Norsk storeslem da Bjørgen ble tidenes kvinnelige vinterolympier

De norske jentene tapetserte seierspallen på OLs siste distanse.

De norske jentene lanserte Charlotte Kalla som den største favoritten på den avsluttende 30-kilometeren.

Men allerede fra start var det rødt, hvitt og blått i tet.

I mål var det norsk, norsk og norsk. Og Marit Bjørgen klatret til topps på listen over tidenes mestvinnende kvinnelige vinterolympiere. Therese Johaug og Kristin Størmer Steira fulgte på de neste plassene.

Sprengte feltet tidlig
På den andre femkilometeren sprengte Johaug feltet, og fikk med seg Marit Bjørgen og Størmer Steira. Resten ble lagt bak for alltid.

– Konkurrentene ble bare lenger og lenger og lenger bak, oppsummerer Odd-Bjørn Hjelmeset.

Det mest dramatiske de neste 15 kilometerne var om den norske tettrioen ville bytte ski etter 20 kilometer eller ikke.

Og det virket som om de ikke var samsnakket. For smørerne la klar ski til dem, men de kikket på hverandre og ingen turde å bytte i frykt for at en av de andre skulle stikke fra.

– Vi fikk den luken vi fikk. Meningen var at vi skulle bytte ski etter 20 kilometer. men da vi hørte at vi hadde fått en luke på 45 sekunder, så var det nesten for dumt å somle det bort på å bytte ski. Vi hadde ikke tjent noe på å bytte ski i dag fordi det var så isete, forklarer Johaug.

Turde ikke bytte ski
Bjørgen innrømmer at hun ikke turde å bytte ski.

– Jeg skjønte at det sto mellom oss tre. Verken Therese eller Kristin ville opp og dra. Jeg tenkte: «Dette er taktikkeri. Dersom jeg går inn nå, så stikker de.» Men det ble sånn at alle tre gikk. Det var kanskje bra, gliser hun.

Johaug gjorde et forsøk på å kvitte seg med Bjørgen i den siste bakken, men var sjanseløs på rykke fra OL-dronningen.

– Da det gjenstod to kilometer da går de fra å være gode venninner til at alle vil ha det gullet, forklarer Hjelmeset.

– Marit er en rå idrettsutøver. Hun er mitt største forbilde. Jeg prøvde så godt jeg kunne da hun rykket i bakken, men lårene mine var for stive. Jeg hadde lyst til å gå til litt før, men i høyden er balansegangen mellom å føle deg ok og søkk stiv veldig liten. Jeg tenkte at jeg måtte holde jevnt sig hele veien. Jeg er kjempefornøyd med sølv i dag, og ikke minst laginnsatsen, sier Johaug.

Tidenes kvinnelige vinterolympier
Da rykket ikke gikk veien for Johaug var det ingen som kunne nekte Bjørgen hennes sjette OL-gull i karrieren.

– Når Marit kommer inn på oppløpet så vet hun at hun vinner. Hun tar til seg hyllesten, sier TV 2-eksperten.

Hun er med det tidenes mestvinnende kvinnelige vinterolympier. Med seks gull, tre sølv og en bronse passerte hun Ljubov Jegorovas seks gull og tre sølv.

– Akkurat det har jeg ikke tenkt så veldig mye over. Denne tremilen har vært et mål lenge. Jeg har terpet veldig mye på skøyteteknikken i sommer. Dette var distansen jeg hadde mest lyst til å vinne i OL. At vi er tre jenter på podiet. Det er en stor dag, sier Bjørgen.

 

Og Bjørgen har nå bare Ole Einar Bjørndalen og Bjørn Dæhlie foran seg på medaljelisten totalt.

Beviser at hun er skidronningen
Fredrik Aukland ble ikke overrasket over at det var Bjørgen som vant.

– Det er den beste som vinner. Det som er så fantastisk med Bjørgen er at hun har alle kvalitetene som en langrennsutøver trenger med dagens øvelser.

– Vi har kalt henne skidronningen lenge. Det hun gjør i dag er det beste beviset på at hun er akkurat det, sier han.

Johaug var sjanseløs mot Bjørgen mot slutten. Men var ikke skuffet over sølv.

– Jeg er så fornøyd med løpet i dag. Ikke minst den laginnsatsen vi viser. Vi hadde knapt gått ti kilometer da vi fikk luke. Den luken klarte vi å holde og vi klarte å dra nytte av hverandre der ute. Det å klare å prestere som et lag i dag betyr det meste egentlig, sier hun til TV 2.

For Størmer Steira var det hennes første individuelle OL-medalje.

– Det betyr enormt mye. Jeg har prøvd så mange ganger. Det er veldig lenge siden jeg har tatt medalje i et mesterskap. Det er klart det er mye hard jobb og mye morsomt som ligger bak. Vi er et lag som trener og har det artig sammen, innrømmer hun.