VISER MISNØYE: Nord-Koreas leder Kim Jong-Un er misfornøyd med at Sør-Korea og USA har felles militærøvelser. Som et svar sendte Nord-Korea opp fire kortdistanseraketter torsdag. AFP PHOTO / KCNA via KNS    REPUBLIC OF KOREA.
VISER MISNØYE: Nord-Koreas leder Kim Jong-Un er misfornøyd med at Sør-Korea og USA har felles militærøvelser. Som et svar sendte Nord-Korea opp fire kortdistanseraketter torsdag. AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA.

Nord-Korea har skutt opp nye raketter

Kim Jong-Un viser tydelig hva han mener om militærøvelsen mellom USA og Sør-Korea. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag skal Nord-Korea har skutt opp fire kortdistanseraketter, opplyser forsvarsdepartementet i Sør-Korea. 

En talsperson uttalte til nyhetsbyrået AFP at det er snakk om raketter med en maksimal distanse på 200 kilometer. De skal ha blitt skutt opp på østkysten i Nord-Korea

Tydelig beskjed

Oppskytingen kan virke som et svar på samarbeide mellom USA og Sør-Korea, og deres felles militærøvelser. 

– Vårt militære vil holde en streng årvåkenhet for flere oppskytninger eller noen annen militære provokasjoner fra nord, sier talspersonen. 

Nord-Korea har flere ganger brukt rakettoppskyting som et tegn på misnøye over nabolandets årlige samarbeid med USA og deres militære øvelser. 

Eksperter tror ikke testingen vil får alvorlige konsekvenser. 

– Det virker som det er rutine. Det handler nok mest om å sende et signal, både om øvelsen og om FNs nylige rapport, sier Kim Yong-Hyun ved Seoul Donguk University. 

Nord-Korea har flere hundre kortdistanseraketter, og driver stadig med utvikling og testing. 

Militærøvelsen mellom USA og Sør-Korea startet mandag denne uken, og Nord-Korea har fordømt samarbeidet.  

STERKT GJENYSN: Namgung Bong-ja fra Sør-Korea møter sin far Namgung Ryul (87) fra Nord-Korea på det seks dager lange treffet for familier som ble splittet av Korea-krigen. REUTERS/Lee Ji-eun/Yonhap
STERKT GJENYSN: Namgung Bong-ja fra Sør-Korea møter sin far Namgung Ryul (87) fra Nord-Korea på det seks dager lange treffet for familier som ble splittet av Korea-krigen. REUTERS/Lee Ji-eun/Yonhap

Årets øvelse overlappet med det planlagte gjensynet mellom familier som ble splittet på grunn av Korea-krigen. Flere av familiene har ikke sett hverandre på tre år. Møtet mellom disse familiene har vært et tegn på håp om større samarbeid mellom Nord og Sør. 

Viktig gjensyn 

Pyongyang i Nord-Korea har insistert på at øvelsen med USA og Sør-Korea skulle bli utsatt til gjensynet med familiene avsluttes tirsdag. Det har myndighetene i Sør-Korea nektet, og Nord-Korea har derfor godtatt at samlingen skulle gå som planlagt. 

For omkring én uke siden la FN frem en rystende rapport om Nord-Korea. De fastslår at landet begår alvorlige forbrytelser mot menneskeheten. 

Konklusjonen sjokkerte en hel verden, og lød slik: «Forbrytelsene er slående like nazistenes grusomheter». 

Nord-Korea har avvist rapporten og mener den er oppspinn og løgn funnet på av fiendtlige styrker.