VANT SPURTEN: Evi Sachenbacher-Stehle slo Anita Moen Bonden i kampen om gullet på stafetten i OL i Salt Lake City i 2002. (AP Photo/Luca Bruno)
VANT SPURTEN: Evi Sachenbacher-Stehle slo Anita Moen Bonden i kampen om gullet på stafetten i OL i Salt Lake City i 2002. (AP Photo/Luca Bruno)

Doptatt tysker tok OL-gull foran Moen: – Det er bare å sende medaljene hit

Anita Moen Bonden sier at hun aldri var skeptisk til doptatte Evi Sachenbacher-Stehle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sotsji-OL fikk sin første dopingskandale da det fredag ble kjent at den tyske skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle har testet positivt på et ulovlig middel. 

– En blir jo skuffet
33-åringen er tidligere langrennsløper og har flere medaljer fra både OL- og VM-sammenheng. Sachenbacher-Stehle var tidligere en fryktet spurter og er godt kjent i Norge for å ha spurtslått Norges Anita Moen Bonden på OL-stafetten i 2002.

– Det er bare å sende alle medaljene hit, fleiper Moen Bonden til TV 2.

Hun sier at det «virker litt merkelig» at Sachenbacher-Stehle nå er tatt i doping.

– Man blir jo skuffet – superskuffet. Man kan jo tenke ting i ettertid, men jeg hadde ikke en mistanke da. Bare til russerne, flirer Moen til TV 2.

Moen Bonden ble også slått av Sachenbacher-Stehle i kampen om sølvet på sprinten i Salt Lake City. Hun husker Sachenbacher-Stehle som glad og positiv.

– Jeg kjenner henne ikke noen særlig godt. Hun er jo en del år yngre enn meg. Selv om jeg snakker tysk, hadde jeg alltid mer å gjøre med sveitserne enn tyskerne. Hun var alltid blid og imøtekommende... Du blir litt uforstående til det hele, sier Moen Bonden.

TOK GULL: Tyskland og Evi Sachenbacher-Stehle i OL. (AP Photo/Luca Bruno)
TOK GULL: Tyskland og Evi Sachenbacher-Stehle i OL. (AP Photo/Luca Bruno)

– Dersom det stemmer, skjønner jeg ingenting.

Var aldri skeptisk
B-prøven er fremdeles ikke analysert, men A-prøven skal ifølge den tyske dopingeksperten Florian Bauer inneholde et sentralstimulerende middel.

– Det er skuffende at vi har fått den første dopingsaken i Sotsji. Evi Sachenbacher-Stehle er en meget profilert utøver, sier TV 2-ekspert Johan Kaggestad.

Selv om Moen Bonden var aktiv i en tid der langrennssporten var preget av en rekke dopingskandaler, var hun ikke overdrevet skeptisk. 

– Du tillater aldri deg selv å fundere på sånne ting. Du har egne arbeidsoppgaver og egne ski å fokusere på, sier Moen Bonden.

– Klarer å fortrenge det
Også på stafetten under OL på Lillehammer ble Moen Bonden spurtslått i kampen om gullet, da mot Russland. Noen år senere ble russernes ankerkvinne Ljubov Jegorova tatt for doping. 

Under lekene i Nagano fire år senere tok Moen Bonden bronse på 15 kilometer klassisk bak Olga Danilova og Larisa Lazutina - begge ble tatt for doping i OL i Salt Lake City i 2002.

– Jeg er «kjempehappy» for alle de flotte årene jeg hadde. Når du er aktiv utøver, klarer du å fortrenge det.

Moen Bonden er likevel klar å at hun er glad jukserne blir tatt, men etterlyser strengere staffer.

– Det er viktig at de blir tatt. Alle som jukser skal tas. Det jeg synes er synd er de korte straffene. Dopingstraffene skulle hatt tilbakevirkende kraft. Dopingtatte utøvere skulle aldri fått lov til å starte igjen. Du har forrådt idretten når du doper deg, sier Moen Bonden.

– Yes, endelig noen som tok revansj
Hun er lei av de mange dopingskandalene som ødelegger sporten.

– Det er klart man blir skuffet uansett om det er skiskyting eller langrenn. Det handler om identiteten og ideologien i det vi driver med. Vi driver med dette fordi vi har en egen drivkraft og det ligger i hjerteroten vår. Vi har fått nok av dette (dopingsakene journ.anm) nå, sier Moen Bonden.

Etter å ha gjort skiftet fra langrenn til skiskyting, har resultatene til Sachenbacher-Stehle latt vente på seg. Men på fellesstarten i OL slo hun til med en overraskende fjerdeplass etter å ha blitt spurtslått av Tiril Eckhoff på oppløpet.

– Tanken min da Tiril tok henne i spurten var – yes, endelig noen som tok revansj for meg, flirer Moen Bonden.