Ukraina tok gull på stafetten

Tora Berger og Norge gikk inn til bronse.

Se resultatliste her!

Ukraina har vært randen av borgerkrig og bildene fra Kiev er forferdelige. Tross de dramatiske meldingene fra hjemlandet greide det ukrainske stafettlaget å holde fokus på det som skulle skje i Sotsji.

– Landet er på randen av en borgerkrig! Men så klarer de likevel å tenke på de olympiske lekene! De har levert strålende, kom det fra Harald Bredeli da Pidhrusjna gikk først over målstreken.

La skuddene her på stadion bli de siste! la han til.

Tok innpå
Ved den siste vekslingen hadde Ann Kristin Flatland såvidt kommet seg forbi russiske Katerina Shumilova, og Tora Berger gikk ut 30 sekunder bak Ukraina og Olena Pidhrusjna.

Inn til den Bergers første skyting ledet fortsatt Pidhrusjna med 30 sekunder til Berger. Ukraineren måtte ty til ett ekstraskudd, mens Norges skiskytterdronning skjøt fullt hus.

Det samme gjorde russiske Olga Vilukhina, og bommen til Pidhrusjna sørget for at forspranget var redusert med sju sekunder på vei ut fra standplass.

På den siste skytingen måtte Berger ta i bruk ett ekstraskudd, mens Pidhrusjna skjøt fullt hus. Også Vilukhina måtte bruke ekstraskudd, dermed var gullet så å si sikret for de ukrainske jentene og minutter etter gikk Pidhrusjna først over målstreken.

Tora Berger gikk inn til bronse 38 sekunder bak Ukraina, og 12 sekunder bak Russland.

– Vi må være fornøyd
– Jeg var helt ferdig. Det var kjempetungt i dag. Jeg hadde gode ski og skytingen var bra. Jeg gikk det jeg klarte, men jeg var helt «gåen» fra start. Men man går jo for medaljer, sier Ann Kristin Flatland, som gikk Norges 3. etappe.

Fanny Welle-Strand Horn mener Norge må være fornøyd med bronse i dag.

– Vi må være fornøyd. Vi gjorde så godt vi kunne, og det er bra med bronse i dag.

Med fredagens bronsemedalje står Tiril Eckhoff nå bokført med tre OL-medaljer.

– Jeg hadde ikke trodd det, ler 23-åringen.

TV 2s skiskytingsekspert Raphael Poiree er mektig imponert over det Eckhoff har fått til i OL.

– Den utviklingen hun har hatt imponerer meg. Hun er god på skyting og er blitt veldig offensiv. Hun er rå, sier han.

– Hva synes du om Toras sisterunde, Tiril?

– Når vi gir henne det utgangspunktet hun fikk, så er det bra det hun får til. Vi må være fornøyde.

Usikker start
Fanny Welle-Strand Horn gikk den første etappen for Norge. 25-åringen la seg midt i feltet i starten, og så noe stresset ut.

– Ingen superstart, kanskje hun er litt stresset, kom det fra TV 2s ekspertkommentator Ole Kristian Stoltenberg.

Fransk kvinne kollapset
Det ble kjørt hardt fra start av, og inn til den første skytingen hadde Sveits' Selina Gasparin og USAs Susan Dunklee skaffet seg et forsprang på cirka ti sekunder.

Welle-Strand Horn skjøt noe skjevt på standplass, men lykkes i å plaffe ned de fire første blinkene. På den 5. blinken ble det bom, og 25-åringen gikk ut fra første liggende 33 sekunder etter ledende Ukraina.

Så ble det dramatisk ute i sporet. Franske Marie-Laure Brunet stoppet plutselig opp, før hun like plutselig gikk rett i bakken. 25-åringen som skjøt feilfritt på den første skytingen fikk øyeblikkelig hjelp, men var naturligvis ikke i stand til å fortsette.

– Hun fortsetter i samme sporet!
På den stående skytingen skjøt Fanny Welle-Strand tre treff og to bom. Men etter å ha truffet med begge ekstraskuddene kom hun greit ifra det, og på vekslingen gikk Tiril Eckhoff ut 51 sekunder bak Ukraina.

– Det er litt for dårlig. Jeg trodde jeg hadde truffet på alle fem på den første skytingen, men så merket jeg at det ikke var tilfelle. Jeg skulle ønske jeg hadde gjort det bedre, sa Welle-Strand Horn etter å ha sendt Tiril Eckhoff ut i løypen.

På den første skytingen ble det full klaff, og etter en fantastisk innsats i sporet (og på standplass) gikk Eckhoff ut et halvt minutt etter Russland.

– Hun fortsetter i det samme sporet! kom det fra Harald Bredeli.

Flatland tapte tid i sporet
På den stående skytingen ble det én bom på 23-åringen, mens ledende Julija Dzjyma fra Ukraina prikket inn alle fem. Eckhoff hadde uansett sørget for at det norske laget hadde klatret kraftig på resultatlisten, fra en 10. plass til en foreløpig 4. plass.

Inn til veksling var Norge 26 sekunder bak Ukraina, med Russland på plassen i mellom.

– Følelsen var bra. Det var lite krutt, men jeg kom meg i hvert fall til veksling. Nå får vi håpe at vi klarer dette, sa Tiril selv.

Så gikk Ann Kristin Flatland ut, og på liggende skyting skjøt hun fullt hus. Ved passering 14.1 kilometer så resultatlisten slik ut:
1. Ukraina 40:49.2
2. Russland 41:29.3
3. Norge 41:33.2

Semerenko måtte bruke tre ekstraskudd
Deretter gikk det noe seinere med Flatland, og inn til den stående skytingen tapte hun noen sekunder til Ukrainske Valj Semerenko.

Men ukraineren bommet på tre (!) skudd, og måtte ty til ekstraskuddene. Dermed knappet Flatland og russiske Katerina Shumilova innpå. Begge skjøt fullt hus og ut fra den siste skytingen var det ukrainske forspranget kraftig redusert. Flatland lå fortsatt på 3. plass, men bare 16 sekunder bak Semerenko.

– Takk og lov, takk og lov! Norge er fortsatt med i gullkampen, konstaterte Harald Bredeli.

Men til slutt ble det altså med bronse til det norske laget.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2
Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien