BLANDET MOTTAGELSE: Opposisjonsleder Julia Timosjenko holdt en følelsesladd tale for et splittet publikum på Uavhengighetsplassen lørdag kveld. Foto:  REUTERS / Yannis Behrakis
BLANDET MOTTAGELSE: Opposisjonsleder Julia Timosjenko holdt en følelsesladd tale for et splittet publikum på Uavhengighetsplassen lørdag kveld. Foto:  REUTERS / Yannis Behrakis

Timosjenko ønskes velkommen av USA

Men ikke alle er like begeistret for opposisjonslederens tilbakekomst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag var en historisk dag i Ukraina. Julia Timosjenko ble løslatt etter mer enn to år i fengsel. Omtrent samtidig stemte overveldende 328 parlamentsmedlemmer for å avsette Ukrainas president Viktor Janukovitsj. Bare 14 stemte mot. 

Likevel forlater ikke demonstrantene Uavhengighetsplassen, hvor noen har holdt i snart tre måneder. Landet er splittet.

ALLE MÅ MED: EUs utenrikssjef  Catherine Ashton mener alle parter må delta i en politisk dialog i Ukraina. Foto: AFP PHOTO /GEORGES GOBET
ALLE MÅ MED: EUs utenrikssjef  Catherine Ashton mener alle parter må delta i en politisk dialog i Ukraina. Foto: AFP PHOTO /GEORGES GOBET

Ønskes velkommen

Ukraina trenger en varig politisk løsning på landets politiske krise, understreker EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

– Løsningen må omfatte grunnlovsreform, dannelsen av en ny, inkluderende regjering og forhold som legger til rette for demokratiske valg, sier hun i en uttalelse.

Ashton legger til at alle parter er nødt til å delta i den politiske dialogen som landet sårt trenger. I tillegg gjør utenrikssjefen det klart at hun gleder seg over løslatelsen av landets tidligere statsminister Julia Timosjenko.

Også i USA er gleden over Timosjenkos løslatelse å skimte. Den amerikanske regjeringen tror de siste omveltningene i Ukraina kan bidra til en politisk løsning og mindre vold.

– Vi har hele veien tatt til orde for mindre vold, endringer i grunnloven, en koalisjonsregjering og nyvalg. Utviklingen i dag kan bringe oss nærmere dette målet, het det i en uttalelse fra Det hvite hus lørdag.

Prøvde å rømme

Samtidig som Julia Timosjenko landet i Kiev, gikk det rykter om at den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj hadde prøvd å rømme landet. Dette hadde imidlertid blitt stoppet av grensekontrollen.

VIL IKKE GI SEG: Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj talte til nasjonen under en pressekonfernase i Kiev den 19. februar. Foto: AFP PHOTO
VIL IKKE GI SEG: Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj talte til nasjonen under en pressekonfernase i Kiev den 19. februar. Foto: AFP PHOTO

Lederen for Ukrainas grensekontroll, Sergei Astakov sier til CNN at Janukovitsj og hans følge hadde forsøkt å gå ombord i et charterfly uten tilstrekkelig dokumentasjon, i den østlige byen Donetsk. 

Da grensekontrollen hadde gått om bord i flyet for å sjekke papirene til de reisende, hadde noen av de væpnede mennene i følget tilbydd inspektørene penger for at flyet skulle få tillatelse til å ta av. Inspektørene nektet og Janukovitsj og følget måtte forlate flyet. 

Den avsatte presidenten sa tidligere på lørdag at han ikke har tenkt til å gi seg, og ser på hele avsettelsen som et kupp.

Ukrainas avsatte innenriksminister, Vitaliy Zakharchenko, ble også nektet utreise fra landet i en tilsvarende hendelse på samme flyplass, fortalte Astakov.

Ikke hjemme

Det er nå knyttet stor usikkerhet rundt hvor Janukovitsj befinner seg, men mange tror han er i byen Kharkiv, øst i landet, der han har stor støtte. Han har også bedt sikkerhetsstyrkene om å trekke østover.

Men hjemme i palasset sitt, er han uansett ikke. Store masser la seg nemlig på hjul da de fikk høre rykter om at palasset var forlatt av både sikkerhetsvakter og husets herre tidligere på lørdag. Synet som møtte dem var sjokkerende. 

– Jeg må si at jeg kanskje hadde mistenkt at det skulle være slik her. Men nå når jeg ser det med egne øyne er jeg selvsagt forbløffet, sier Tatjana, en av tilskuerne til TV 2. 

Det var luksus i alle retninger. Alt fra romerske søyler til gulldekor og en privat dyrepark.

Avventende opposisjon

Mange jublet over løslatelsen av Timosjenko lørdag kveld, men ikke alle er like begeistret. 

– Dere er helter, dere er Ukrainas beste, sa opposisjonslederen, som ba om at president Viktor Janukovitsj og hans støttespillere må straffes.

Noen sang navnet hennes, mens andre lyttet i stillhet. Mot slutten av talen begynte mange å bue og rope «nok, nok».

– Kjemp til siste slutt. Vi kan ikke forlate Uavhengighetsplassen ennå, lød Timosjenkos oppfordring før hun forlot scenen.

I et Ukraina som har vært preget av store protester, vold og politiske omveltninger de siste ukene, har mange av landets politikere mistet tillit i folket. En del mener det var feil å løslate Timosjenko fra fengsel lørdag.

Selv sier Timosjenko

– Jeg er tilbake på jobb. Jeg vil ikke gå glipp av et minutt, slik at jeg kan hjelpe dere med å bli lykkelige i eget land igjen.

TV2 / NTB