HJEM I SKAM: Evi Sachenbacher-Stehle ble den første som ble tatt for doping under OL i Sotsji.  (AP Photo/Gero Breloer, File)
HJEM I SKAM: Evi Sachenbacher-Stehle ble den første som ble tatt for doping under OL i Sotsji.  (AP Photo/Gero Breloer, File)

Hevder hun fikk kosttilskudd av privat mentaltrener

De tyske idrettslederne tror på Evi Sachenbacher-Stehles forklaring om at hun fikk ulovlige stoffer i seg via et forurenset kosttilskudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Evi Sachenbacher-Stehle skal ha tatt sin positive dopingprøve svært tungt.

Hun hevder at hun må ha fått i seg det forbudte stoffet Metylheksanamin gjennom et kosttilskudd. Skiskytteren skal ha brukt fem-seks ulike kosttilskudd i Sotsji. 

– Hun var rystet og mistet fotfestet. Hun måtte ha tid for å skjønne hva som hadde skjedd. Noen av kosttilskuddene hadde hun på ønske fra produsenten latt analysere av antidopinglaben. Andre midler tok hun for god fisk at var rene, sa generaldirektør i Den tyske olympiske komite, Michael Vesper.

Fikk kosttilskudd av en mentaltrener
Det tyske skiforbundet har nå fått alle disse produktene og vil få dem analysert for å finne ut hva som er årsaken til at Sachenbacher-Stehle fikk i seg det forbudte stoffet.

Hun har forklart at hun har fått kosttilskuddene av en mentaltrener.

– Han er ikke medlem av det tyske teamet, og han er ikke her. Jeg vil heller ikke si noe om nasjonalitet eller lignende, sier Christian Breuer, som representerer utøverkomiteen.

Den tyske ledelsen ble sjokkert da de ble gjort kjent med at Sachenbacher-Stehle hadde testet positivt.

– Hun har stilt til alle kontroller. Kosttilskuddene er lovende næringsmidler. Men de kan inneholde stoffer som er forbudt under trening eller konkurranse. Derfor fraråder vi bruk av disse, sa Vesper.

Høye blodverdier i 2006
Hun har også tidligere vært i søkelyset til dopingjegerne. I forkant av OL i Torino i 2006 måtte hun ta konkurransepause fordi hun hadde for høye blodverdier. OL-president Alfons Hörmann stilte seg uforstående til spørsmål om de hadde vært naiv som hadde stolt på henne.

– Jeg skjønner ikke spørsmålet i troverdigheten hennes i 2006. Den gangen dreide seg om noe helt annet. Frem til i går har hun gjort alt riktig. Den gangen fikk hun ikke starte på tre dager etter utallige kontroller. I går endret dette bildet seg og først om noen uker har vi fasit, sa han.

Kan bli krevd regress
Leiligheten til Sachenbacher-Stehle ble undersøkt og det ble ikke funnet noen spor etter bruk av forbudte midler der.

Da syklisten Stefan Schumacher ble tatt for doping under OL i Beijing måtte han i ettertid betale tilbake alle utgifter den tyske olympiske komite hadde hatt i forhold til hans OL-deltakelse. Det kan også bli aktuelt å kreve regress i dette tilfellet.

– Alle kjenner utøveravtalen. På hjemmesidene våre ser dere hva som er konsekvensene. Men dette kan vi ikke ta stilling til før saken er avsluttet, sier Vesper.

IOC bekrefter lørdag også at Tyskland er fratatt fjerdeplassen til Sachenbacher-Stehle på fellesstarten.