RUSSISKE LAGET: Det russiske laget går innmarsjen under åpningsseremonien i OL. REUTERS/David Gray (RUSSIA  - Tags: OLYMPICS SPORT)
RUSSISKE LAGET: Det russiske laget går innmarsjen under åpningsseremonien i OL. REUTERS/David Gray (RUSSIA - Tags: OLYMPICS SPORT)

Russisk leder forsvarer bruk av «supergassen»

– Xenon er ikke ulovlig å bruke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russlands bruk av Xenon-gass for å for forbedre utholdenheten blant sine toppidrettsutøvere har sendt sjokkbølger gjennom idretts- og antidopingverden.

Antidopingmyndighetene har til nå vært ukjent med fenomenet, men har også lovet å ta tak i det som fremstår som kunstig manipulering av blodverdier.

– Ikke ulovlig å bruke

Russerne har likevel vært helt åpne om bruken, og grunnen er enkel. Det har ikke stått noe i antidopingreglementet om bruk av Xenon-gassen.

– Xenon er ikke ulovlig å bruke. VI har et fast prinsipp om ikke å bruke ting som er forbudt av verdens antidopingbyrå, sier Vladimir Uiba til russiske nyhetsbyråer, ifølge NTB.

Uiba er leder for Russlands biomedisinske byrå og fortsetter:

– Det er mulig at våre idrettsutøvere har inhalert xenon, men det er ingenting galt med det. Vi bruker ikke det som er forbudt, skadelig eller har andre bieffekter.

Professor sier det er livsfarlig

Dermed snakker han professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo, Marianne Thoresen, midt imot.

Hun mener tvertimot at gassen er livsfarlig.

– Jeg ble helt sjokkert da jeg leste om dette. Dette er et anestesimiddel der mange individer vil være dypt sovende om de puster inn 50 prosent av det. De vil da puste altfor lite, og det er derfor livsfarlig å puste inn en slik gass. Dette er det bare anestesileger som kan gi til mennesker, sa hun til TV 2 tirsdag.

– Det er helt forferdelig at det blir fremstilt som et gunstig tilleggsmiddel. Bortsett fra dette i tilfellet i Russland så har jeg aldri hørt om at det anvendes det på denne måten, sier hun.

Den tyske TV-kanalen WDR, som skapte oppstusset med en dokumentar på mandag, hevder russerne har brukt gassen i et tiår.