– HUDEN BLE SOM GUMMI: Engelske Leanne Howes viser frem et bilde som ble tatt av henne tre dager etter at hun havnet på sykehus. Foto: HotSpot Media
– HUDEN BLE SOM GUMMI: Engelske Leanne Howes viser frem et bilde som ble tatt av henne tre dager etter at hun havnet på sykehus. Foto: HotSpot Media

Leanne (17) skulle bare ta halsbranntabletter...

Var døden nær etter kraftig reaksjon. Vi advarer mot sterke bilder. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Engelske Leanne Howes (17) var i fjor høst døden nær etter å ha tatt to halsbranntabletter.

Howes har irritabel tykktarm, og får ofte halsbrann og sure oppstøt. 

Mindre enn et døgn etter at hun hadde tatt tablettene, Zantac Ranitidine, fikk hun store, væskende byller over hele kroppen. Legemiddelet selges også i Norge. 

Til slutt gled huden nesten av kroppen hennes, og deretter forsvant store deler av håret på hodet, samt negler, øyenvipper og øyenbryn. 

Den unge frisørlærlingen fra Hoveton i engelske Norwich var innlagt på sykehus i nærmere fem uker etter at hun tok tablettene, som også er å få kjøpt i Norge. 

– Jeg trodde at jeg skulle dø. Jeg klarte ikke å bevege meg, og ansiktet mitt var så hovent at jeg ikke klarte å lukke opp øynene. Jeg klødde over alt! Det rant gult puss ut av huden min, sier hun til lokalavisa Norfolk Eastern Daily Press.

– Jeg så ut som et monster fra en Halloween-film. Jeg er heldig som fortsatt lever.

I hui og hast til sykehus

SJELDENT SYNDROM: Leanne klarte verken å gå eller prate etter at huden hennes falt av kroppen. Her er hun fotografert fem dager etter innleggelsen.  Foto: HotSpot Media
SJELDENT SYNDROM: Leanne klarte verken å gå eller prate etter at huden hennes falt av kroppen. Her er hun fotografert fem dager etter innleggelsen.  Foto: HotSpot Media

Det var i september i fjor at 17-åringen fikk halsbrann og kjøpte tabletter mot dette på det lokale apoteket.

Dagen etter følte hun seg trøtt og svimmel, og sammen med kjæresten Jake Round (25) kjørte de hjem til moren hennes Amanda Corley (38).

Hun fikk plutselig problemer med å puste, og fikk byller i både munnen og halsen. Hun begynte å klø på føttene, og oppdaget at det var byller der også. 

På kvelden fant moren Amanda liggende på baderomsgulvet full av byller. Hun ble hentet av ambulanse ti minutter senere, og ble fraktet i hui og hast til Norfolk University Hospital.

Legene forsøkte å smøre på henne en kortisonkrem, men dette førte til at huden nærmest gled av kroppen hennes. Etter to dager hadde hun mistet 80 prosent av huden i ansiktet. 

– Legene sa til mamma at jeg ville være veldig heldig hvis jeg overlevde natta. Heldigvis gjorde jeg det, sier Leanne. 

Sjeldent syndrom

Det skulle vise seg at Leanne lider av Stevens-Johnson syndrom. Dette er en svært sjelden og akutt tilstand som oftest utløses av medikamenter. Syndromet fører til utbredt utslett, sår- og blemmedannelser i slimhinneområder, som for eksempel munn og øyne, samt feber og nedsatt allmenntilstand. Dødeligheten er 30 prosent. 

Pasienter med dette syndromet blir behandlet som om de har store brannskader. Hudleger jobbet døgnet rundt for Leanne, og smurte hele kroppen hennes inn med vaselin tre ganger om dagen. I tre uker måtte hun få morfin mot de enorme smertene. 

I slutten av oktober var Leanne blitt såpass frisk at hun kunne dra hjem igjen, og hun forteller at hun ikke har fått verre varige mén enn tørr og ujevn hud.

– Jeg er livredd for å ta tabletter. Jeg er livredd for at det skal skje igjen. Kanskje er jeg ikke like heldig neste gang, avslutter hun.

En talsmann for Zantac-produsent GlaxoSmithKline sier at de tar Leannes reaksjon på produktet på alvor, og at alle som opplever kraftige bivirkninger etter å ha tatt medikamenter alltid må ta kontakt med lege, farmasøyt eller sykepleier.