Tok første OL-gull i halfpipe, hedret død utøver

Maddie Bowman (20) vant OL-gull i fristil-halfpipe. Men avdøde Sarah Burke var den alle kjørerne hedret.

I første omgang fikk den dobbelte X Games-vinneren Bowman  85,8 poeng og ledet ett poeng foran franske Marie Martinod.

OMKOM: Sarah Burke jobbet for å få fristil-halfpipe til OL. Men i 2012 døde hun av skadene etter et treninguhell. (AP Photo/Nathan Bilow, File)
OMKOM: Sarah Burke jobbet for å få fristil-halfpipe til OL. Men i 2012 døde hun av skadene etter et treninguhell. (AP Photo/Nathan Bilow, File)

I annen omgang forbedret Bowman sitt resultat til 89,0. Se runnet hennes øverst i artikkelen. Martinod økte også da hun var siste utøver ned halfpipen i annen omgang, men bare til 85,4.

Dermed ble det sølv på Martinod, mens Ayana Onozuka fra Japan ble bronsevinner.

Hedret hun som fikk idretten i OL

19. januar 2012 døde Sarah Burke (29) av skadene hun pådro seg etter et fall under trening i en halfpipe i Park City ti dager tidligere.

Burke, som var fra Canada, var en legende i miljøet og vant blant annet fire X Games-gull. Hun var den viktigste lobbyisten i kampen for å få fristil halfpipe på OL-programmet i 2014. De fleste regnet henne som en stor medaljekandidat.

Jentene som kjørte finalen torsdag hedret hennes minne ved å peke mot himmelen eller peke på hjelmen sin, der de vanligvis har et klistremerke til minne om Burke. Klistremerket var ikke lov å bruke under OL.

Under blomsterseremonien etterpå pekte sølvvinner Martinod og Bowman tydelig mot himmelen. Det ble også dannet et hjerte i halfpipen av funksjonærene, men det ble ikke vist i tv-produksjonen.

Flere skader

Anaïs Caradeux kom ikke til start i finalen, etter at hun falt stygt i sitt annet forsøk i kvalifiseringen. Den franske 23-åringen pådro seg et blødende sår i ansiktet og ble liggende en stund før hun kom seg på beina.

Nina Ragettli fra Sveits skadet seg da hun falt på kanten av halfpipen i kvalifiseringen og slo nakken.

I finalen slapp amerikanske Angeli Vanlaanen fra det med oppskrapt nese da hun falt. Hun endte sist av de elleve som deltok i finalen. (©NTB/TV 2 Sporten)

Mer innhold fra TV 2