STATISTISK DÅRLIGST: Ole Gunnar Solskjær kommer langt ifra heldig ut etter sine første åtte kamper som manager i Premier League. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje ved Rune Kråkenes).
STATISTISK DÅRLIGST: Ole Gunnar Solskjær kommer langt ifra heldig ut etter sine første åtte kamper som manager i Premier League. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje ved Rune Kråkenes).

Solskjærs Cardiff-start forsterker norske manageres negative rykte

Ole Gunnar Solskjærs gjennomsnittlige poengfangst er dårligere enn både Drillo, Solbakken og Berg. – Ryktet er blitt til de grader skadeskutt, sier TV 2s ekspert.

Se Cardiff-Fulham i Premier League lørdag 16.00 på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no

Cardiff og Ole Gunnar Solskjær skal ut i meget viktig kamp hjemme mot Fulham i Premier League lørdag.

De to klubbene ligger på de to nederste plassene på tabellen, med henholdsvis 22 og 21 poeng etter 28 ligakamper.

Hvem har du på ditt lag? Spill Premier League-manager 
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk 

Lundekvam mener ryktet er skadeskutt
På de åtte ligakampene Cardiff har spilt siden Solskjær tok over ansvaret har «The Bluebirds» kun tatt fire poeng, noe som har ført dem fra 17. til 19. plass på tabellen.

Dermed står Solskjær med 0,5 poeng i snitt, noe som er historisk svakt også i norsk managersammenheng i engelsk toppfotball.

– Vi nordmenn stiller ikke noe særlig sterkt i hodene til folk når det gjelder fremtidige jobber i engelsk fotball. Det er det ingen tvil om, sier Claus Lundekvam.

TV 2-eksperten er selv en av de mest suksessrike norske spillerne i Premier League-historien, og er langt ifra positiv med tanke på ryktet norske managere nå har på balløya.

– Det er jo blitt til de grader skadeskutt. Det er ingen nordmenn som har hatt noen større stjerne enn Ole Gunnar Solskjær i engelsk fotball, og når heller ikke han lykkes blir det selvfølgelig litt tungt, sier eks-Southampton-kapteinen.

De tre andre managerne med norsk pass som har prøvd seg på ett av de to øverste nivåene i engelsk fotball måtte alle forlate sine jobber etter relativt kort tid, men de hadde til felles at poengsnittet var bedre enn Solskjærs.

Alle de tre andre norske fikk sparken - alle var bedre
Egil Olsen
tok over Wimbledon sommeren 1999 og fikk sparken i mai året etter da to kamper gjenstod av ligasesongen. Da hadde Drillo tatt 32 poeng på 36 kamper - et poengsnitt på 0,88.

Ståle Solbakken var den neste som forsøkte seg i en av engelsk fotballs to øverste divisjoner. Han tok over nylig Premier League-nedrykkede Wolverhampton forut for 2011/12-sesongen, men fikk sparken etter 31 poeng på 26 seriekamper - et poengsnitt på 1,19.

Henning Berg ledet Blackburn i samme divisjon i samme sesong, men fikk kun 57 dager i sjefsstolen og måtte gå etter seks poeng på ti kamper og et poengsnitt på 0,6.

De tre hadde med andre ord langt ifra storslagen suksess, men tallenes foreløpige tale forteller altså at Solskjær har dårligere poengfangst.

Ser vi på totalen til de norske managerne finner vi at de står med 18 seirer, 19 uavgjorte og 43 tap på 80 kamper, en totalpoengsum på 54 og et snitt på 0,9125.

TV 2-ekspert Erik Thorstvedt sier følgende om statistikken:

– Det er jo ikke positivt, men norsk fotball greier seg kanskje uten norske managere i England også. Vi får konsentrere oss om å være gode hjemme og få et bra landslag på beina. Jeg tror det er viktigere med tanke på utviklingen til norsk fotball.

– Det er gøy når det står på, men det er ikke så gøy å se på når de taper. Men det hadde vært enda gøyere om de hadde fått sjansen over tid. Jeg er for eksempel overbevist om at dersom Ståle Solbakken hadde fått tid på seg så ville ikke Wolverhampton vært i League One i dag, sier eks-Tottenham-keeperen.

Thorstvedt håper Solskjær får fortsette uansett utfall
Thorstvedt mener det er små marginer som har felt Solskjær, og håper på at Cardiff-ledelsen er mer tålmodige enn det man var i tilfellet Solbakken og Wolves.

– Det er veldig små marginer. De har debuten mot West Ham hjemme, der de på 0-0 har et skudd i tverrligger og ut. Hvis den går inn, så vinner de gjerne 1-0, for det første målet vinner ofte. Sånn er det, og jeg er fullstendig overbevist om at Ole Gunnar er en bra manager. Jeg håper bare på at de holder fast ved ham dersom de går ned og at han får muligheten til å bygge et lag i Championship. For sannsynligheten er størst for at de går ned, og det er ikke noen bombe.

– Har du tro på at Solskjær kan beholde jobben dersom det skjer?

– Det er vanskelig å vite når du har en asiat som man egentlig ikke vet noe om. Det kan hende han synes Ole Gunnar er verdens beste mann, men det kan også hende at han gir ham sparken på søndag, sier Thorstvedt.

PS! Kun lørdagens motstander Fulham har tatt færre poeng enn Cardiff i løpet av perioden Solskjær har vært manager i Premier League. De har tatt to poeng på de siste åtte kampene.