Juryen har kåret den svenske kunstneren Jonas Dahlberg som vinner av konkurransen om å lage minnesteder etter 22. juli.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Juryen har kåret den svenske kunstneren Jonas Dahlberg som vinner av konkurransen om å lage minnesteder etter 22. juli. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Svensk kunstner skal lage 22. juli-minnesteder 

Stein kuttet i odden Sørbråten på landsiden ved Utøya skal brukes som materiale i minnestedet i regjeringskvartalet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter angrepene den 22. juli 2011 besluttet regjeringen at det skal etableres minnesteder i regjeringskvartalet i Oslo, og på landsiden mot Utøya i Hole kommune. Også et midlertidig minnested mellom Deichmanske bibliotek og Y-blokka, tilgrensende Grubbegata, skal etableres. Minnestedene skal hedre drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige.

Torsdag ble det kjent at den svenske kunstneren Jonas Dahlberg skal lage minnestedene.

Dahlbergs idé tar utgangspunkt i stedet på Sørbråten hvor han foreslår et sår eller et kutt i selve naturen, som kan forstås som et symbolsk sår.

«En del av odden blir tatt vekk og publikum vil ikke kunne berøre navnene på drepte som er tenkt inngravert i veggen på andre siden av kuttet. Kløften fremkaller tapet og savnet i form av en akutt erfaring», heter det i juryens begrunnelse.

Naturmassen som blir revet ut av fjellet på Sørbråten flyttes til det midlertidige og det permanente minnestedet i regjeringskvartalet. (©NTB)