I RETTEN: Joshua French og advokat Hans Marius Graasvold, her under rettssaken i Kongo. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
I RETTEN: Joshua French og advokat Hans Marius Graasvold, her under rettssaken i Kongo. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

French anker ikke dommen

Den drapsdømte nordmannen og hans forsvarer vil nå fokusere på å få ham hjem til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter hans advokat Hans Marius Graasvold overfor TV 2, etter at Dagbladet først omtalte saken.

Etter det TV 2 erfarer er det Frenchs dårlige helse som er årsaken til at saken ikke blir anket.

Fokus på hjemsendelse

Forsvarerne ønsker heller å konsentrere seg om den diplomatiske prosessen for å få French utlevert til Norge.

– Det er en sammensatt vurdering som ligger bak, og det er på ingen måte erkjennelse av skyld.French håper den norske befolkning og andre forstår at han er uskyldig dømt. Han håper og tror folk flest ser at han ikke har hatt noe å gjøre med Molands død, sier advokat Graasvold til VG.

Dømt til livstid

French ble forrige uke dømt til livsvarig fengsel for å ha tatt livet av kameraten Tjostolv Moland.

Dommen er for overlagt drap, noe som kan føre til dødsstraff i Kongo. Retten fant likevel at det var formildende omstendigheter til drapet som gjør at han dømmes til fengsel på livstid.

Dommen slår fast at Moland umulig kunne ha tatt sitt eget liv. Retten mente også at nordmannen har forklart seg motstridende og løyet på flere punkter i sin forklaring. 

I dommen sto det at dommerne mener French planla å drepe Tjostolv Moland. Kripos slo fast at Moland hadde 2,7 i promille da han ble funnet død. Han ble av retten omtalt som døddrukken, og ikke i stand til å gjøre annet enn å sove. De mener derfor han ikke har vært i stand til å ta sitt eget liv.