IKKE BEKYMRET: IOC-president Thomas Bach mener antall dopingssaker i Sotsji ikke er relevant. FOTO: CLAUDIO BRESCIANI / TT / kod 10090
IKKE BEKYMRET: IOC-president Thomas Bach mener antall dopingssaker i Sotsji ikke er relevant. FOTO: CLAUDIO BRESCIANI / TT / kod 10090

Bach om dopingskandalene: - Antall saker ikke relevant

IOC-president Thomas Bach mener det viktigste er at antidoping-systemet fungerer.

Sotsji (TV 2 Sporten): Østerrikes femmilsfavoritt Johannes Dürr ble søndag den femte som har testet positivt så langt i OL.

Lørdag ble en latvisk ishockeyspiller og den ukrainske langrennsløperen Marina Lisogor tatt. Fra før har Evi Sachenbacher-Stehle og den italienske bobkjøreren William Frullani testet positivt under lekene i Sotsji.

- Antall saker ikke relevant
IOCs mektige president, Thomas Bach, sier på en pressekonferanse søndag at han ikke bryr seg om antall dopingssaker i OL.

- Antall dopingsaker er for meg ikke relevant. Det viktigste er at vi ser at systemet virker. Ser du på hvilke substans de er tatt for, så er det ulike midler, stimulerende midler og ulike mengder. At de blir tatt viser at systemet virker og at IOC tar dette alvorlig. Vi har fulgt de vanligere prosedyrene og utøverne er blitt automoatisk diskvalifisert, uansett hvilke substans de har testet positivt for, sier Bach.

Han ønsker ikke å nærmere inn på de fem konkrete dopingssakene som er under opprulling.

- Jeg ønsker ikke å kommentere noe rundt enkeltsaker av juridiske grunner og konfidensielle vilkår så lenge dette er en pågående prosess, sier IOC-presidenten.

- Gjort fremskritt
Durr skal ha testet positivt på EPO da han var hjemme i Østerrike for å trene seg opp til søndagens femmil.

- Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte om vi har en østerriksk sak. Men dersom en utøver er blitt tatt i utlandet er det et annet bevis på at vi har gjort fremskritt i måten vi tester på, er alt Bach vil si om saken rundt den østerrikske langrennsløperen.

Tyskeren opplyser samtidig om at IOC har satt ny rekord i antall dopingtester i et vinter-OL under lekene i Sotsji.

- Min første avgjørelse da jeg ble valgt som ny IOC-president var å øke antall dopingtester utenfor konkurranse. Det har vi klart. Vi har økt antall tester sammenlignet med Vancouver-OL med 64 prosent. 2631 dopingtester er avlagt under lekene i Sotsji. Og dette handler ikke om kvantitet, men kvalitet, sier han om testmetodene.

Bach varsler at IOC gjør sitt ytterste for at dopingprøver tatt i tidligere OL kan bli testet på nytt med nye metoder.

- En retesting av ti år gamle er kanskje en vitenskapelig utfordring. Men jeg vil at dopingsyndere skal leve med risikoen for å bli tatt resten av livet. Vitenskapelig er det imidlertid kanskje litt vanskelig å implementere, sier han.

Hyller Sotsji-lekene
Sotsji-lekene fikk mye kritikk i forkant, men ifølge IOC-presidenten har tilbakemeldingene etter under og etter mesterskapet vært ensidig positive.

- Svarene vi har fått fra alle deltakerne her er bare positive. Det gjelder utøvere, nasjonale olympiske komitéer, sponsorer og TV-selskap, sier Bach, før han fortsetter:

- De lovpriser lekene alle sammen. Men det viktigste for meg er hva utøverne mener. Jeg har tilbragt fire netter i de ulike deltakerlandsbyene og spist frokost med mange utøvere. Det var ingen som klaget. De likte først og fremst beliggenheten til deltakerlandsbyen. De kunne gå rett fra frokostbordet og rett til trening. Det er helt strålende. Vi har fått ekstremt positive tilbakemeldinger, sier han.