Canadas superstjerne sørget for OL-gull

Sidney Crosby scoret i sin andre OL-finale på rad.

Canada og Sverige skulle søndag gjøre opp om det siste OL-gullet i Sotsji.

Og det var Canada som trakk det lengste strået. Anført av en strålende Sidney Crosby kjørte de til tider over svenskene.

Crosby, som avgjorde OL-finalen mot USA i Vancouver for fire år siden, sendte Canada opp til 2-0 i andre periode. Da hadde allerede Jonathan Toews sendt de rødkledde i føringen. Og da Chris Kunitz la på til 3-0 i tredje periode var det aldri noen tvil om hvem som skulle ta gullet hjem.

– Gjorde det vi kom hit for
Sidney Crosby var en glad mann etter å ha plukket med seg sitt andre OL-gull.

– Det føles fantastisk. Det var dette vi kom hit for. Vi har blitt bedre og bedre for hver kamp. I dag spilte vi en ny god kamp kamp, sier han til svenske Viasat.

– Utrolig fortjent. De var bedre enn Sverige i alt i dag, sier TV 2s ishockeyekspert Ole Eskild Dahlstrøm etter kampen.

Espen Shampo Knutsen er enig og legger ikke skjul på at dette var viktig for Canada.

– Canada er det stedet i verden hvor hockey betyr mest.  Det er mange som sammenligner Canada med USA. Men i Canada er hockeyen religion, sier han.

– Spiller mot verdens beste lag
Henrik Lundqvist spilte en god kamp for Sverige, men var skuffet over å måtte se OL-gullet ryke.

– Jeg er veldig skuffet. Vi kan bedre. Det var ingen kommunikasjon. Men vi må også huske på at vi spiller mot verdens beste lag, sier han til svenske Viasat.

Stolpeskudd for Sverige
Sverige måtte klare seg uten Nickläs Bäckstöm som før kampen testet positivt på et ulovlig stoff. I tillegg var skadeplagede Henrik Sedin og Henrik Zetterberg allerede uaktuell for søndagens OL-finale. Men en det var likevel de gulkledde som fikk kampens første store mulighet.

Fem minutter ut i første periode fikk nemlig Sverige flyttet spillet sitt helt opp i Canadas målgård. Det endte med at Gustav Nyquist avsluttet i stolpen. Men de rødkledde slapp med skrekken.

Toews sendte Canada i føringen
Og svenskene skulle ha utnyttet presset. For ikke lenge etter gikk Canada opp i ledelsen. Sverige misset i markeringen og Jonathan Toews styrte enkelt inn 1-0.

I andre periode fortsatte Canada å dominere kampen. Men Henrik Lundqvist storspilte bakerst hos Sverige og holdt svenskene inne i kampen.

Crosby viste seg frem
Men til slutt måtte New York Rangers-keeperen gi tapt. Med rundt fire minutter igjen av andre peridoe stjal Canadas store stjerne Sidney Crosby pucken fra svenskene. Crosby satte full fart  mot mål før han fintet ut Lundqvist og satte pucken i buret.

Og da Chris Kunitz banket inn 3-0 i den tredje perioden var det avgjort.

Dermed forsvarer Canada gullet fra Vancouver for fire år siden. De blir også det mestvinnende laget i OL-sammenheng.

Canadas triumf i Sotsji er landets niende OL-gull.