Kritisk til ekstremparken i Sotsji: – Noen kunne strøket med

TV 2s ekspert Andreas Ygre Wiig retter en pekefinger mot FIS, og mener at mye av opplegget i ekstremparken var «ekstremt dårlig gjennomført».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Les alt om OL her!

– Det var veldig skummelt. Kjersti Buaas gikk ned for telling, og hun fikk ikke den nødvendige medisinske hjelpen raskt nok, sier Ygre Wiig.

Se Ygre Wiig kritisere OL og FIS i videovinduet øverst!

OL er over, og det er tid for ettertanke og refleksjon.

New York Times har valgt å legge fokus på alle fallene i Roza Kuthor ekstrempark, og spesielt blant jentene som var i aksjon.

Her får du full oversikt over resultatene i OL!

Flest kvinnefall
Avisen trekker frem flere av hendelsene før de kommer med følgende konklusjon:

«En gjennomgang av hendelsene i ekstremparken forteller oss at det var minst 22 ulykker som var av den grad at de tvang utøverne til å bryte konkurransen, eller få legehjelp dersom det var deres siste run. 16 av disse 22 var kvinner.»

Det blir også påpekt at antall mannlige deltagere var atskillig større, noe som gjør at den store andelen kvinner som falt og skadet seg er enda mer oppsiktsvekkende.

I motsetning til idretter som slalåm, aking og hopp, er det likestilling som står i fokus i ekstremparken. For eksempel er veggene i halfpipe like høye for menn og kvinner. Slopestyle-, skicross- og snowboardløypen er også identiske.

– Det er delte meninger
– Det er de samme dimensjonene, bekrefter TV 2s ekspertkommentator Jonas Greve.

– Men burde det ikke være en forskjell? Med tanke på disse tallene?

– Løypene bygges med tanke på mulighetene for progresjon. Spesielt slopestyle-løypene er bygget slik at guttene kan gjennomføre de progressive triksene. Da blir det en tøff løype. Men også jentene vil pushe seg for å bli bedre, svarer ekspertkommentatoren, før han legger til:

– Det er sikkert delte meninger blant utøverne. Noen mener man bør ha de samme løypene, mens andre hadde følt det mer komfortabelt hvis løypene var forskjellige.

Vil ha «riktigere» hopp
Han er enig i at løypene i Sotsji var av den krevende sorten.

– Det var teknisk krevende løyper, spesielt de store hoppene. Men de er like krevende for begge kjønn. Jeg har egentlig ikke tenkt noe særlig over dette, sier han.

– Tror du det kan bli endringer i fremtiden?

– Svaret mitt på det er at det heller må bli fokus på å bygge «riktigere» hopp.

– Men det er fortsatt sånn at progresjon krever litt knall og fall. Slik vil det alltid være i ekstremsport. Uavhengig av kjønn, legger han til.

Få OL oppsummert på tre minutter: «Det drøyeste jeg har sett»

Canadas trener: – Jeg er bekymret
Canadas slopestyle-trener og tidligere X Games vinner JF Cusson har uttalt at Canadas damelag vanligvis ikke trener i de samme løypene som mennene, i frykt for skader.

– Men i konkurranser hopper de på de samme hoppene. Jeg er bekymret, sier Cusson.

Russlands egen Maria Komissarova brakk ryggen under trening i Sotsji, og ulykken blir karakterisert som den mest alvorlige av New York Times.

Også norske Helene Olafsens fall blir trukket frem i artikkelen.

Kritisk Ygre Wiig
TV 2s snowboardekspert Andreas Ygre Wiig vil rette en pekefinger mot arrangøren.

– Boardingcrossløypen hadde et hopp på slutten med altfor mye «kick» og en bratt landing der folk rett og slett kunne ha strøket med, sier mannen med tre X Games-gull på samvittigheten, før han fortsetter:

– Jeg må rette en stor pekefinger mot OL og mot FIS, som av en eller annen grunn faktisk har ansvaret for snowboard-grenen i OL.

Les også: Kun kombinertgutta får terningkast seks av Kaggestad