ENTUSIASTISK: Mark Zuckerberg fortalte om sine visjoner under åpningen av Mobile World Congress i Barcelona.  AFP PHOTO / LLUIS GENE
ENTUSIASTISK: Mark Zuckerberg fortalte om sine visjoner under åpningen av Mobile World Congress i Barcelona. AFP PHOTO / LLUIS GENE

Derfor vil Facebook-sjefen ha fattige på nett

Mark Zuckerberg ser for seg Facebook som en inngangsport til nettet for verdens fattige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mange tar internett for gitt, men de fleste har ikke tilgang til internett i det hele tatt. Det brer seg saktere enn man skulle tro, sa Mark Zuckerberg da han innledet under konferansen GSMA Mobile World Congress i Barcelona mandag.

Nå vil Zuckerberg (29) gi folk i fattige land nett-tilgang på mobilen. Folk som ikke har internett og som har begrensede midler, ser ikke hvorfor de skal bruke av sine begrensede midler på å få nettilgang. 

Zuckerbergs svar er å gi folk gratis tilgang til enkle, tekstbaserte tjenester som krever lav båndbredde og enkelt kan brukes over eksisterende 3G- og 2G-nettverk. 

Facebook som inngang til nettet

Facebook er med i planen og skal brukes som en innfallsport til nettet. Gjennom Facebook vil folk oppdage andre interessante ting og oppleve at det er meningsfullt å bruke penger på å ha nettilgang, mener Zuckerberg.

Facebook-sjefen fortalte om lovende prøveprosjekter på Filippinene og i Paraguay.

– På Filippinene samarbeider vi med Globe. Antallet folk som bruker internett, har fordoblet seg. It's a home run, sa Zuckerberg fra scenen i Barcelona.

Argumentet hans for å få flere til å bruke nettet, er at det vil gjøre livene deres bedre.

– Det øker folks sjanser for å finne arbeid og helsetjenester. Når vi tjener penger på dette, kan vi investere mer i infrastruktur, sa Zuckerberg.

Storkjøp

En entusiastisk Zuckerberg stilte som vanlig i uformelle klær - jeans og mørk t-skjorte. Presentasjonen hadde form av et intervju med teknologijournalisten David Kirkpatrick.

Det er bare en uke siden det ble kjent at Facebook har kjøpt mobilmeldingstjenesten WhatsApp for 19 milliarder dollar. Zuckerberg omtalte WhatsApp som en perfekt partner for Facebook. WhatsApp og Facebook har som mål å koble sammen alle i hele verden, sa Zuckerberg.

Planene inngår i kampanjen internet.org, som Zuckerberg leder. Dette er et globalt samarbeidsprosjekt som har som målsetting å gjøre internett tilgjengelig for de to tredelene av verdens befolkning som fortsatt ikke er tilkoblet.

– Å være tilkoblet er en menneskerettighet, sa Zuckerberg i et intervju med CNN i fjor høst.

Facebook har i dag 1,2 milliarder brukere.