Her denger politiet løs på demonstrantene

Demonstrasjoner og voldelige sammenstøt mellom politi og sivile preger et dypt splittet Venezuela.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NB! Vi advarer mot sterke bilder i videoen

I frykt for å bli kneblet i sitt eget land, har Richard Álvarez fra Venezuela flyktet til Colombia. Først nå tør han offentliggjøre amatørvideoene som ble filmet fra en balkong i Barquisimeto området i Zulia i Venezuela i februar.

Det ene klippet ble filmet i dagslys, og viser hvordan tre politimenn jakter to demonstranter, for så å angripe dem med slag og vold.

Det andre klippet er filmet på nattestid, og viser et pansret politikjøretøy som jager to personer, samtidig som de skyter etter dem.

En kvinne nær kameraet roper «Løp! Løp!» gjentatte ganger.

Mange drept

– De er forsvarsløse, du ser at de ikke bærer noen form for våpen, sier Álvarez til den colombianske TV-stasjonen Caracol.

Den siste måneden har motstandere av president Nicolás Maduro, etterfølgeren til avdøde Hugo Chávez, arrangert demonstrasjoner over hele landet.

Álvarez ønsker at verden skal se hva som foregår i hjemlandet hans, fordi det ifølge offisielle har 15 personer blitt drept under protestene.

– I realiteten er det mange flere, sier Álvarez.

– Gjemmer seg i frykt

FLYKTET FRA HJEMLANDET: Richard Álvarez fra Venezuela.
FLYKTET FRA HJEMLANDET: Richard Álvarez fra Venezuela.

I forrige uke tok protestene seg opp, og det ble meldt om en rekke voldelige sammenstøt. Lørdag deltok flere hundre tusen venezuelanere i demonstrasjoner. 

Minst 150 personer har blitt skadet, og 579 personer er arrestert, melder nyhetsbyrået Associated Press tirsdag.

– Folk som er slitne, som har vært med i demonstrasjonene, de gjemmer seg når de ser et pansret kjøretøy for å unngå å bli drept, sier Álvarez.

Land i krise

Hovedårsaken til protestene mot regjeringen i Venezuela er den høye inflasjonen i landet, mangel på varer, i tillegg til at kriminaliteten har forverret seg voldsomt på kort tid.

Opposisjonsledere og regjeringen skylder på hverandre for urolighetene.

Demonstrasjonene er de verste som har møtt Maduro siden han vant valget i april i fjorDet ble også holdt demonstrasjoner mot Venezuelas regjering i mange andre land lørdag. I Norge var det protester både i Stavanger og utenfor Stortinget i Oslo.

Landet er i krise, og flere steder spør man seg om dette er begynnelsen på slutten for sosialist regjeringen i Venezuela.

Utviste amerikanske diplomater

Tirsdag valgte USA å utvise tre venezuelanske diplomater, som svar på at Venezuela gjorde det samme mot amerikanske diplomater i Caracas.

Maduro hevdet at dette ble gjort fordi de tre støttet opposisjonen og ønsket å få ham fjernet fra makten.

En talsmann fra Det Hvite hus, Jay Carney, svarte at det som skjer i Venezuela er mellom Maduro og folket hans.

– Ikke mellom Venezuela og USA, sa Carney.