Vaskemiddelet «Yes» får «no» i test

Forbrukere raser mot vaskemiddelet, og mener reklamen lyver og lover.

Av Heidi Hegvik

De fleste har kanskje fått med seg reklamen hvor menn i hvite frakker reiser på overraskelsesbesøk til folk for å lage middag til dem og vaske opp med oppvaskmiddelet «Yes» etterpå. 

I reklamen skrytes det av at Yes takler både tøff oppvask som fastbrent mat i ildfast form, og at oppvaskmiddelet klarer å fjerne fettet fra oppvaskmaskinen og filteret. 

Filmen avsluttes med sitatet: «Nok en utfordring, nok en suksess? Svaret er Yes.»

– Veldig dårlig resultat

Jessica Martin fra Stavanger mener Yes lover altfor mye i reklamen. 

– Min erfaring er at jeg har fått veldig dårlig resultat med oppvaskmiddelet. Det ligger stadig vekk skitt igjen i maskinen, og jeg må vaske ting dobbelt opp, sier Jessica til «TV 2 hjelper deg». 

Heller ikke når «TV 2 hjelper deg» er på besøk hos henne klarer Yes å gjøre oppvasken hennes skikkelig rein. 

– Det er irriterende, for de lover og lyver, sier Jessica Martin. 

Forbrukerne raser på nettet

Yes Platinum-oppvaskmiddel har fått flere dårlige tilbakemeldinger fra misfornøyde forbrukere. På hjemmesidene til Yes har det vært mulig for forbrukerne å legge igjen en anmeldelse av produktet. Nå er hjemmesiden forandret, men inntil nylig stod blant annet disse tilbakemeldingene på siden: 

«Jeg anbefaler ikke dette produktet hvis du vil ha en ren oppvask.» 

«Veldig skuffende.»

«Du skal ikke tro det reklamen lover!»

«Skal aldri bruke dette mer og kommer ikke til å anbefale det til noen.»

«Gjør ikke alt den lover, dessverre.»

For å sjekke om oppvaskmiddelet er så dårlig som disse forbrukerne hevder, har sju medlemmer av «TV 2 hjelper deg»-redaksjonen prøvd Yes Platinums oppvaskmaskintablett hjemme. Heller ikke hos oss var oppvaskmiddelet så fantastisk som det virker å være i reklamen. Ingen fikk fjernet fettet fra filteret, og flere opplevde at oppvasken ikke ble helt ren. 

– Kan ikke garantere at oppvasken blir hundre prosent ren

Yes oppvaskmiddel eies av Procter and Gamble. De ønsker ikke å la seg intervjue av «TV 2 hjelper deg», men har sendt oss et svar på e-post. Der skriver de at påstandene de kommer med i reklamen baserer seg på tester gjort i lab eller i det virkelige liv. 

LITEN EFFEKT: Ingen av redaksjonsmedlemmene i «TV 2 hjelper deg» fikk rent filter av å bruke Yes Platinum.
LITEN EFFEKT: Ingen av redaksjonsmedlemmene i «TV 2 hjelper deg» fikk rent filter av å bruke Yes Platinum.

– Ved rengjøring av oppvask spiller mange faktorer inn, blant annet temperatur ved matlaging, type matrester, oppvaskprogram og så videre. Vi kan dessverre ikke garantere at oppvasken blir hundre prosent ren hele tiden, men vi tror forbrukerne forstår dette, skriver Ebba Wallmen, kommunikasjonsrådgiver i Procter and Gamble Nordic. 

Ingen av redaksjonsmedlemmene i «TV 2 hjelper deg» fikk rent filter av å bruke Yes Platinum, som det skrytes av i reklamen. Det forklarer Procter and Gamble slik: 

– Oppvaskmiddelet kan ikke løse opp matrester og forkalkning i filteret fullstendig, bare fett. Som det kommer frem av reklamen varierer resultatet avhengig av hvor mye fett som allerede er samlet i filteret. Vi anbefaler at man regelmessig bruker et avkalkningsmiddel for beste resultat. Man bør også skrape bort de verste matrestene før oppvasken settes i maskinen for å motvirke ansamling i filteret, skriver Wallmen til «TV 2 hjelper deg».