier OL-sølvvinner Ståle Sandbech.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Les alt om OL her!

OL i Sotsji er over og flere nye heltehistorier er skapt.

Men de fleste utøverne som tok medaljer under lekene kan juble over mer enn bare heder og ære. De fleste nasjonale olympiske komiteér deler nemlig ut klekkelige medaljebonuser til sine beste menn og kvinner.

Russland måtte ut med mest
På nettstedet moneysideoflife.com er det satt opp en oversikt over hvor mye de ti beste nasjonene fra Sotsji betaler ut.

Russland troner ikke overraskende øverst på listen. Vertsnasjonen har totalt delt ut 35, 7 millioner kroner til sine medaljevinnere.

Når Alexander Legkov gikk inn til gull på femmila fikk han en gullbonus på 685 000 kroner mens sølvvinner Maksim Vylegzjanin fikk 423 000. Bronsevinner Ilja Tsjernousov måtte nøye seg med 290 000 kroner.

Bjørgen og co. får ingenting
På listen kommer det også frem at Norge og Sverige er de to eneste landene på listen som ikke får utdelt bonuser. 

Det betyr at Olympiatoppen ikke betalte ut en eneste krone i bonus for de totalt 26 medaljene som våre helter plukket med seg. 

FÅR INGENTING: Hverken Therese Johaug, Marit Bjørgen eller Kristin Størmer Steira får bonuser av Olympiatoppen. Lise Åserud / NTB scanpix
FÅR INGENTING: Hverken Therese Johaug, Marit Bjørgen eller Kristin Størmer Steira får bonuser av Olympiatoppen. Lise Åserud / NTB scanpix

– Medaljevinnerne våre får nøyaktig null kroner og null øre i bonuser, fortalte medierådgiver i Olympiatoppen Halvor Lea til TV 2 allerede før jul.

– Ingenting?

– Nei. Men vi har en stipendordning som står i stil med utøvernes prestasjoner. Når Bartosz Piasecki tok OL-sølv i London kvalifiserte han seg samtidig til A-stipendet vårt som er på 120.000 kroner. Dette er et stipend som skal bidra til videre utvikling, og for en utøver med forholdsvis lav inntekt er det jo en betydelig sum, sa han den gangen.

Sandbech: – Rart at vi ikke har det
Snowboarder og sølvvinner i slopestyle, Ståle Sandbech, sier han ikke har tenkt så mye på eventuelle bonuspenger, men innrømmer at han kunne tenkt seg en slik ordning.

– Jeg har ikke satt meg så mye inn i akkurat det der. Men jeg hadde ikke hatt noe i mot å ha en slik ordning. Det hadde absolutt ikke vært noe feil med det, sier han til TV 2.

– Hva synes du om at du hadde fått 423 000 dersom du tok sølvet som russer?

– Det hadde jo vært digg med 423 000 kroner. Men slik er det jo ikke her i Norge. Men det er jo litt rart at vi og Sverige ikke har en slik ordning når det er så mange andre som har det, sier han.

Men han ser også potensielle problemer som kunne oppstått dersom Norge hadde gjort som de andre landene.

TOK SØLV: Ståle Sandbech sier han kunne tenkt seg en ordning som de andre landene har. 
Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
TOK SØLV: Ståle Sandbech sier han kunne tenkt seg en ordning som de andre landene har. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

– Det ville jo blitt veldig dyrt med alle disse langrennsmedaljene, spøker han.

Ingen betaler mer enn Kasakhstan
Det finnes også et land som ville betalt mer en russerne for edelt metall i Sotsji. Kasakhstan betaler hele 1,5 millioner norske kroner for ett OL-gull. Er du kasakhstansk og tar sølv får du 907 000 kroner, mens en bronsemedalje gir 454 000 kroner.

Landet slapp likevel å punge ut de store summene. Kunstløper Denis Ten var nasjonens eneste medaljevinner da han tok bronse.

Russerne fikk Mercedeser i tillegg
Oversikten viser tydelig at det var den russiske olympiske komité som måtte ut med mest penger.

Men vinner du gull på hjemmebane så skal du også belønnes for det. Det mener i alle fall Russlands statsminister Dimitrij Medvedev.  

Torsdag fikk nemlig alle de russiske gullvinnerne utdelt hver sin Mercedes som belønning for innsatsen de har gjort for landet de siste ukene. Den kommer selvsagt i tillegg til bonuspengene.

– Jeg ble litt sjokkert da jeg hørte hvilken bil det var snakk om, sier skiskytter Anton Sjipulin som tok gull på stafetten.

Sjipulin har også fått en bil fra den russiske staten før. Det fikk han etter at han tok bronse på samme distanse i Vancouver for fire år siden.

Gaven er i stor kontrast til hva Dario Cologna fikk da han kom hjem tidligere i uken. Den dobbelte gullvinneren fra Sotsji ble nemlig tildelt en gris av ordføreren i Davos.

Grisen fikk navnet «Sochi».

Sveitserne var imidlertid ikke så veldig sparsomme. De betalte ut nest mest bonuspenger etter Russland med 13,9 millioner kroner.

FIKK BIL: Gullvinner i kunstløp Adelina Sotnikova fikk bil av statsminister Dimitrij Medvedev.
FIKK BIL: Gullvinner i kunstløp Adelina Sotnikova fikk bil av statsminister Dimitrij Medvedev.