TESTET POSITIVT: Evi Sachenbacher-Stehle har avlagt positiv dopingprøve. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
TESTET POSITIVT: Evi Sachenbacher-Stehle har avlagt positiv dopingprøve. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Tysk skiskytterstjerne tatt for doping

Både A-prøven og B-prøven til Evi Sachenbacher-Stehle er positiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sotsji/Bergen (TV 2): Sotsji-OL har fått sin første dopingsak.

Den tyske skiskytterstjernen Evi Sachenbacher-Stehle (33) har testet positivt på et ulovlig middel.

Det melder det tyske nyhetsbyrået DPA.

Like før kvinnestafetten i skiskyting bekreftet Tysklands pressesjef til TV 2 at B-prøven også var positiv. Han vil ikke bekrefte navnet på utøveren, men det er ikke mange å velge mellom.

- B-prøven er positiv?

- Ja, det er riktig. 

- Hva slags stoff er det?

- Det er en stimuli, ikke EPO eller noe sånt. Det er en stimuli som ofte kan finnes igjen i energibarer, sier han.

Har dopingklausul i kontrakten

Pressesjefen forteller at Det tyske skiforbundets sponsorer har dopingklausuler i sine avtaler.

– Vi har selvsagt slike klausuler i kontraktene våre. Det gjelder hvis det er snakk om systematisk doping, ikke et individuelt dopingtilfelle som her.

– Hvor mye penger sponses dere med?

– Budsjettet til det tyske skiforbundet er totalt 30 millioner Euro.

– Hvorfor er ikke Sachenbacher-Stehle på stafettlaget?

– Det har ingenting med dopingtilfellet og gjøre. Laguttaket ble gjort klokken fem eller seks i går kveld. Vi fikk informasjon om dopingsaken klokken halv ti, og det kan jeg bevise. Uttaket handlet om hvem som var best på standplass. Det ble vurdert at Franziska Preuss og Laura Dahlmeier var bedre skyttere, sier Schwarzbach. 

– Katastrofalt
– Dette er en kjempekatastrofe for tysk skiskyting. De tyske skiskytingsjentene er yndlingene til det tyske tv-publikummet, sier TV 2s skiskytingsekspert Kjell Ove Oftedal.

OPPDATERING: Evi Sachenbacher-Stehle publiserte dette på sin Facebook-side torsdag.
OPPDATERING: Evi Sachenbacher-Stehle publiserte dette på sin Facebook-side torsdag.

Johan Kaggestad tror de umiddelbare effektene av selve dopingsaken ikke er veldig graverende. Men heldig er det definitivt ikke.

– Jeg tror det betyr lite foreløpig, men Tyskland er en stor nasjon i skiskyting og det er stor interesse for sporten. Jeg tror vi får se det som skjedde etter Jan Ullrich ble doptatt i sykkel, at media fjernet seg og interessen minsket. Men at Evi Sachenbacher-Stehle ble tatt er et stort slag for tysk vintersport, poengterer han.

B-prøven skal nå analyseres. Det opplyser det tyske skiforbundet.

– Hvis det er en medisin hun har testet positivt på så er det klønete. Hvis det bevisst doping så er det bare håpløst og dumt. Men vi skal legge til at vi ikke skal dømme noen før B-prøven også foreligger. Det er viktig å ha alle bevisene på plass, poengterer ekspertkollega Ole-Kristian Stoltenberg.

Utsatt pressekonferanse

Det tyske idrettsforbundet og olympiske komiteen bekreftet  tidligere fredag at de er informert om en positiv prøve.

– IOC informerte oss torsdag kveld klokka 21.30 om at et medlem av den tyske OL-troppen har avgitt positiv dopingprøve, skriver forbundet i en pressemelding.

Ifølge tysk TV er den planlagte pressekonferansen med Michael Vesper, som er leder for den tyske utgaven av Olympiatoppen, utsatt. I den var det ventet at dopingsaken ble tema.

Ifølge den tyske dopingeksperten Florian Bauer, som var den første til å melde at det skulle være snakk om en skiskytter, dreier det seg om et sentralstimulerende middel.

Velkjente eksempler på den type midler er amfetamin og efedrin.

– Har ikke dopet seg
Sachenbacher-Stehle ble overraskende vraket til fredagens skiskytterstafett. Offisielt var begrunnelsen at skiskytterjenta «hadde problemer med å fokusere».

På sin egen Facebook-side la hun ut følgende oppdatering da uttaket ble offentlig:

– Stafettlaget er kommet og jeg er ikke på laget. Forhåpentlig er flaksen på vår side i morgen og jentene kan ta medaljen vi håper på. Jeg vil gjøre mitt beste når jeg heier utenfor sporet!

SINT: TV 2s skiskytingsekspert Ole-Kristian Stoltenberg er glad for at de som jukser blir tatt, men skuffet og sint.
SINT: TV 2s skiskytingsekspert Ole-Kristian Stoltenberg er glad for at de som jukser blir tatt, men skuffet og sint.

Hun har ennå ikke uttalt seg om saken, men det har hennes bror Josef.

– Hun har ikke gjort noe galt. Hun forakter doping, og ville aldri dopet seg, sier han til Bild.

Sachenbacher-Stehle fikk før Torino-OL i 2006 startnekt på grunn av for høye hemoglobinverdier. Da kom hun tilbake og var med på det tyske laget som tok sølv på stafetten. Startnekten var av helsemessige årsaker, men skapte selvsagt en rykteflom.

– Jeg erklærer at jeg aldri har tuklet med livet mitt ved å ta ulovlig midler, eller benyttet andre urettferdige metoder, sa Evi Sachenbacher-Stehle om anklagene.

Broren mener dette har mange fellestrekk med den gangen.

– Dette er akkurat som i Torina da hennes hemoglobinnivå økte. Det skjer alltid med henne i høyden. Og slik er det også denne gangen. B-prøven vil bekrefte det, sier Josef.

OVERRASKET: TV 2s skiskytingsekspert Kjell Ove Oftedal.
OVERRASKET: TV 2s skiskytingsekspert Kjell Ove Oftedal.

Ble overrasket over stafettvraking

Valget om å vrake skiskytteren som hadde best resultater av de kvinnelige skiskytterne fra Tyskland sendte sjokkbølger gjennom skiskytterverden.

– Jeg var sjokkert da jeg så på listen i går. Hun var den desidert beste på laget, sier TV 2s skiskytingsekspert Raphaël Poirée. 

– Det meldes at dreier seg om Sachenbacher-Stehle?

– Vi må vente på b-prøven. Det kan ødelegge en utøver hvis det er feil. Jeg håper det er feil.

– Glad for at de som jukser blir tatt

TV 2 Sportens skiskytterekspert Ole-Kristian Stoltenberg reagerer med sinne etter meldingen om den positive dopingprøven kom.

– Jeg er først og fremst skuffet, og litt sinna. Men likevel glad for de som jukser blir tatt. Det er viktig å luke ut dem som tar snarveier, sier han.

– Er du overrasket over at det var en tysker som ble tatt?

– Jeg er ikke overrasket over at det finnes juksemakere i idrett. Men jeg er overrasket over at det var en tysk løper som ble tatt. Jeg har hatt veldig sansen for tyske løpere. Det fremstår som rent og ryddig i Tyskland. Enten dette en medisinsk tabbe eller bevisst doping, så skal vi ikke dømme alle andre. At hun blir tatt viser at testsystemet fungerer, konstaterer han.

– Kjempekatastrofe for tysk skiskyting

Også flere i ekspertkorpset er overrasket over at dette dette kommer fra Tyskland, som har slitt med resultatene i skiskyttersporet.

Erik Lessers sølvmedalje er den eneste medaljen de har tatt under OL i Sotsji.

– Jeg kjenner veldig lite til henne, men i de årene jeg har vært med har jeg oppfattet tyskerne som veldig redelige. Det er et stort sjokk at det har kommet opp en slik sak nå, sier ekspertkommentator Kjell Ove Oftedal.

Johan Kaggestad mener skiskyting ikke tar dopingproblemet på alvor, og at de har en jobb å gjøre med antidopingarbeidet.

– Anders Besseberg sier at de jobber intensivt med antidopingsystemet, men jeg mener de ligger etter for  eksempel sykkel. Jeg mener det bør etableres et antidopingarbeid på tvers av særforbundene og det mangler i skiskyting. De har til gode å etablere et vanntett system i skiskyting, sier han.

Ble forbigått av Eckhoff

Den beste plasseringen i Sotsji-OL er fjerdeplassen på fellesstarten, der hun ble forbigått av norske Tiril Eckhoff på sisterunden.

– Jeg er veldig glad for at Tiril kom seg forbi henne og fikk medaljen hun fortjente. Det hadde vært surt å gå slipp av en 3. plass og få medaljen i posten etterpå. Nå fikk hun oppleve all stasen rundt det å ta medalje, og det er jeg glad for, sier Kjell Ove Oftedal.

Ingen av de norske skiskytterne får lov å uttale seg om saken.

Johan Kaggestad minner om at Sachenbacher-Stehle er en av Tysklands mest profilerte vintersportsutøvere. 

– Det er skuffende at vi har fått den første dopingsaken i Sotsji. Evi Sachenbacher-Stehle er en meget profilert utøver, som vi i Norge kjenner godt fra Salt Lake City-OL i 2002, da hun spurtslo Anita Moen på oppløpssiden i stafetten i Park Ciy.

– Hun gikk over til skiskyting i 2012 og er relativt dårlig å skyte, men går fort på ski og er en av de mest profilerte vintersportsutøverne i Tyskland, fortsetter han.

Dette er den første dopingsaken under OL i Sotsji. Antidoping-regimet under lekene er det største som har vært i noe OL og i overkant av 2500 dopingprøver vil bli gjennomført.

Ifølge IOC må annenhver utøver regne med å bli testet.