«Mexicos Osama bin Laden» pågrepet etter 13 år i skjul

Joaquin «el Chapo» Guzman Loera er verdens mektigste narkobaron. Lørdag ble han pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Narko-storfisken med tilnavnet el Chapo var øverst på listen over ettersøkte narkokriminelle, både i Mexico og USA.

Han har ledet kartellet Sinaloa, som også er navnet på hjemstaten til Loera.

Stor del av narkoeksport

Den kriminelle virksomheten har gjort ham til en av Mexicos rikeste menn. Loeras narkokartell står for rundt 25 prosent av de illegale midlene som finner veien fra Mexico til USA. 

56-åringen ankom Mexico City lørdag. Han ble eskortert av maskerte spesialsoldater inn i et ventende helikopter, som fraktet ham til fengselet. 

Førsteamansuensis Benedicte Bull ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo sier pågripelsen gir stor prestisje for meksikanske myndigheter.

– Han er jo Mexicos Osama bin Laden. Det har en stor symbolsk betydning, sier Bull til TV 2. 

Men pågripelsen betyr neppe kroken på døren for narkoeksporten. Flere kan overta, ikke minst det konkurrerende kartellet Los Zetas, som av Bull beskrives som det mest brutale kartellet.

– På kort sikt er det mange som frykter økt vold. Særlig i Honduras og Mexico, som har vært hardest rammet av volden. Det kan oppstå et maktvakuum. Mange står klare til å overta, og det kan bli kamp om plassene, sier hun.

TILBAKE TIL FENGSEL: Joaquin Guzman Loera geleides av maskerte spesialsoldater inn i helikopteret og tilbake til fengsel. AFP PHOTO/ALFREDO ESTRELLA
TILBAKE TIL FENGSEL: Joaquin Guzman Loera geleides av maskerte spesialsoldater inn i helikopteret og tilbake til fengsel. AFP PHOTO/ALFREDO ESTRELLA

Etter at pågripelsen ble kjent fulgte hun med på Twitter for å lodde stemningen blant meksikanerne. 

- Mange er kyniske, og spør hvilken sammenheng denne pågripelsen har med at Barrack Obama nettopp var på besøk. Hvor lenge ventet de med å pågripe Guzman? sier Bull.

MAKTVAKUUM: Benedicte Bull ved Universitetet i Oslo mener ny uro kan oppstå etter pågripelsen, når andre skal slåss om å overta. Foto: UiO
MAKTVAKUUM: Benedicte Bull ved Universitetet i Oslo mener ny uro kan oppstå etter pågripelsen, når andre skal slåss om å overta. Foto: UiO

– Mange beskylder også DEA for å beskytte el Chapo for å få informasjon fra ham. Mange mener de kunne tatt ham for lenge siden, sier hun.

Etterretningshjelp

«El Chapo» Guzman ble pågrepet uten dramatikk i en leilighet i Mazatlan. En talsperson for det amerikanske narkotikapolitiet DEA sier til nyhetsbyrået AP at de har bidratt til operasjonen sammen med meksikanske myndigheter.

Loera ble funnet med hjelp fra etterretningstjenestene i Mexico og USA. Statsadvokat Eric Holder kaller pågripelsen en seier for både meksikanske og amerikanske innbyggere.

Loera rømte fra fengsel i 2001 ved å bestikke fengselsbetjenter. Han ble smuglet ut med skittentøyet fra fengselet. I mellomtiden har han levd i skjul, mens myten om ham har vokst. 

STOR AKSJON: En meksikansk soldat holder vakt ved helikopteret som frakter «el Chapo» tilbake til fengselet.  AFP PHOTO/Alfredo Estrella
STOR AKSJON: En meksikansk soldat holder vakt ved helikopteret som frakter «el Chapo» tilbake til fengselet. AFP PHOTO/Alfredo Estrella

– Ble slepphendt

Han skal ha gjemt seg i fjellene, men ble pågrepet i Mazatlan ved sjøen.

– Han ble lei av å leve i fjellene uten å kunne nyte luksuslivet som rikdommen hans tillater. Han ble slepphendt og begynte å reise inn til Culiacan og Mazatlan, kommenterer den tidligere DEA-agenten Michael S. Vigil overfor AP.

Trolig blir han utlevert til USA for videre soning. Meksikanske myndigheter har tidligere fått kritikk for at narkobaronene kan drive sin virksomhet fra fengselet. En utlevering til USA forventes å sette en stopper for at Loera styrer driften fra innsiden.