Professor: – Xenon kan være livsfarlig

Advarer på det sterkeste mot å bruke gassen som et prestasjonsfremmende middel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var den tyske tv-kanalen WDR som mandag hevdet at russiske utøvere i en årrekke skal ha dopet seg ved hjelp av inhalering av edelgassen xenon.

– Livsfarlig
Marianne Thoresen er professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo, og har god kjennskap til xenon. Hun reagerer sterkt på de opplysningene som er kommet frem det siste døgnet.

– Jeg ble helt sjokkert når jeg leste om dette. Dette er et anestesimiddel der mange individer vil være dypt sovende om de puster inn 50 prosent av det. De vil da puste altfor lite, og det er derfor livsfarlig å puste inn en slik gass. Dette er det bare anestesileger som kan gi til mennesker, sier hun.

BEKYMRET: Professor Marianne Thoresen.
BEKYMRET: Professor Marianne Thoresen.

Hun mener at det er svært uheldig at dette nå blir fremstilt som et prestasjonsfremmende middel.

– Det er helt forferdelig at det blir fremstilt som et gunstig tilleggsmiddel. Bortsett fra dette i tilfellet i Russland så har jeg aldri hørt om at det anvendes det på denne måten, sier hun.

– Umulig å spore opp
Det er bevist at inhalering av xenon øker EPO-konsentrasjonen i kroppen. Thoresen mener at det vil bli helt umulig å oppdage om utøvere bruker denne metoden for å forbedre egne prestasjoner.

– Xenon er en gass som ikke binder seg til noe i kroppen. Så når man puster det inn, har man effekt mens man puster det. Men med en gang du slutter så er det ute av kroppen på mindre enn to minutter. Og da kan man jo ikke bevise at du har pustet det. Så det er et problem. Og dersom noen er ute etter langtidseffekter så er det faktisk helt umulig å oppdage, sier hun.

Kaggestad: – WADA vil reagere
Xenon står ikke WADAs liste over forbudte stoffer.

Tidligere toppsyklist og TV 2-ekspert Mads Kaggestad tror dopingorganisasjonen nå vil reagere.

– De kommer nok helt sikker til å sette dette ganske raskt på forbudslisten. Så må de finne ut hvordan de skal kontrollere bruken av det, sier han.

– Ble behandlet med xenon i Athen og Torino
Den tyske TV-kanalen WDR siterer rapporter på nettsiden til Atom-Med-Senter der det står at 70 prosent av de russiske medaljevinnerne i Athen-OL 2004 og Torino-OL 2006 ble behandlet med xenon.

Russland tok til sammen 114 medaljer i de to olympiske lekene.