SJEKK HVA DU BRUKER: Miljødirektoratet ber folk tenke seg om før de kjøper kostymer og sminke fra produsenter som ikke er godkjent av norske myndigheter. Illustrasjonsfoto: DPA / Frank Leonhardt
SJEKK HVA DU BRUKER: Miljødirektoratet ber folk tenke seg om før de kjøper kostymer og sminke fra produsenter som ikke er godkjent av norske myndigheter. Illustrasjonsfoto: DPA / Frank Leonhardt

Advarer mot skjulte helsefarer i karnevalkostymer og sminke

Kostymene, sminken, maskene og løshåret kan være skadelig for barna som kler seg ut. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag 2. mars feires det fastelavn. I den anledning er det mange barnehage- og skolebarn som feirer karneval. Mange små gleder seg til kostymer, sminke og parykker. 

Men utkledningen kan bli mindre hyggelig enn forventet. 

Miljødirektoratet råder foreldre og andre som kjøper kostymer til barna til å være påpasselig. 

– Det bekymrer oss at det finnes mange produkter som inneholder miljøgifter. Både utkledningstøy og sminke som brukes i forbindelse med karneval kan inneholde helse- og miljøfarlige kjemikalier, sier sjefingeniør i Miljødirektoratet, Line Høydal, til TV 2. 

Kreftfremkallende

Miljødirektoratet oppfordrer foreldre til å unngå produkter med farlige kjemikalier når de handler til barna.

Det er flere faktorer som bør ligge i bakhodet når årets utkledningsdag går av stabelen. 

– Tekstiler kan inneholde fargestoffer, såkalte azofargestoffer. De farligste er forbudt i Norge og Europa, men det hender vi får meldinger fra andre europeiske myndigheter om at de har funnet stoffet, sier Høydal. 

Azostoffer kan virke kreftfremkallende. 

Det er først og fremst de som importerer kostymer og sminke til Norge som har ansvaret for hva produktene inneholder. Miljødirektoratet kontrollerer importørene og forhandlere, men sier det er umulig å ha oversikt over hele markedet. 

KJØP I NORGE: Sjefsingeniør Line Høydal oppfordrer til å kjøpe produkter i Norge. Foto: Miljødirektoratet.
KJØP I NORGE: Sjefsingeniør Line Høydal oppfordrer til å kjøpe produkter i Norge. Foto: Miljødirektoratet.

– Alle som kjøper produkter via utenlandske nettsteder har selv ansvar for sikkerheten ved varene de kjøper. Det er problematisk, og spesielt med tanke på at nordmenn handler svært mye på nett, sier Høydal. 

Les mer om de farlige kjemikaliene på Miljødirektoratets sider. 

Allergiske reaksjoner

På listen over helseskadelige kjemikalier finnes det flere verstinger. Stoffet DEHP kan finnes i blant annet tekstiler og masker. Det er et giftig stoff som man vet er koblet til utvikling av astma og allergi. 

Ftalater er en gruppe stoffer som kan finnes i samme type produkter, spesielt i plastleker. Stoffet er reproduksjonsskadelig og noen er karakterisert som miljøskadelige.  

Har du fått alvorlige helseplager av tekstiler eller kosmetikk? Ta kontakt med vår journalist. 

Seniorrådgiver i Astma- og allergiforbundet, Kent Hart sier til TV 2 at folk må være observante på mulige reaksjoner. 

– Kløe, irritasjon, utslett og eksem er noen av reaksjonene man kan få. Eventuell reaksjon avhenger også av produktet, og om det skal brukes kroppsnært eller smøres rett på huden, sier Hart. 

Han oppfordrer folk til å ta kontakt med lege hvis det skulle oppstå helseplager. Hart deler bekymringen om at flere kjøper både klær og tilbehør på nettet og i utlandet.

– Da står man med ansvaret selv, og mister hele kontrollen som EU-direktivet har satt, og som også er den norske myndigheter følger, sier han. 

Kartlegges i 2014

Innen sminke og kosmetikk er det Mattilsynet som fører tilsyn med produsenter og importører. I løpet av 2013 førte de over 100 tilsyn i Norge. 

I løpet av 2014 skal de jobbe spesifikt mot kosmetiske produkter rettet mot barn - inkludert karnevalsminke. 

– Vi ønsker å kartlegge hva som finnes av produkter, sier rådgiver i Mattilsynet Karianne Slåtta Haugen. 

Kontrollen med norske importører og produsenter er omfattende, og det er i Norge strenge krav til både innhold i kosmetikk og merkingen på produktet. 

– Flere av disse ulovlige stoffene er både kreftfremkallende, kan skade reproduksjonsevnen og fosteret, sier Haugen.