TESTET POSITIVT: Ifølge Yahoo Sports har Nicklas Bäckström fått i seg allergimedisin som inneholdt en forbudt substans. Foto: REUTERS/Brian Snyder
TESTET POSITIVT: Ifølge Yahoo Sports har Nicklas Bäckström fått i seg allergimedisin som inneholdt en forbudt substans. Foto: REUTERS/Brian Snyder

Svensk OL-stjerne testet positivt for forbudt stoff

Nicklas Bäckström sto overraskende over finalen mot Canada.

Den svenske NHL-stjernen Nicklas Bäckström (26) skulle egentlig spilt OL-finalen mot Canada, men måtte stå over kampen. 

Det var Yahoo Sports som først meldte nyheten, og at årsaken til at han testet positivt for et forbudt stoff. Det er nå bekreftet av Sveriges olympiske komité (SOK).

– Nicklas har tatt en allergimedisin som har gitt utslag i dopingtesten, sier SOKs pressesjef, Björn Folin, til Aftonbladet.

Bäckström selv ønsker ikke å uttale seg.

– Ingen kommentar, var det eneste han ville si da Expressen oppsøkte den svenske hockeystjernen.

– Allergimedisin
Yahoo Sports kilder hevder Bäckström brøt dopingreglene da han brukte en allergimedisin. Enkelte allergimedisiner, som Claritin, inneholder pseudoefedrin - et stoff som er forbudt av IOC og WADA.

Washington Capitals-stjernen skal ha blitt hentet ut av garderoben før kampen, som svenskene tapte 0-3 for Canada. Testen skal ha blitt utført fredag.

Før kampen ble det meldt at 26-åringen stod over finalen grunnet migrene, etter at han ikke dukket opp under oppvarmingen.

– Forbannet

I et intervju med svenske Viasat legger ikke landslagssjef Pär Mårts skjul på at han er forbannet.

– Spillerne visste ikke hva som hadde skjedd, men det visste jeg mer om. Og jeg blir forbannet over at det kan skje på sånn jævlig måte. Det føles utrolig trist, sier han.

– Jeg fikk vite rundt to timer før kamp at det hadde skjedd noe rundt Nickläs. Etter det har det bare foregått et sirkus i kulissene. Det er helt utrolig at dette skjer, fortsetter Mårts.

På spørsmål om det er en skandale er han klinkende klar.

– Ja, det er det, sier den svenske landslagssjefen.

– Høres veldig klønete ut
Nå er det altså allergimedisin som får skylden for at han har avlagt en positiv dopingprøve-

– Det er trist, og for meg høres det veldig klønete ut. Jeg tror ikke han har tatt noe som helst  for at han skal bli en bedre hockeyspiller, men heller for at han skulle slutte å klø i øynene sine. Men at han har tatt det og ikke fått beskjed av legen til Sverige om hva han kunne ta, det høres utrolig dumt ut, sier Espen «Shampo» Knutsen i TV 2s hockeystudio.

– Er det vanligere å ta slike preparater i NHL?

– Ja, det er det. Du får mye av klubblegen der borte, som du ikke har lov til å ta i et OL eller VM i Europa. Det er stor forskjell på styrken i medikamentene du kan ta, sier han. 

Bäckström har fire assists på fem kamper for Sverige i OL-turneringen, og Geir Hoff tror Bäckströms fravær kan ha påvirket det svenske laget negativt.

– Det vi helt sikkert kan si, er at det ikke påvirket dem positivt. Det må jo ha gjort noe med hele atmosfæren i det svenske laget, i alle fall om de ikke har fått noen signaler om det på forhånd. Jeg tror det har vært med på å påvirke det svenske laget i dag, sier han.

Fem dopingtatt tidligere

Fem utøvere er tidligere tatt for doping under lekene i Sotsji. Lørdag kveld smalt bomben om at tredjemann fra Tour de Ski, Johannes Dürr, hadde testet positivt

Tidligere lørdag ble en latvisk ishockeyspiller og den ukrainske langrennsløperen Marina Lisogor tatt. Fra før har Evi Sachenbacher-Stehle og den italienske bobkjøreren William Frullani testet positivt under lekene i Sotsji.