Norske OL-utøvere brukte risiko-kosttilskudd

Olympiatoppen måtte sette ned foten før vinterlekene i Sotsji.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

Sotsji (TV 2): Før avreise til Sotsji måtte alle de norske utøverne innrapportere hvilke kosttilskudd de brukte. Produktene ble så kvalitetssikret av eksperter på Olympiatoppens ernæringsavdeling. Sjeflege for den norske OL-troppen, Fredrik S. Bendiksen, bekrefter at at de la ned forbud mot enkelte av produktene som ble brukt i forberedelsene.

– Vi har det. Vi har enkeltutøvere vi har veiledet og sagt at det produktet du tar nå, ligger i risikogruppen ukjent. Vi graderer i lavrisiko, ukjent og høyrisiko. Jeg kjenner ikke til at vi har noen som har tatt høyrisiko-produkter, men vi har hatt noen i det vi kaller ukjent risikogruppe, sier Fredrik S. Bendiksen til TV 2.

FIKK FORBUD: Flere norske OL-utøvere måtte kutte ut kosttilskudd før avreise til Sotsji. Foto: REUTERS/Brian Snyder
FIKK FORBUD: Flere norske OL-utøvere måtte kutte ut kosttilskudd før avreise til Sotsji. Foto: REUTERS/Brian Snyder

Lørdag kom det fram at dopingtatte Evi Sachenbacher-Stehle brukte mellom fem og sju forskjellige kosttilskudd som ikke Tyskland hadde kontroll på. Hun mener selv at et forurenset kosttilskudd må være grunnen til at hun testet positivt på den sentralstimulerende stoffet methylhexanamine.  Ifølge Bendiksen er det ikke vanlig å bruke så mange forskjellige typer kosttilskudd som det den tyske skiskytteren har gjort. Nest etter skader, er kosttilskudd det som skaper aller mest hodebry for sjeflegen.

– Det er jo en ting vi er redde for før mesterskap. Det er derfor vi har så strenge kontrollrutiner, forklarer Bendiksen.

Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien

Norge har hatt sin andel av saker som kan minne om den Tyskland og Sachenbacher-Stehle nå opplever. Under OL i Atlanta i 1996 ble padleren Petter Ribe sendt hjem i skam etter en positiv dopingprøve. Senere viste det seg at det skyldtes et forurenset kosttilskudd, og Ribe ble frikjent. Det samme skjedde med bryteren Fritz Aanes og vektløfteren Stian Grimseth i Sydney-OL i 2000.

– Vi har prøvd å lære av situasjoner vi har vært i. Jeg var selv lege i Atlanta-OL, og opplevde den situasjonen. Det er veldig trist, både for utøveren som kommer i den situasjonen, og for hele delegasjonen. Det gjør vi alt vi kan for å unngå, sier Bendiksen.

Registrer deg nå: Se OL gratis på tv2.no