TESTER: Unge russiske idrettsutøvere blir her testet med edelgassen xenon, og hvilken effekt den har på idrettsprestasjonene. FOTO: Skjermdump Russia Today
TESTER: Unge russiske idrettsutøvere blir her testet med edelgassen xenon, og hvilken effekt den har på idrettsprestasjonene. FOTO: Skjermdump Russia Today

Her viser russerne åpent bruk av «supergassen»

I en video som ble vist på  en russisk nyhetskanal avslører russerne hvordan de bruker edelgassen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagene etter OL i Sotsji ble avsluttet har det svirret mange rykter om russernes bruk av den såkalte «supergassen» xenon. 

Russiske idrettsutøvere skal ha brukt edelgassen xenon helt siden 2003. 

Ifølge anerkjente internasjonale studier bidrar inhalering av xenon til å stimulere produksjonen av erytropoietin (EPO) i kroppen.

Åpenlys bruk av xenon

Selskapet Atom-Med-Senter sier de inngikk en avtale med det russiske fridrettsforbundet i 2003, skriver VG. 

Et år før OL i Sotsji viste Russia Today en dokumentar om Russlands forberedelser til OL. Den 25 minutter lange videoen ble sendt i februar 2013. 

17 minutter ut i videoen forteller programlederen om hvordan russiske særforbund skal hjelpe idrettsutøvere å nå sitt aller ytterste. 

Seeren blir helt åpenlyst tatt med inn i et laboratorium, i følge med flere forskere ved Institutt for medisin og biologi. Programlederen forteller at det her forskes på hvilken effekt xenon har og hvordan den kan brukes best mulig. 

Forskere og leger jobber spesifikt med å studere effekten edelgassen har på idrettsutøveres prestasjon. I videoen blir det forklart at det nylig er igangsatt et prosjekt for å kartlegge hvordan xenon skal brukes innen idrett i fremtiden. 

– Xenon er et veldig effekt middel mot stress. Derfor vil det i stressende situasjoner kunne brukes små, terapeutiske doser med xenon. Innen sport så må utøverne slappe av, sove og optimalisere kroppens kapasitet. I prosjektet ser på vi hvordan xenon kan brukes til det, sier Yury Bubeev, leder for psykologisk og fysiologisk avdeling ved Institutt for medisinske og biologiske problemer. 

Tester på ungdommer

I filmen blir seeren tatt med under testingen av xenon. 10 ungdommer får doser med xenon, og forskerne får svar på hvordan kroppens organer reagerer med stoffet. 

Én av ungdommene som blir testet, en langrennsutøver, tester kapasiteten i OL-løypene i Sotsji, og ifølge programlederen er effekten av xenon tydelig. 

– Etter eksperimentet var det mye lettere for meg å trene. Jeg hadde større evne til å restituere meg på kort tid. På skitrening fikk jeg de beste resultatene noen sinne, forteller testperson og skiløper Artyom Musikhin i dokumentaren. 

Russlands olympiske komité har foreløpig ikke kommentert saken. 

Dokumentaren forklarer videre hvordan xenon produseres, og informerer blant annet om at det fem land i verden som produserer stoffet for kommersiell bruk. Disse landene er Russland, USA, Frankrike, Tyskland og Ukraina.