RISIKERER LIVET: Fotografen Sergei Supinsky fanget dette bildet 22. januar av en ortodoks prest som har stilt seg i skuddlinjen til ukrainsk politi. Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP
RISIKERER LIVET: Fotografen Sergei Supinsky fanget dette bildet 22. januar av en ortodoks prest som har stilt seg i skuddlinjen til ukrainsk politi. Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP

OPPTØYENE I KIEV:

Prestebildene som går verden rundt 

De steller de sårede. De stiller seg mellom sikkerhetstyrker og demonstranter – og de ber for dem. Ukrainas ortodokse prester risikerer daglig livet for å bevare freden i Kiev.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mellom utbrente bildekk, barrikader, tåregass, skarpe skudd og sårede demonstranter står de mange ortodokse prestene.

De er kledd i store, sorte kjortler og de karakteristiske tøystykkene, som henger ned på hver side av halsen. Rundt halsen henger også de store, klassiske korsene.

– Minst 70 drept

Helt fra starten av opptøyene i Kiev, som startet med fredelige demonstrasjoner i fjor høst da president Viktor Janukovitsj distanserte Ukraina fra vesten og EU, har prestene vært synlige i gatene og på Uavhengighetsplassen.

De ser det som sitt kall å skape fred og bruke sitt presteembete til å beskytte demonstrantene og stelle de sårede.

Ifølge opposisjonen er nå minst 70 drept og over 500 såret.

Derfor viser mange av bildene i denne artikkelen hvordan prestene gjentatte ganger har stilt seg opp på den åpne slagmarken mellom politi og demonstranter – også for å be for og velsigne demonstrantene.

Ville gjøre det ulovlige å be

For en måned siden meldte nyhetsbyrået AFP at Ukrainske myndigheter truet med å gjøre det ulovlig for den Ukrainsk-greske katolske kirke å holde gudstjenester for demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev sentrum, noe de har gjort flere ganger daglig. 

Men de lar seg ikke stoppe. Verken av trusselen fra myndighetene eller av den eskalerende volden.

Var bannlyst under Sovjet

Den ukrainsk-greske katolske kirke følger ortodokse tradisjoner, men er lojale til det romersk-katolske vatikanet.

Kirken var bannlyst under Sovjet-tiden, men har nå rundt fire-fem millioner tilhørere i Ukraina, hvorav de fleste bor i den vestlige delen av landet, som ikke ønsker at landet skal knytte tettere bånd til Russland.