OMPLASSERES: Hunden Fido skulle først avlives fordi politiet mente han lignet en farlig hund. Foto: Facebook / Redd Fido
OMPLASSERES: Hunden Fido skulle først avlives fordi politiet mente han lignet en farlig hund. Foto: Facebook / Redd Fido

Politiet vet ikke hvilke hunder er som farlige

Politiet fører ikke statistikk over hvilke hunder som biter, og avliver dem som ser farlige ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det bestemt at hunden Fido etter mye om og men skulle omplasseres. Opprinnelig ønsket politiet i Bodø å avlive bulldoggen, da de mente Fido lignet en farlig hund, og den ikke hadde en mikrochip som dokumenterte at hunden var av lovlig rase. 

Politiet viste til hundeloven, der de har plikt til å ivareta sikkerheten og tryggheten til innbyggere. 

«Fido-saken» har vakt stor oppsikt på internett, og Facebook-grupper har jobbet for å få Fido tilbake til eieren sin Ruben

Fido-forkjemperne, som har engasjert advokat John Christian Elden, mener det ikke finnes noe bevis for at hunden har oppført seg truende ovenfor mennesker. 

Politiadvokat Jorild Steindal, sier til TV 2 at de ikke har mottatt noen anmeldelser fra personer som har blitt bitt eller hundeeiere. Angrepet på menneske skal ha skjedd mens Fido sto i kennel. 

– Etter et avisoppslag om Fido fikk politiet inn tips fra naboer og fikk informasjon om flere episoder, sier hun til TV 2. 

Politiet sier at de legger blant annet vitneforklaringer til grunn for vedtaket om å omplassere hunden. Steindal sier også at politiets helhetsvurdering er at Fido ikke er farlig. 

– Generelt sett oppfører ikke hunden seg aggressivt, men den har hatt noe uønsket oppførsel, sier Steindal. 

Ulovlige og farlige hunder

TV 2 har forsøkt å hente ut statistikk over hvilke hunder som biter nordmenn mest, og dermed utgjør den største faren for publikum. 

I Norge er seks hunderaser ulovlige å eie og innføre. De seks hunderasene er ulovlige fordi de er «spesielt aggressive, kampvillige og utholdende, og som på grunn av disse egenskapene er farlige for mennesker og dyr».

Blandingshunder som kan ligne på disse hunderasene er også ulovlige, og kan bli avlivet. 

Norsk Kennel Klubb er motstandere av loven. De har sendt inn en erfaringsrapport med forslag til hvordan de mener loven burde vært utformet til justisdepartementet.

Loven, slik den står nå, mener de er basert på for dårlig faktagrunnlag. 

– Vi har ikke klart å få noen dokumentasjon som underbygger hvorfor akkurat de rasene ble forbudt, sier kommunikasjonsansvarlig i NKK, Stepanka Horakova til TV 2. 

NKK mener raseforbud som forbyr noen utvalgte raser ikke hjelper. 

– Faktisk har de landene som har hatt liknende lovgivning og godt dokumentert erfaring gått vekk fra raselister og over til kompetanseheving. Det tror vi også er veien å gå, sier Horakova. 

Justisdepartementet bekrefter at de har mottatt rapporten, men sier at de ikke har tatt stilling til den ennå. 

Ingen bittstatistikk

Det er nå over 10 år siden loven om «farlige hunder» ble innført. 

TV 2 har forsøkt å få ut tall som viser hvor stor trussel de hunderasene myndighetene mener er farlige, og blandinger der av, er ovenfor mennesker og dyr.

Ifølge Folkehelseinstituttet føres det ikke noen konkret oversikt over bittstatistikk i Norge. 

– Det føres ingen slik statistikk i Norge, bekrefter fungerende kommunikasjonssjef i Folkehelseinstituttet, Therese Øgaard ovenfor TV 2. 

Heller ikke hos Politidirektoratet kan svare på hvilke hunderaser som utgjør størst fare for publikum, hverken nå eller før loven definerte hvilke hunder som var farlige for publikum.  

– Politidirektoratet innhenter ikke statistikk fra politidistriktene knyttet til dette. Vi registrerer antall anmeldelser for brudd på Hundeloven generelt, sier seniorrådgiver i Politidirektoratet, Hans Petter Bergli til TV 2. 

POD opplyser at det de siste to årene har blitt anmeldt 700 brudd på loven om hundehold. 

Lite oversikt

TV 2 har vært i kontakt med politiet i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim for å hente ut statistikk på hvilke hunder som har angrepet mennesker i deres distrikt. 

TV 2 ønsket å få svar på hvor mange hundebitt som var anmeldt til politiet i perioden 2004-2013, og hvilke hunderaser som er hyppigst politianmeldt. 

TV 2 søkte også innsyn i hvor mange av de farlige hundene som var blitt avlivet etter paragraf 19, og om å få vite hvilken rase hunden tilhørte. 

Basert på politiets egen statistikk og erfaring ville vi også finne ut hvilke type hunder som var mest representert i politianmeldelser og bitestatistikk. 

Forskjellige svar

Politiet i Oslo sier at de ikke klarer å hente ut sikre tall på hvor mange anmeldelser det har kommet inn på hundebitt i det aktuelle tidsrommet, og sier at hunderaser uansett ikke blir registeret i anmeldelsene som kommer inn. 

De bekrefter riktig nok at det i Oslo politidistrikt har avlivet hunder etter paragraf 19 og 17, men har ikke statistikk over hvilke typer hunder som ble avlivet, eller hvorfor de ble avlivet.

Hordaland, som eneste politidistrikt TV 2 har vært i kontakt med, fører statistikk over hvilke hunder som biter

I perioden 2009-20013 har det blitt anmeldt totalt 10 hundebitt.

«Ukjent rase» har bitt fire ganger, labrador-bitt har blitt anmeldt én gang, schæfer to, rottweiler én, tibetansk spaniel én gang og golden retriever én gang.

Ingen av hundene ble avlivet, opplyser analyse- og registerseksjonen ved Hordaland politidistrikt.

Politiet i Rogaland sier at det i perioden er registrert 1268 anmeldelser på hundeloven og farefullt dyrehold, men at det ikke er mulig å ta ut statistikk på hvor mange av disse som gjelder hunder, hunderaser eller hundebitt. 

De opplyser at fem hunder i 2013 ble vedtatt avlivet.

Politiet i Sør-Trøndelag ikke vist noe statistikk. 

– Ikke overrasket

Norsk Kennel Klubb sier til TV 2 at de ikke overrasket over den manglende statistikken eller dokumentasjonen. 

– At politidistriktene ikke har bedre oversikt enn dette er synd, men ikke overraskende. En god statistikk ville gitt oss bra grunnlag for videre arbeid, sier Horakova til TV 2.