INGEN SVAR: Sofia (4) ble lam i venstre arm for to år siden, og legene vet ikke hvorfor. Foto: AP (mobiltelefon)
INGEN SVAR: Sofia (4) ble lam i venstre arm for to år siden, og legene vet ikke hvorfor. Foto: AP (mobiltelefon)

SOFIA (4) BLE PLUTSELIG LAM I ARMEN:

Mystisk polio-lignende sykdom skaper frykt i USA

Mer enn 20 barn i California har blitt syke i løpet av det siste året. Blant dem er fire år gamle Sofia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Framveksten av en poliolignende sykdom overrasker, og bekymrer ekspertene. 

Mer enn 20 barn i den amerikanske delstaten California har fått symptomer som ligner på polio, sykdommen som har lammet titusenvis av barn over hele verden, og som kan være dødelig. 

– Prognosene vi har sett hittil er ikke gode. Flere av barna har ikke fått tilbake førligheten i armer og bein, sier nevrolog Keith Van Haren til nyhetsbyrået AP. 

Barna som har blitt syke i California har fått lammelser og noen av barna har også fått pustebesvær. 

Sofia klarte ikke å løfte leken

Moren til Sofia Jarvis (4) oppdaget at noe var alvorlig galt da datteren mistet gripeevnen. 

– Vi hadde vært hos legen for å få antibiotika mot det vi trodde var en luftveisinfeksjon. På vei tilbake skulle Sofia gripe etter en leke. Da så vi at hun ikke hadde gripeevne i venstre hånd, sier moren Jessica Tomei. 

Sofia og familien møtte pressen i California mandag. De fortalte om sykdommen, og legene ved Stanford universitetssykehus var opptatt av å få ut informasjon.

– Vi vil spre informasjon om sykdommen til helsepersonell, og foreldre. Samtidig legger vi vekt på at svært få barn rammes, sa Van Haren. 

Ligner på polio

Myndighetene i California har fulgt utviklingen tett, siden det første tilfelle i 2012. 

Barna som er rammet av den mystiske sykdommen er i alderen to til 16 år. Alle er vaksinert mot polio. Legene vet med sikkerhet at det ikke er polio som har rammet barna, men noe som ligner. De tror det dreier seg om et virus. 

Oppfordringen fra amerikansk helsepersonell, som nå jobber for å finne årsak og mulig medisinering, er at foreldre kontakter lege så snart de oppdager noe galt. Likevel er ikke det en garanti for at barna unngår varige lammelser. 

– Nettopp fordi vi ikke vet eksakt hva som skjer, så er det også begrenset hvilke behandlingsmuligheter vi har, sier Emmanuelle Waubant, professor i nevrologi ved Universitetet i California.

Det er ikke meldt om lignende utbrudd andre steder.

Polio-overvåking i Norge

Overlege Susanne Gjeruldsen Dudman, ved avdeling for virologi ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, sier viruset som kan være årsaken til sykdomstilfellene i California, er et kjent virus. 

– Viruset, enterovirus 71, forekommer over hele verden, og har også tidligere vært knyttet til slikt forløp med utvikling av lammelser. Men det er sjelden symptomene blir så alvorlig som dette, sier Dudman til TV 2.

Hun forteller at Norge også har tilfeller at enterovirus 71, men at det dreier seg oftest om milde tilfeller. Det er ikke meldt om lammelser på grunn av viruset de siste årene.

Sofia og familien møtte, sammen med helsepersonell, pressen i California mandag. Foto: Ap
Sofia og familien møtte, sammen med helsepersonell, pressen i California mandag. Foto: Ap

Det første polio-utbruddet i Norge er beskrevet i 1868, mens den siste epidemien i landet var i årene 1950-1954. I 2002 ble Europa vurdert som polio-fritt. 

Folkehelseinstituttet har kontakter ute på alle landets sykehus, som vet hva de skal gjøre dersom det kommer pasienter med akutte slappe lammelser. Blant annet skal det tas avføringsprøver som sendes inn til undersøkelse. 

Import av poliovirus kan skje ved at uvaksinerte, eller ikke-immune personer smittes i land som har sirkulerende virus i befolkningen. Dette gjelder Afganistan, Nigeria og Pakistan. I 2013 ble det også påvist polio hos barn i Syria.