PST frykter utviklingen i ekstremt islamistisk miljø på Østlandet

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at terrortrusselen mot Norge er skjerpet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sin årlige trusselvurdering sier Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at terrortrusselen mot Norge er skjerpet.

– Vi tegner et bilde som er skjerpet, og det knytter vi til økende reisevirksomhet. Vi vurderer at mellom 40 og 50 personer har reist fra Norge til Syria. Endel befinner seg der nå, og noen har returnert, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til TV 2.

Miljø på Østlandet

Trusselen kommer hovedsakelig fra et multietnisk ekstremt islamistisk miljø på Østlandet.

Det er et lite antall personer som har stor betydning for aktiviteten i dette radikale miljøet.

– Det er flere forhold med dette miljøet som gjør at vi anser situasjonen som skjerpet, sier Bjørnland.

De som tidligere var tilfredse med å spre propaganda om sin virksomhet, tar nå ett skritt lenger og involverer seg i operativ virksomhet.

RADIKAL ISLAMIST: Den radikale islamisten og tidigere talsmannen Ubaydulla Hussain i Profetens Ummah under rettssaken mot ham i Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
RADIKAL ISLAMIST: Den radikale islamisten og tidigere talsmannen Ubaydulla Hussain i Profetens Ummah under rettssaken mot ham i Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– De har fått trening og deltatt i kamphandlinger, blant annet i Syria. Flere av de som har reist ut skal ha deltatt i svært alvorlige voldshandlinger.

Fra før av er det kjent at medlemmer i gruppen Profetens Ummah, er blant personene PST følger nøye med på.

Gruppen har hatt flere offentlige opptredener, blant annet da de demonstrerte utenfor USAs ambassade i Oslo i september 2012.

Gruppens tidligere leder, Arslan Maroof Hussain bedre kjent som Ubaydullah Hussain,  ble i februar dømt til 120 dagers fengsel for trusler mot to journalister og hatefulle ytringer mot jøder.

40-50 har reist til Syria

Bekymringen er direkte knyttet til det økende antallet norske statsborgere som har reist for å delta i kamphandlinger i konfliktsoner i blant annet Syria.

I likhet med Etterretningstjenesten som la frem sin trusselvurdering mandag forrige uke, bekrefter også PST opplysningene om at 40 til 50 personer har reist fra Norge til Syria.

Opprørere fra en Al-Qaida-tilknyttet gruppe fotografert i Syria.   (AP Photo/militant website)
Opprørere fra en Al-Qaida-tilknyttet gruppe fotografert i Syria.   (AP Photo/militant website)

Disse personene har enten vært eller befinner seg fortsatt i Syria hvor de kjemper mot Assad-regimet. Noen av dem har oppholdt seg i Syria i over ett år.

Jevn tilstrømning

Og reisevirksomheten er ifølge PST fortsatt pågående.

– Vi ser en jevn tilstrømning av personer som reiser fra Norge til Syria.

Bekymringen fra PST er knyttet til at personer som deltar i kamphandlinger, får en erfaring, og kan bli påvirket til også å utføre terrorhandlinger mot mål i Norge.

«Slike opphold hos militante grupper i konfliktområder innebærer en betydelig risiko for at norske ekstremister kan bli involvert i terroraksjoner utenfor Norge,» heter det i trusselvurderingen.

Som TV 2 tidligere har fortalt er det også flere personer tilknyttet et miljø i Østfold som har reist til Syria. Blant annet en 22-åring fra Fredrikstad.

TV 2 har også fortalt om to norsksomaliske tenåringsjenter fra Bærum som dro til Syria ifjor høst. Der skulle de etter hva TV 2 kjenner til møte en jihadist de hadde kommet i kontakt med hjemme i Norge.

– Det er først og fremst unge menn, fra et multietnisk miljø, som blir radikalisert og reiser til konfliktområder, forteller PST-sjefen.

Spektakulære terroraksjoner

PST bekrefter også at en norsk statsborger sannsynligvis deltok i terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi i fjor.

Terrorgruppen al-Shabaab påtok seg skylden for terroraksjonen som kostet minst 72 mennesker livet, inkludert fem terrorister.

Personer som får erfaring og opplæring i bruk av våpen og eksplosiver i utlandet, kan senere bruke dette mot mål i Norge, mener PST.

Al-Qaidas sentrale ledelse og kapasiteten har de senere årene blitt svekket og mer fragmentert, men ifølge den norske etterretningstjenesten har terrornettverket fortsatt et mål om å utføre spektakulære terroraksjoner.

PST mener at bruken av «insidere» med tilgang til aktuelle mål, anses som en stor verdi for al-Qaida.

Kan trigge høyreekstreme

Videre i trusselvurderingen mener PST at verken venstre- eller høyreekstreme miljøer utgjør noen stor trussel.

Førstnevnte anses mer som et ordensproblem, mens høyreekstreme miljøer kan bli vekket av de ekstreme islamistiske miljøene igjen.

«En volds- eller terroraksjon fra ekstreme islamister i Norge, vil bidra til mobilisering og koordinering av norske høyreekstremister»

PST opplyser at det er flere høyreekstremister som har kapasitet til å utføre alvorlige voldshandlinger.

I all hovedsak mener PST likevel at terrorisme har liten oppslutning i disse miljøene.