POPULÆRT PÅLEGG: Brunosten blir sett på som nasjonalpålegget og er elsket av mange. At pålegget skulle forbys i en av landets kommuner skapte massiv kritikk. (Foto: Scanpix)
POPULÆRT PÅLEGG: Brunosten blir sett på som nasjonalpålegget og er elsket av mange. At pålegget skulle forbys i en av landets kommuner skapte massiv kritikk. (Foto: Scanpix)

Horten kommune: – Forbyr ikke brunost i matpakken

Etter massive reaksjoner på brunostforbudet i Horten, gikk rådmannen i Horten kommune søndag ut og avkreftet at pålegget er forbudt i kommunen.

Dermed kan foreldre i Horten likevel sende med barna både brunost og prim i matpakken hvis de ønsker. Barnehagene og skolefritidsordningene vil imidlertid ikke lenger servere barna brunost og prim.

De nye felles retningslinjene for sunt kosthold i Horten kommune har skapt furore og blitt helgens store snakkis.

«I lys av de siste dagers mediefokus er det viktig å få fram at Horten kommune ikke har opprettet noe forbud mot brunost eller andre produkter», står det ifølge VG i en epost Horten-rådmann Ragnar Sundklakk sendte til ledere i barnehager og skoler søndag ettermiddag. En melding fra kommunen om saken er også lagt ut på kommunens hjemmesider.

Massiv kritikk

De nye kostholdsretningslinjene ble utarbeidet av Linda Jakobsen, som er enhetsleder for barn og unge i Horten, i samarbeid med ansatte og ernæringsfysiolog Pia Harritz Torchio. Ostekuttet var begrunnet med overvektsbølgen blant norske barn. Kritikken haglet i sosiale medier etter at nyheten ble kjent, og ulike aktører kom kjapt på banen til brunostens forsvar. 

Jakobsen forteller til TV 2 at hun er overasket over tilbakemeldingene hun har fått på forslaget. 

– Jeg tror mange reagerer fordi brunost er blitt en del av nasjonalskatten. Det er viktig at vi tør å snakke om fedme som et problem og at vi tør å gjøre noen endringer. 

Helsedirektoratet er uenig

– Det er positivt at Horten kommune ønsker sunn og næringsrik mat for barna, men jeg synes de går litt langt når de ønsker å fjerne brunost, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Henriette Øien til TV 2. 

Øien forteller at det er viktig å skape gode matvaner for barna tidlig, ettersom disse vanene er noe barna tar med seg videre i livet. 

– Vi anbefaler meieriprodukter, som brunost, fordi det er hovedkilden for kalsium i norsk kosthold.

Avdelingsdirektøren peker på at det er viktig med variasjon i kostholdet - også når det gjelder pålegg. 

– Brunost inneholder en del mettet fett, men det finnes magre og halvfete produkter som kan være fine alternativ, sier Øien. 

Men nå er altså nekten som skulle inntre fra august avblåst, til manges fornøyelse.

Se TV 2s reportasje om brunostnekten:

(NTB/TV 2)