Massimo Cellino nærmer seg stadig et oppkjøp av Leeds United. Her er han avbildet i Championship-kampen mot Middlesbrough på Riverside Stadium.
Massimo Cellino nærmer seg stadig et oppkjøp av Leeds United. Her er han avbildet i Championship-kampen mot Middlesbrough på Riverside Stadium.

Fotball-Italias mest overtroiske nær oppkjøp av Leeds

Overtroisk og straffedømt hobbygitarist. Massimo Cellino venter på godkjennelsen som gjør ham til ny eier av Leeds United. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Queens Park Rangers - Leeds United på TV 2 Sport Premium 2 og TV 2 Sumo lørdag kl 13.15.

Kun forbundet kan stoppe Massimo Cellinos oppkjøp av Leeds. Italieneren har lagt 25 millioner pund på bordet og venter nå bare på at The Football League skal gjøre ferdig sine vurderinger.

– The Football League har per i dag mottatt en betydelig andel av informasjonen vi etterlyste fra Gulf Finance House og Eleonora Sport. Det er imidlertid noen få emner som vil kreve ytterligere informasjon fra de to partene, skrev forbundet i en pressemelding tidligere denne uken.

Gulf Finance House er nåværende Leeds-eiere. Eleonora Sport er selskapet til Massimo Cellino, som har fått akseptert budet på 25 millioner pund.

The Football Leagues arbeid består nå i å gi svar på et komplisert spørsmål:

Er Massimo Cellino skikket til å eie Leeds United?

Italiensk mester i trenerbytter

Det har ikke alltid vært like lett å forstå seg på Cagliari etter at Massimo Cellino kjøpte klubben i 1992. 

Ikke bare har han gjort 37 trenerbytter på 21 år. Han har også ansatt de samme trenerne opp til flere ganger.

I løpet av hans tid som Cagliari-eier, har Carlo Mazzone, Bruno Giorgi, Giampiero Ventura, Daniele Arrigoni og Marco Giampaolo alle vært Cagliari-trenere ved to ulike anledninger.

Davide Ballardini er Cellinos hyppigst brukte trener. Han ledet Cagliari i 2005, 2007 og 2011. Foto: Scanpix
Davide Ballardini er Cellinos hyppigst brukte trener. Han ledet Cagliari i 2005, 2007 og 2011. Foto: Scanpix

Davide Ballardini, på sin side, har vært Cagliari-trener hele tre ganger! 

Årsaken til de hyppige trenerbyttene, er det ingen som vet. Det eneste man vet er at Massimo Cellino er en av fotball-Italias suverent mest overtroiske menn, og at beslutninger ofte bærer preg av nettopp dette.

Frykter tallet 17

I 2012, etter at Cagliari hadde tapt mot Napoli, viste han seg fra sin mest nådeløse side. Napolis målscorer Marek Hamsik ga shortsen sin til en av hjemmelagets ballgutter. Cellino la merke til dette og fryktet for klubbens ve og vel.

– Du kommer aldri mer til å spille for Cagliari, sa han til den forfjamsede ballgutten.

Cellino er livredd for tallet 17, som i mange latinske land har et rykte for å bringe ulykke. På Cagliaris hjemmebane finnes det derfor ikke et sete nummer 17. Mellom sete 16 og 18 finnes det i stedet et sete som heter 16B. 

Denne praksisen gjelder for hele klubben. Klubben kan ikke ha befatning med tallet 17, enten det dreier seg om hotellrom, fly- eller tribunesete når de drar på bortekamp.

Hans ekstreme forhold til tallet kunne i januar veltet Cagliaris signering av brasilianeren Adryan.

– Jeg vil ha denne spilleren. Jeg kjøper ham, selv om han bruker draktnummer 17, skal han angivelig ha uttalt. 

Adryan, her med draktnummer åtte, ble Cagliari-spiller i januar. Dette til tross for at han spilte med nummer 17 for klubblaget. Foto  AFP
Adryan, her med draktnummer åtte, ble Cagliari-spiller i januar. Dette til tross for at han spilte med nummer 17 for klubblaget. Foto  AFP

Cellino fant en vei rundt draktnummeret og signerte den unge brasilianeren. Det er gode nyheter for Michael Brown, som for øyeblikket bærer ulykkesnummeret i Leeds.

Verre skal det imidlertid bli. 

I september 2011 opplevde Cellino, til sin store fortvilelse, at en kamp hadde blitt flyttet fra søndag den 18ende til lørdag den 17ende. For å bekjempe tallet 17 oppfordret han alle supporterne, via klubbens hjemmeside, til å stille på stadion med lilla klær. Denne fargen ville, ifølge Cellino, motvirke tallet 17.

Cagliari vant kampen 2-1.

Noen uker senere ville Cellino gjenta suksessen, og oppfordret alle supporterne til å stille med hvit bandana til kampen mot Siena. 

Denne gangen endte det 0-0. 

Svindel og regnskapsjuks

Heldigvis for Massimo Cellino, er det lite som tilsier at hans overtroiske natur vil bli vektlagt i særlig stor grad av det engelske fotballforbundet.

Da er det verre at de vil legge stort fokus på hans juridiske problemer.

Massimo Cellino avgir forklaring i forbindelse med den italienske kampfiksingsskandalen i 2006. Cagliari var ikke innblandet. Foto: Scanpix
Massimo Cellino avgir forklaring i forbindelse med den italienske kampfiksingsskandalen i 2006. Cagliari var ikke innblandet. Foto: Scanpix

Det har det nemlig vært mange av.

I 1996 ble han dømt for å ha svindlet EU og Italias jordbruksdepartement for et beløp tilsvarende 7,5 millioner pund. I 2001 ble han dømt for regnskapsjuks.

Ifølge The Telegraph vil dette imidlertid ikke ha innvirkning på oppkjøpet, ettersom begge lovbruddene skjedde for over ti år siden, og dermed ikke faller innenfor det gjeldende regelverket.   

Stadionskandalen

Til tross for at lovbruddene fra 1996 og 2001 tilsynelatende ikke blir medregnet i The Football Leagues vurdering av Cellino, er det likevel flere skjær i sjøen for den eksentriske italieneren.

Cagliari-eieren er fortsatt under etterforskning for hans innblanding i stadionskandalen fra forrige sesong.

Massimo Cellino, med alle sine utblåsninger, er et yndet intervjuobjekt blant italienske sportsjournalister. Foto: Scanpix
Massimo Cellino, med alle sine utblåsninger, er et yndet intervjuobjekt blant italienske sportsjournalister. Foto: Scanpix

Cagliaris stadio Sant'Elia ble ikke godkjent av Italias fotballforbund, og Cellino gikk derfor i gang med å bygge et nytt anlegg. Dette var begynnelsen på det som etterhvert ble et mareritt for den sardinske klubben.

Det nye anlegget, Is Arenas, ble i likhet med Sant'Elia heller ikke godkjent for spill i Serie A, da det strengt tatt lignet mer på et stillas en hjemmebanen til en italiensk toppserieklubb. Cagliaris hjemmekamper ble derfor avviklet enten bak lukkede dører, eller på nøytral bane.

I forkant av hjemmekampen mot Roma, hadde Cellino blitt så lei av situasjonen at han trosset forbundet og oppfordret alle til å komme på kamp. 

Lokale myndigheter og det italienske forbundet reagerte umiddelbart. Kampen ble avlyst og Roma ble tilkjent 3-0-seier på walkover.

Et halvt år senere ble Massimo Cellino arrestert, mistenkt for underslag og dokumentfalsk i forbindelse med byggingen av Is Arenas. Etterforskningen pågår fortsatt, og kan dermed utgjøre en trussel for italienerens oppkjøp av Leeds United.

Populær blant supporterne

Blant skandaler, overtro og kaos er Massimo Cellino likevel en populær mann blant supporterne.  

Den lille klubben fra Sardinia klarer alltid, på forbløffende vis, å beholde plassen i Serie A. De gjør det som regel også relativt komfortabelt.

Kanskje skyldes det øybefolkningens forakt for fastlands-Italia. Kanskje skyldes det hans store karisma, som når han spiller gitar med bandet sitt Maurilios. Kanskje er det fotballens svar på Stockholm-syndromet.

Uansett hva det er, går det nå mot slutten. Massimo Cellino har varslet at han forlater klubben etter mer enn to tiår som eier av Cagliari.

– I 22 år har jeg drømt om å gjøre det umulige. Jeg er en stakkars drømmende romantiker og beklager hvis jeg ikke lyktes. Nå har jeg praktisk talt solgt Cagliari, skrev han til Corriere dello Sport per sms, fra sitt bosted i Miami.  

Cagliari får nå arabiske eiere, mens Leeds stadig nærmer seg italiensk eier.

Det spørs om Massimo Cellino vil møte like mye forståelse i Leeds som han gjorde på Sardinia. Kanskje spesielt når overtroen tar overhånd.

Leeds-supporter protesterer mot Massimo Cellino i forbindelse med en kamp på Elland Road. Foto: Scanpix
Leeds-supporter protesterer mot Massimo Cellino i forbindelse med en kamp på Elland Road. Foto: Scanpix