Germany's Evi Sachenbacher-Stehle leaves the shooting range during the mixed biathlon relay at the Sochi 2014 Winter Olympics February 19, 2014.    REUTERS/Michael Dalder (RUSSIA  - Tags: OLYMPICS SPORT BIATHLON)
Germany's Evi Sachenbacher-Stehle leaves the shooting range during the mixed biathlon relay at the Sochi 2014 Winter Olympics February 19, 2014. REUTERS/Michael Dalder (RUSSIA - Tags: OLYMPICS SPORT BIATHLON)

Tysker med positiv dopingprøve

Sotsji-OL har fått sin første dopingsak. Evi Sachenbacher-Stehle skal ha testet positivt på et sentralstimulerende middel.

Sotsji/Bergen (TV 2): En tysk OL-utøver i Sotsji er tatt for doping. Det melder det tyske laget selv i en pressemelding sitert i avisen Spiegel. 

Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA er den doptatte utøveren skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle.

– Jeg er ikke autorisert til å kommentere dette, sier talsmann for det tyske skiskytterlaget, Stefan Schwarzbach, til Spiegel.

Tyskerne fikk melding om den positive A-prøven torsdag, og B-prøven skal analyseres fredag.

Det vil også bli gjennomført en høring med disiplinærkomitéen, hvoretter Tyskland vil komme med ytterligere opplysninger om saken.

– Jeg er sjokkert og veldig overrasket over denne informasjonen, sier den tyske kombinertløperen og Sotsji-gullvinneren Eric Frenzel til Bild

– Skiskytter tatt

Ifølge kringkasteren Deutsche Welle skal det være snakk om tre positive dopingprøver.

Det tyske nyhetsbyrået DPA melder at den dopingtatte utøveren skal tilhøre det tyske skiforbundet (DSV). Det avgrenser idrettene til å være alpint, langrenn, hopping, kombinert, skiskyting, skicross og freestyle.

Dopingeksperten Florian Bauer sier til den tyske TV-stasjonen ARD at han har en troverdig kilde på dette skal handle om en skiskytter, og at det skal være snakk om et sentralstimulerende middel. Velkjente eksempler på den type midler er amfetamin og efedrin.

Dopingryktene har gått i den tyske leiren i flere dager og Bauer varsler at flere dopingsaker kan bli kjent på fredag.

Den tyske skiskytterlegenden Sven Fischer er i sjokk når TV 2 forteller ham om dopbomben.

– Jeg ble sjokkert da jeg hørte om dette. Uansett hvem det måtte være. Jeg vet ikke hvem som har avlagt positiv prøve, om det er langrenn, skiskyting eller hva, sier Fischer til TV 2.

– Blir du ekstra sjokkert hvis det er i skiskyting? 

– Ikke ekstra. Jeg er sjokkert uansett hvilken idrett det gjelder. Da jeg var idrettsutøver og ble syk, lå jeg i senga med vann og brød. Jeg tok ingen medisiner av frykt for å få i meg noe jeg ikke skulle. Det spiller ingen rolle hvor syk du er, medisiner holder man seg unna. 

– Hvilket inntrykk har du av det tyske miljøet med tanke på dopingkultur? 

– Jeg har en følelse av at dette ikke kan være systematisk doping, men enkeltilfeller. 

– Men hvis det dreier seg om flere utøvere virker det jo systematisk?

– Det kan se sånn ut. Men jeg tror ikke på systematisk doping. Min opplevelse av tyske lag, etter å ha konkurrert 15 år i verdenscupen, er at det ikke kan være slik. Ingen har noen gang spurt meg om doping. Ingen, sier Fischer.

Annenhver utøver blir testet

Rett før OL ble tre skiskyttere dopingtatt, blant dem det russiske OL-håpet Irina Starykh.

Dette er den første dopingsaken under OL i Sotsji. Antidoping-regimet under lekene er det største som har vært i noe OL og i overkant av 2500 dopingprøver vil bli gjennomført.

Ifølge IOC må annenhver utøver regne med å bli testet.

Kan unngå dopingjegerne

Testing under mesterskap er en viktig brikke i antidopingarbeidet, men det er ikke der de fleste utøvere blir tatt.

Utøvere kan stoppe med de ulovlige midlene i god tid før OL, og likevel få de langsiktige effektene uten at middelet er mulig å spore under lekene.

– Stoffene det testes for har en viss sporingstid, men den prestasjonsfremmende effekten kan gå langt ut over sporingstiden, sa avdelingsleder Halvor Byfuglien i Antidoping Norge til TV 2 forrige uke.

Mannen bak den kontroversielle dopingboken Mads Drange hadde følgende metafor:

– Du kan kjøre så fort du vil langs ringveien så lenge du bremser før fotoboksen. Den kan være så god den vil, men vil ikke ta noen råkjørere likevel. Det sier seg selv at om du vet om fotoboksen, er du dum om du blir tatt, sa han til TV 2.

Han oppfordrer til mer testing utenfor konkurranse.

Nyskapende samarbeid

Et nytt element under OL Sotsji er et tettere samarbeid mellom dopingjegerne og store legemiddelfirmaer.

Legemiddelgiganter som GlaxoSmithKline, Amgen og Roche deler informasjon som tidligere ville vært ansett som forretningshemmeligheter, melder nyhetsbyrået AP. 

Ved å avsløre stoffenes «kjemiske signatur» håper man å få et forsprang på jukserne.