MEDALJEGROSSISTER: Bjørn Dæhlie og Ole Einar Bjørndalen.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MEDALJEGROSSISTER: Bjørn Dæhlie og Ole Einar Bjørndalen.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Derfor er Norge blant verdens beste vintersportsnasjoner

Norge topper IOC sin oversikt over flest medaljer i vinter-OL totalt. I forhold til innbyggertallet er Norge best i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sotsji (TV 2 Sporten): Henrik Kristoffersen kapret i helgen Norges 26. medalje totalt i Sotsji-OL.

FORKLARER: Johan Kaggestad forklarer hvorfor Norge er blant verdens beste vintersportsnasjoner.
FORKLARER: Johan Kaggestad forklarer hvorfor Norge er blant verdens beste vintersportsnasjoner.

Det sørget for at Norge nok en gang havnet helt i toppen av den samlede medaljeoversikten i et vinter-OL.

- Best i forhold til innbyggertall
De norske vintersportsstjernene kapret 11 gullmedaljer, fem sølv og ti bronse.

Kun vertsnasjonen Russland maktet å slå Norge i antall gullmedaljer i Sotsji.

Russerne lykkes med å ta 12 gullmedaljer, elleve sølv og ni bronse under vinterlekene på hjemmebane.

- Vi satte oss et offensivt mål om å ta 26 medaljer totalt, og det klarte vi. Jeg er stolt over alle i den norske troppen. Vi har fantastiske ledere, trenere, utøvere og støtteapparat, oppsummerer konstituert toppidrettsjef Tore Øvrebø. 

- Av det jeg husker best er det spesielt kombinertguttas gull i lagkonkurransen. De klarte et mål som lag som de har jobbet så hardt for å klare. Og jeg husker Anne Line Gjersems glede da hun kom til finalen i kunstløp, og så har vi Ole Einar da. Han avslutter med gull og blir valgt inn i IOC. Hva skal man si, sier Øvrebø.

På den offisielle medaljestatistikken til den olympiske komité før Sotsji-OL toppet Norge oversikten over antall medaljer samlet i vinter-OL.

Topper medaljeoversikten sammenlagt
Den viser at Norge har 107 gull, 107 sølv og 90 bronsemedaljer siden det første vinter-OL i Chamonix i 1924.

Bak Norge følger USA med 254 medaljer sammenlagt, mens Sovjetunionen ligger på tredjeplass med 193 medaljer.

- Men den statistikken er ikke riktig. IOC opererer med blant annet både Tyskland, Øst-Tyskland og Vest-Tyskland på den listen. Dersom IOC hadde slått sammen de tyske statene ville Tyskland tronet øverst. Det er viktig å ta med i perspektivet, poengterer Johan Kaggestad, før han minner om følgende:

- Samtidig er det viktig å huske på at vi kun har vært beste nasjon i et OL tre ganger siden 1952. Men i forhold til innbyggertallet er jo Norge verdens beste vintersportsnasjon, oppsummerer Kaggestad.

- Hvorfor er Norge så gode i vinter-OL-sammenheng?

- Det er først og fremst fordi vi har snø og is og sånn sett klimatisk disponert for å drive med vinter-idrett, sier Kaggestad, før han fortsetter:

- Dessuten må vi ta med i betraktning at realiteten er at vinter-OL er mindre enn sommer-OL. I vinter-OL er det 88 nasjoner som deltar nå, mens det i sommer-OL er 200 nasjoner som deltar. Og vi må huske på at det i for eksempel i 1980 kun var 37 nasjoner som deltok. I forhold til sommer-OL er antall nasjoner i vinter-OL 40 prosent, minner Kaggestad om.

- Nasjonalidretter
Det tar likevel ikke æren fra norske utøvere som har sanket medaljer etter medaljer i de ulike vinteridrettene. For Kaggestad legger ikke skjul på at det Norge driver med og har drevet med i vinter-OL er imponerende.

- Norge er en vinteridrettsnasjon med nasjonalidretter som langrenn, nordiske grener og skøyter. Den gode idrettskulturen bunner i gode lokaler miljøer som skaper resultater. Og så har vi klart å organisere toppidretten gjennom Olympiatoppen, understreker Kaggestad.

- Har Norge en særegen vinnerkultur i vinteridretter?

- Nei, jeg tror ikke vi har en annen vinnerkultur enn Tyskland har i aking i Sotsji, eller nederlenderne har i skøyting her i Russland. Det er ikke bare norske utøvere som er best når det gjelder. Uansett hvilken nasjon det gjelder så er de beste best når det gjelder med tanke på den treningskulturen de kommer fra, svarer Kaggestad.

- Handler om stor bredde
Kaggestad ber folk huske på Norge også har opplevd «tørkeperioder» med få medaljer under vinter-OL.

- Norge har tatt mange medaljer i de siste OL, men i 2006 tok vi bare to gull og ingen i Calgary. Før 1992 hadde vi ikke vært beste nasjon siden 1968, og 2002 er rekorden med 13 gull til Norge. Etter etableringen av Olympiatoppen har vi vært veldig gode i moderne OL, resonnerer Kaggestad.

- Og de gode resultatene vi har opplevd handler om at det er stor bredde i de ulike miljøene, det trenes bra og det handler om gjenskapning av prestasjoner, sier OL-eksperten – som tror Norge får det tøft med å bli beste nasjon i de kommende vinter-OL.

- Tyskland og Russland har startet en reorganisering av idretten som vil hjelpe dem fremover. Dessuten må vi ikke glemme Canada, som var beste nasjon i Vancouver for fire år siden. Og så har vi jo USA, da som også som regel er ganske gode, konkluderer Kaggestad.

DEBATT:
Hvorfor mener du Norge er i verdenstoppen i vinter-idrett? Ta debatten i kommentarfeltet under!