Svendsen-sprekk sendte Norge utenfor pallen

– Kan ikke unngå å føle skyld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SOTSJI/BERGEN (TV 2) Det ble et nervedrama uten sidestykke da skiskytingsherrene kjempet om gull på stafetten i Sotsji lørdag.

Etter en meget god start på stafetten hentet konkurrentene inn forspranget til Norge på slutten av den tredje etappen. Og på siste skyting kjempet Norge, Tyskland, Russland og Østerrike alle om gullet.

– Ikke til å unngå å føle skyld
Men mens de andre holdt hodet kaldt opplevde Emil Hegle Svendsen en kjempesprekk på siste stående. Hele fire bom sendte trønderen ut på en strafferunde som igjen sendte Norge utenfor pallen. 

Russland tok gullet foran Tyskland på sølvplass mens Østerrike kapret bronsen.

Svendsen holdt seg lenge for seg selv etter å ha kommet i mål. Men til slutt kom han ut og snakket med TV 2.

– Det er tungt. Det er det. Jeg har ikke noe god forklaring på hva som skjedde. Den siste blinken ville ikke ned, sier han.

– Hva har de andre guttene sagt til deg?

– De er jo gode lagkamerater, så de støtter meg. Men det er ikke til å unngå å føle skyld, sier han.

– Klarer du likevel å glede deg over de to andre gullene?

– Nei, jeg vet ikke. Jeg har ikke så mye mer å si, sier han og forlater presseområdet.

– Må ta vare på Emil
Brødrene Bø gikk de to første etappene strålende, og la et godt grunnlag for å få med seg en medalje hjem til Stryn.

– Det er klart at vi er skuffet. Emil er nok den som er mest skuffet, så vi får ta vare på han så godt vi kan. Det er viktig, sier Tarjei Bø etter løpet.

Han prøver likevel å glede seg over sin personlige prestasjon.

– Det handler om medaljer, så det er jo skuffende. Men for min egen del så er det jo godt å få bekrefte at en er i form. Jeg sitter igjen med en grei følelse. Det var kult å yppe seg litt med de beste, men det er kjipt ikke å få medalje, sier han.

– Emil viser at han ikke er umenneskelig
Også lillebror Johannes gikk en flott etappe, uten at det resulterte i medalje.

– Emil viser at han ikke er umenneskelig. Feil skjer til og med de beste, og i dag skjedde det med Emil, sier Johannes Thingnes Bø.

– Vi står sammen som lag
Veteran Ole Einar Bjørndalen leverte en god etappe og kunne gått forbi Bjørn Dæhlie i antall OL-gull om Norge hadde vunnet. Etter løpet er han likevel mest opptatt av å støtte lagkameraten.

– De er ikke så mye å få sagt. Vi må bare få støttet ham så godt vi kan. Det er en fryktelig situasjon der og da. Men vi er et lag, og vi gjør mye bra i dag. Men det er et fryktelig høyt nivå på stafetten og da tåler vi ikke miss. Det var synd med Emil, ellers var det veldig bra.

Han er likevel sikker på at Svendsen kommer til å slå tilbake.

– Er det noen som klarer dette nå så er det Emil. Vi står sammen som et lag, og det er det som er viktig, sier han.

Brødrene-Bø leverte
Men stafetten gikk lenge etter planen. Tarjei Bø gikk først ut for det norske laget. Og stryningen, som så langt hadde hatt et svakt mesterskap, var helt tydelig ute etter å vise seg frem.  25-åringen skjøt feilfritt og gikk samtidig strålende i sporet. Dermed kunne han sende lillebror Johannes ut i tet på den andre etappen.

– Jeg har vært så dårlig i OL, så i dag tenkte jeg at jeg skulle vise hvem som er sjefen, sa  eldstemann Bø etter etappen.

Og Johannes Thingnes Bø fortsatte i samme spor som storebror. Til tross for én bom på liggende skyting så holdt han følge med de beste konkurrentene til siste skyting. Der var han kaldest av alle og leverte en strålende skyteserie.  Og etter en fantastisk sisterunde kunne han sende 20 år eldre Ole Einar Bjørndalen ut på tredjeetappe med hele 28 sekunder ned til Tyskland.

Bjørndalen stivnet
Mannen som i løpet av lekene har blitt tidenes vinterolympier brukte all sin erfaring på den tredje etappen.Bjørndalen både gikk og skjøt som den skiytterkongen han er.

– Kongen! Kongen over alle konger, skrek TV 2s kommentator Harald Bredeli da Bjørndalen leverte et fyrverkeri av en stående serie.

Men 40-åringen, som gikk sitt sjette løp i mesterskapet, fikk det likevel tøft på sisterunden, og ble hentet inn av Tyskland like før han sendte Emil Hegle Svendsen ut på den siste etappen.

Helsprekk
Dermed ble det et nervedrama av de sjeldne. På standplass bommet både Norge og Tyskland på ett skudd, og inviterte dermed Russland og Østerrike inn i gullkampen.

Og på siste skyting ble det fullstendig sprekk for Svendsen som til slutt måtte tåle en strafferunde. Dermed var medaljehåpet til Norge knust.

Russlands seier gjør at vertsnasjonen også går forbi Norge på medaljeoversikten. Begge står med 11 gull, men Russland har fem sølv mer enn Norge.