Derfor ble alpint-vidunderbarnet Mikaela (18) best i verden

– Hun har det som skal til for å lykkes med hva som helst. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mikaela Shiffrin (18) ble nummer fem i kvinnenes storslalåm tirsdag. Fredag skal alpint-vidunderbarnet konkurrere i favorittøvelse slalåm, øvelsen hun ble verdensmeter i som 17-åring forrige sesong.

Alt da var hun favoritten, men lå «bare» på tredjeplass etter første omgang, men i den andre innfridde hun så til de grader. Det var så overbevisende at Astrid Lødemel nesten fikk tårer i øynene av det hun så.

– Hun elsker å stå på ski

Men hvordan har hun blitt så god, hvordan nådde hun verdenstoppen alt som 17-åring?

– Folk lurer på hvorfor Mikaela har hatt så stor suksess i så ung alder. Hun bare elsker å stå på ski, forteller mamma Eileen Siffrin.

– Du prøver å gjøre ditt beste, så kommer du til et punkt der du ikke prøver lenger. Du bare gjør det, og det fungerer, sier Mikaela. 

Suksessoppskriften er selvsagt trening, trening og mer trening. Men leken og gleden har heller aldri vært langt unna.

– Jeg var et lykkelig barn. Miljøet hjemme var lettbeint og moro. Foreldrene våre prøvde alltid å få oss til å le og få oss til å smile, sier 18-åringen.

– Hun våknet med et smil hver dag, og kom løpende ned trappen klar for action, istemmer mamma Eileen.

– Har det som skal til for å lykkes

Mikaela Shiffrin var ikke gamle jenten da hun begynte å trene, men hun begynte ikke fordi hun måtte. Hun trente fordi hun likte det.

– Jeg begynte å trene da jeg var seks år gammel, og jeg husker bare at jeg elsket det, sier hun.

Og det er akkurat det mamma Eileen mener gjør datteren til den vinneren hun er. Når Shiffrin gjør noe, så er hun ikke den som gir opp dersom hun ikke lykkes den første gangen.

– Jeg mener Mikaela har nøkkeltrekkene som skal til for å lykkes med hva som helst. Hun liker å gjøre ting, igjen og igjen, til hun gjør det rett, sier alpintstjernes mor.

Og der enkelte synes repetitive treningsøvelser kan bli i overkant kjedelig var ståa en helt annen for unge Shiffrin.

– De fleste barn liker ikke øvelser, men det ble nesten en slags form for meditasjon for Mikaela. Det er som å lete etter den perfekte bølgen, sier Eileen Shiffrin.

Det kan Mikaela bekrefte.

– Jeg elsker å skyve grensene mine. Det er den eneste måten du virkelig kan ha det skikkelig gøy når du gjør noe. Det er når du gjør det med en viss kjennskap til det, og finner nytelse i forbedre deg, sier hun.

Banket konkurrentene med 11 sekunder

TV 2 har tidligere skrevet om hvordan Shiffrin var fullstendig overlegen alt som 14-åring.

Under Eastern United States junior ski championships i 2010 måtte romkameraten hennes, Brayton Pech, ut å lete etter den da 14 år gamle Shiffrin. Pech fant henne sovende ved en port, minutter før rennstart.

– Jeg husker at jeg gikk for å lete etter henne. Mikaela hadde sluknet som et lys og lå på noen nett. Men hun varmet opp, gjorde seg klar, og banket alle langt ned i støvlene, sa Pech.

14-åringen kom i mål elleve sekunder før andremann...

– Kunne ikke føle beina mine

Det gjorde hun ikke i VM i Schladming forrige sesong. 17-åringen med favorittstempelet i slalåmen var vanvittig nervøs.

– Hele den morgenen og i første omgang kunne jeg ikke føle beina mine. Jeg var nervøs og og ville dra hjem, jeg hadde ikke lyst til å gjøre det, sier Mikaela.

Men noe endret seg mellom omgangene. Nervene forsvant, og hun kjørte seg opp fra tredje til førsteplass. Hun tok gullet 22 hundredeler foran Michaela Kirchgasser fra Østerrike.

17 ÅR OG VERDENSMESTER: Her viser Shiffrin frem bevist på at hun var best i Schladming. Foto: AP Photo/Erich Spiess
17 ÅR OG VERDENSMESTER: Her viser Shiffrin frem bevist på at hun var best i Schladming. Foto: AP Photo/Erich Spiess

– Hvert steg jeg hadde tatt frem til det hjalp meg til å ta den medaljen. For å kunne yte sitt beste må man komme til et punkt der du er klar over alt som foregår, og du ikke tviler på deg selv. Det var et magisk øyeblikk der alt klikket, og jeg kjente bokstavlig talt hele kroppen min forandre seg og våkne, sier Mikaela Shiffrin.

– Hun gikk til den andre omgangen med et helt annerledes tankesett, istemmer mamma Eileen.

Og det var et øyeblikk som definerte øyeblikket for den unge alpintstjernen.

– To minutter før jeg skulle kjøre tittet solen frem fra skyene. Alt kokte ned til det øyeblikket, og jeg var klar, sier hun, og legger til:

– Jeg kunne ikke klart det uten familien min. Jeg er den eneste som står på start, men når jeg er på podiet er de der med meg.

Fredag kjører Shiffrin for nok en tittel, for å kunne være kronet som både verdensmester og olmypisk mester i en alder av 18 år. Om hun klarer det, så vil det være en fantastisk prestasjon av slalåmstjernen som verdenscupdebuterte som 15-åring to dager før bursdagen sin i 2011, og som fyller 19 år den 13. mars.