NY TRIUMF: Ole Einar Bjørndalen etter OL-gullet på sprinten. FOTO: AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
NY TRIUMF: Ole Einar Bjørndalen etter OL-gullet på sprinten. FOTO: AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV

Bjørndalen valgt inn i IOC

Tidenes mestvinnende vinterolympier fikk plassen som utøverrepresentant.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ole Einar Bjørndalen er valgt inn som utøverrepresentant i den internasjonale olympiske komitéen (IOC). Det melder organisasjonen selv på sine hjemmesider.

40-åringen ble stemt frem av OL-utøverne i Sotsji, og har posisjonen i inntil åtte år.

Det var rekordstor oppslutning under avstemningen. IOC melder at 80,87 prosent av utøverne avga sin stemme i avstemningen, noe som er olympisk rekord.

I tillegg til Bjørndalen ble den kvinnelige kanadiske ishockeyspilleren Hayley Wickenheiser valgt inn.

Den norske skiskytteren, som ble tidenes mestvinnende vinterolympier da han var med på Norges gullvinnende mixed stafettlag onsdag, fikk 1087 stemmer, mens Wickenheiser fikk 758.

Totalt var det 2871 stemmeberettigede utøvere.

Slo alpintlegende

Bjørndalen og Wickenheiser ersatter den tidligere finske ishockeyspilleren Saku Koivu og den tidligere kanadiske langrennsløperen Rebecca Scott i utøverkommisjonen som består av 22 tidligere eller aktive olympiere.

Nordmannen slo blant annet den populære sveitsiske alpinisten Didier Cuche i kampen om posisjonen. Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg sa tidligere i OL at han trodde Bjørndalen hadde gode muligheter til å bli valgt inn.

– Jeg tror Ole Einar ligger godt an, og det hadde vært hyggelig om han hadde blitt valgt inn. Tidligere har vi hatt Johan Olav Koss og Ådne Søndrål av nordmenn i komitéen, og om vi nå får Bjørndalen valgt inn ville det vært hyggelig, sa Heiberg til TV 2.

Hovedpersonen selv har ikke hatt anledning til å uttale seg om kandidaturet under lekene.

Fornøyde norske idrettsledere

Ådne Søndrål var den siste norske representanten i IOCs utøverkomité. Han satt fra 2002 til 2006.

– Når Idrettsstyret valgte å fremme Ole Einar Bjørndalens kandidatur til IOC og å innkalle til et ekstraordinært Idrettsting i saken, ble det gjort for å følge opp norsk idretts internasjonale målsetninger slik de er nedfelt i Idrettspolitisk Dokument. Det at Ole Einar nå er valgt inn i IOCs utøverkomité er en meget viktig milepæl i dette arbeidet, uttaler Idrettspresident Børre Rognlien i en pressemelding.

– Ole Einar Bjørndalen er tidenes vinterolympier, og en utøver som virkelig har idretten i sitt hjerte. Vi er overbevist om at han vil bidra med all sin fantastiske erfaring til å utvikle internasjonal idrett i riktig retning, uttaler NIFs generalsekretær Inge Andersen.