MOTTOK PENGEBELØP: På en restaurant på Lysaker stasjon skal en Bærumsinvestor (47) ha mottatt et millionbeløp som var del av en større narkotikahandel. Det ble starten på opprullingen av det som kan bli en av tidenes mest omfattende narkotikasaker på norsk jord. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
MOTTOK PENGEBELØP: På en restaurant på Lysaker stasjon skal en Bærumsinvestor (47) ha mottatt et millionbeløp som var del av en større narkotikahandel. Det ble starten på opprullingen av det som kan bli en av tidenes mest omfattende narkotikasaker på norsk jord. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

KORRUPSJONSSIKTELSEN MOT POLITITOPP:

Kan være norgeshistoriens største narkotikasak 

Etter det TV 2 får opplyst, kan narkotikasaken som nå rulles opp i Asker og Bærum politidistrikt, fort vise seg å bli den største i Norge noensinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere uavhengige kilder TV 2 har vært i kontakt med opplyser at siktelsen mot polititoppen Eirik Jensen (56) er koblet til det som kan bli Norgeshistoriens største narkotikasak.

Like før jul ble en norsk investor (47) fra Bærum pågrepet etter å ha tatt imot et millionbeløp på en restaurant på Lysaker stasjon. Den siktede 47-åringen har tilstått befatning med pengesummen og nærmere 90 kilo hasj, som han oppbevarte.

I løpet av kort tid ble totalt seks personer siktet i saken.

– Kun hasj

Det store kvantumet hasj politiet kom på sporet før jul skal imidlertid kun være toppen av isfjellet, får TV 2 opplyst fra ulikt hold:

  • Både pengesummene og mengdene narkotika som til nå er kjent skal være langt større.
  • Politiet skal mene at narkonettverket som nå rulles opp i Bærum har forsynt hovedstadsområdet med hasj i en årrekke.
  • Etter det TV 2 er kjent med, skal ikke etterforskningen, så langt, ha vist at nettverket har hatt befatning med andre stoffer enn hasj.

Kort tid etter at politimannen Eirik Jensen ble varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett i går, meldte flere medier, inkludert TV 2, at siktelsen for korrupsjon hadde kobling til narkonettverket med base i Bærum.

Forsvarer: – Penger skulle til Nederland

– Det jeg kan si er at min klient sitter konkret siktet for befatning med 80 til 90 kilo hasj, som han har tilstått. Han ble også tatt med en del penger, sier Benedict de Vibe, 47-åringens forsvarer, til TV 2 i kveld.

Forsvareren bekrefter at narkosaken også har internasjonale forgreninger.

– Pengene var betaling for stoffet og skulle fraktes til Nederland, sier de Vibe.

Tidligere i kveld kunne TV 2 avsløre at bakgrunnen for at Spesialenheten siktet Jensen for grov korrupsjon, skal være at han i minst fem år skal ha beskyttet et narkonettverk i bytte minst to millioner kroner – over tid.

Dette får TV 2 opplyst fra flere uavhengige kilder.

Siktelsen: – Skal ha fått en form for vinning

Jensen nekter all straffskyld og ønsker på det sterkeste å imøtegå beskyldningene i avhør med Spesialenhetens etterforskere, ifølge sin forsvarer Jens Ove Hagen.

– Dette vil jeg ikke kommentere. Det undrer meg hvis disse opplysningene kommer fra Spesialenheten for politisaker, sa Hagen til TV 2 tidligere i kveld.

På direkten i studio hos NRK Dagsrevyen valgte Hagen å kommentere siktelsen mot sin klient nærmere:

– Siktelsen er veldig vag, sa Hagen til NRK.

– Den går på en navngitt person, at han skal ha mottatt utilbørlig, eller at han skal ha fått en form for vinning, fra denne konkrete personen, la han til.

Benedict de Vibe, den narkosiktede 47-åringens forsvarer, vil ikke kommentere hvorvidt hans klient har betalt penger til den korrupsjonssiktede politimannen.

– Jeg vil ikke kommentere spørsmålet om penger, forholdet mellom dem, eller i hvilken grad den ene har hjulpet den andre, eller vica versa, sier de Vibe.

Jobbet tett på politimesteren

Eirik Jensen har det siste året vært en av politimesteren i Oslos nærmeste rådgivere og blir av en rekke personer beskrevet som en bauta i Oslo-politiets kamp mot gjengkriminalitet, narkotika og andre organiserte kriminelle.

Den tidligere politisjefen Finn Abrahamsen har også understreket at Jensen er en mann med en rekke fiender, som følge av sin utradisjonelle måte å bekjempe organisert kriminalitet.

Politihistoriker Jon T. Kvikne spekulerer i at Jensen kan ha blitt satt i en felle.

Tre nekter straffskyld

TV 2 har vært i kontakt med forsvarerne i den omfattende narkotikasaken Asker og Bærum politidistrikt etterforsker.

Den antatte hovedmannen på 47 år har tilstått, noe også hans sønn (26) har gjort. Sønnen er siktet for å ha tatt imot utbytte fra en kriminell handling.

De tre øvrige nekter straffskyld. Den sjette personen i saken døde i romjulen, og hans advokat ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2.