BEORDRET ØVELSE: President Vladimir Putin beordret onsdag en storstilt militærøvelse vest i landet. Dette bildet er fra et møte i Kreml i desember. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/ AFP
BEORDRET ØVELSE: President Vladimir Putin beordret onsdag en storstilt militærøvelse vest i landet. Dette bildet er fra et møte i Kreml i desember. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/ AFP

Russiske jagerfly i kampberedskap

Russlands forsvarsdepartement melder at russiske jagerfly i det vestlige militærdistrikt er satt i kampberedskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Ukrainas utenriksdepartement har innkalt Russlands utsending til Ukraina. Ukraina krever samtaler med Russland.

– Konstante flypatruljeringer gjennomføres av våre jagerfly i grenseregionen, sier departementet ifølge nyhetsbyrået Interfax. 

Onsdag beordret president Vladimir Putin en storstilt militærøvelse i Russlands vestlige militærdistrikt. Øvelsen skal vare fram til mandag, angivelig for å teste de russiske styrkenes beredskap.

Det russiske utenriksdepartementet sier i en uttalelse at Russland vil forsvare rettighetene til sine landsmenn og reagere kompromissløst hvis de krenkes.

– Russlands utenriksdepartement vil fortsette å forsvare rettighetene til sine landsmenn på den internasjonale arena og reagere sterkt og kompromissløst hvis disse rettighetene brytes, sier departementet på Twitter.

Russisk UD sier i uttalelsen også at det foregår omfattende brudd på menneskerettighetene, angrep og vandalisme i Ukraina som gir Russland grunn til bekymring.

Advarer

Ukrainas fungerende president sier at russiske troppebevegelser utenfor Russlands flåtebase på Krim vil regnes som aggresjon.

– Alle troppebevegelser vil bli betraktet som militær aggresjon, sa president Oleksandr Turtsjynov til nasjonalforsamlingen i Kiev torsdag.

Den russiske svartehavsflåten har sitt hovedkvarter i Sevastopol på halvøya.

Stormet offentlige bygninger

Natt til torsdag stormet rundt 50 væpnede prorussiske menn regjeringskontorene og regionforsamlingens bygning i Simferopol på Krim-halvøya i Ukraina. Simferopol er regionhovedstad på Krim-halvøya, et område av Ukraina der mange er orientert mot Russland og sympatien for de nye makthaverne i Kiev er liten. 

Den ukrainske presidenten krever at alle russiske soldater på Krim holder seg inne på den russiske flåtebasens område.

 (TV 2/ NTB)