ANMELDT: 10. januar i fjor anmeldte Anders Behring Breivik Ila fengsel. Fengselet har litt over 120 plasser, hvorav rundt halvparten er tilrettelagt for forvaringsfanger. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
ANMELDT: 10. januar i fjor anmeldte Anders Behring Breivik Ila fengsel. Fengselet har litt over 120 plasser, hvorav rundt halvparten er tilrettelagt for forvaringsfanger. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Politiet henlegger anmeldelsen til Breivik

Terroristen Anders Behring Breivik mener at hans soningsforhold strider mot menneskerettighetene. Det mener ikke Asker og Bærum politidistrikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding opplyser politimester Ingrid Wirum at hennes politidistrikt har etterforsket og henlagt anmeldelsen til massedrapsmannen.

Politiet har søkt å finne ut av om soningsforholdene hans er i strid med gjeldende lover og forskrifter, men de har ikke funnet noen straffbare forhold, opplyser Wirum i pressemeldingen.

Breivik ble avhørt

– Vi har etterforsket dette på en grundig måte. Det er mye skriftlig dokumentasjon som er blitt gjennomgått for å vurdere soningsforholdene opp mot regelverket, sier Wirum til TV 2.

Etter at Breivik leverte anmeldelsen, ble han kalt inn til et intervju.

– 22. januar i fjor ble han avhørt. Vi har etterforsket dette på ordinært vis og hans anmeldelse har blitt vurdert på samme grunnlag som andres anmeldelser, sier Wirum.

Omfattende anmeldelse

– Han er ikke overrasket over det. Jeg har hatt fortløpende dialog med politiet og vært kjent med de utfordringer de har stått overfor i etterforskningen av dette. Det var en sjeldent omfattende anmeldelse, sier Tord Jordet, Breiviks advokat, til TV 2.

Blant de viktigste punktene i anmeldelsen var den omfattende brevsensuren. I fjor skrev Breivik om lang 700 brev, hvorav en høyst marginal del av dette slapp igjennom.

I tillegg anmeldte han fengselet for den utstrakte bruken av isolasjon og lite mulighet til fysisk utfoldelse.

Ble flyttet etter anmeldelsen

Det var 10. januar i fjor at Breivik anmeldte Ila fengsel for det han mente var brudd på menneskelige soningsforhold. Asker og Bærum politidistrikt har altså brukt 13 måneder på å henlegge saken.

Siden anmeldelsen har Breivik blitt flyttet til Skien fengsel.

– Slik kan man si at det har kommet noe ut av dette. De materielle soningsforholdene er bedre i Skien, men det er fortsatt en lang vei å gå når det gjelder ytringsfrihet og tilbud om fysisk aktivitet, sier Jordet.