Trener Jarle Pedersen (t.h.) og Johann Olav Koss
under 5000 m i OL i Vancouver 2010 i Richmond Olympic Oval i Canada. Fire år senere er det krangel om den norske skøyteinnsatsen.  Foto: Lise Åserud / Scanpix
Trener Jarle Pedersen (t.h.) og Johann Olav Koss under 5000 m i OL i Vancouver 2010 i Richmond Olympic Oval i Canada. Fire år senere er det krangel om den norske skøyteinnsatsen.  Foto: Lise Åserud / Scanpix

Koss vil ha total utskiftning av skøyteledelsen

Johann Olav Koss har mistet tålmodigheten etter dårlige resultater over lang tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sotsji (TV 2 Sporten): Målet var to medaljer, men OL ble en fiasko for skøytelandslaget.

Fredag røk både skøytegutta og skøytejentene ut i kvartfinalen i lagtempoen. 

Johann Olav Koss krever nå endringer i landslagsledelsen. 

«Jeg lurer på om sportsledelsen i skøyteforbundet endelig tenker at det er på tide å stille sine posisjoner til ledighet», skriver skøytelegenden på Twitter.

På telefon fra Toronto utdyper han dette overfor TV 2.

- Det bør skje noe i skøyteforbundet nå. Jeg mener vi bør få en total utskiftning, både på trener- og ledersiden, sier Koss til TV 2.

- Hvorfor det?

- Det har vært skuffende resultater i lengre tid nå. Og da mener jeg Skøyteforbundet må ta en skikkelig vurdering og evaluering, det må til nå. Skøyte-Norge må samle seg i bunn og sette klare målsettinger. Skal vi for eksempel ha langdistanseløpere og satse på det? Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal kjempe om medaljer i et OL, det er trist å se at 5. plass ble vår beste plassering.

Koss bedyrer at han ikke er interessert i å få en rolle på landslaget igjen, slik han hadde en kort periode i 2009 og under OL i 2010. Da som assistent for Jarle Pedersen.

- Nei, jeg er ikke aktuell. Jeg har heller ingen forslag til hvem og hva som kan løfte norsk skøytesport nå. Jeg bare mener at noe bør skje.

– Flere har hatt ansvaret for lenge

Koss har altså mistet tålmodigheten til det sittende regimet, og peker blant annet på sportssjef Øystein Haugen.

- Sportssjefen har ikke fått de resultatene en bør forvente. Som sagt, jeg mener en total utskiftning må til her. Flere har hatt ansvaret for lenge nå.

- Jeg synes dette er veldig synd. Det er ikke meningen å helle salt i såret på noen. Men jeg mener noe må skje nå, sier Koss på telefon fra Toronto.

Forstår kritikken
Hege Bøkko forteller til TV 2 Sporten at hun skjønner kritikken fra Koss.

- Kritikerne må bare få lov til å være kritiske. Vi er ikke fornøyd selv med null medaljer i et OL. Målet var to. Ingen kan vel si at vi er fornøyd. Da skjønner jeg veldig godt at det kommer kritikk rundt det, sier Hege Bøkko til TV 2.

- Akkurat nå må vi imidlertid blokke ut alt som handler om kritikk og fokusere på de løpene vi skal gå fremover. Så må vi evaluere etter sesongen og finne muligheter til andre løsninger, fortsetter hun.

- Trenger noe nytt
- Er du fornøyd med den jobben Jarle Pedersen har gjort?

VARSLER EVALUERING: Jarle Pedersen sammen med sportssjef Øystein Haugen i skøytehallen i Sotsji.  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
VARSLER EVALUERING: Jarle Pedersen sammen med sportssjef Øystein Haugen i skøytehallen i Sotsji.  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

- Jeg har ikke noen kommentar til det. Vi skal evaluere etter sesongen så ser vi om det blir endringer da, svarer Bøkko, før hun fortsetter:

- Men for min egen del så har jeg hatt tre år der jeg har stagnert. Alt handler ikke om ledelsen, mye handler om meg selv. Men jeg er veldig åpen for noe nytt, det skal jeg si, fastslår Bøkko.

Før hun forklarer hvorfor: 

- Det er rett og slett fordi jeg selv ikke har hatt noe fremgang de siste tre og et halvt årene. Skal jeg ha motivasjon til å fortsette må jeg kanskje gjøre noe nytt og gå litt utenom boksen. Hva det skal være må jeg evaluere etter sesongen og se om jeg finner løsningen, sier Bøkko.

- Ønsker du deg et nytt trenerapparat?

- Det kommer vi tilbake til etter sesongen når vi har evaluert ledelsen. 

- For tidlig å kommentere
Jarle Pedersen ønsker ikke å svare på kritikken fra Koss.

- Det er første gang jeg hører om det. Nå har vi akkurat gjort oss ferdige med kvartfinalene og skal trøste de som ikke nådde målene sine. Å kommentere det fra Koss nå er ikke mulig, sier han.

- Vurderer du din egen posisjon?

- Nei, som jeg sier har vi ikke tenkt så langt enda. Jeg har akkurat kommet fra indre bane. Nå må vi må opp å snakke med løperne og trøste dem, det er tross alt de som gikk. Det er de som er de viktigste nå, svarer Pedersen, som likevel varsler kraftig evaluering etter sesongen.

- Evaluering blir det helt sikkert. Det har vi hvert år.  Men sesongen er ikke slutt og vi har fortsatt mange viktige løp igjen både i verdenscupen og VM allround.

- Hege Bøkko sier hun trenger noe nytt?

- Som sagt, vi har ikke begynt evalueringen enda. Det å kommentere dette akkurat nå rundt slike ting er for tidlig, svarer han.

Sportssjef i skøyteforbundet, Øystein Haugen, innrømmer at OL har vært en skuffende opplevelse.

- Nå har vi gått ferdig to lagtempoer og skuffet alle sammen. Løperne er nok enda mer skuffet enn det vi er. Så nå må vi bruke energi på å få dem opp å stå, sier han. 

- Slik er det i idrett
Haugen ønsker ikke å kommentere kritikken fra Koss, som krever endringer i landslagsledelsen.

- Det har jeg ingen kommentar til nå. Det er noen minutter siden vi kom i mål, poengterer han.

- Men jeg skjønner kritikken. Slik er det i idrett. Når du ikke lykkes er mange kritiske. Lykkes du, hører du kanskje ikke så mye. Vi hadde som mål å ta to medaljer, og når vi ikke tar disse medaljene så har vi ikke lykkes med den jobben som vi har gjort, fortsetter han.

- Bør ledelsen vurdere sin posisjon?

- Det har jeg ikke noen kommentar til fem minutter etter et løp, svarer han.

- Hva har dere gjort feil?

- Det må vi evaluere, jeg har ikke svaret på det nå. Hadde vi visst det på forhånd så hadde vi sikkert endret på det underveis, konkluderer Haugen.