Her får Odd Kristian (47) foten knust mens legen nekter å sette morfin

SYKKYLVEN (TV 2): Med ubeskrivelige smerter sto bonden Odd Kristian Kulseth dekket i gjødsel med en fot som var maltraktert i gjødselkverna. Legen nektet å hoppe ut i møkkabingen og overlot morfinsprøyten til pasientens sønn. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Brannvesenet hoppet uti gjødselkjelleren. Politiet kom oppi og hjalp til. Den viktigste personen, han som burde vært der, han nektet.

Det sier Odd Kristian Kulseth (47) om legen som ikke ville sette smertestillende morfin da gårdbrukeren sto bom fast etter å ha fått maltraktert foten i gjødselkverna.

31. juli i fjor opplevde han en arbeidsulykke som vil prege ham for livet.

Et øyeblikks uoppmerksomhet gjorde at 47-åringen mistet balansen og falt ned i møkkabingen.

Der ble han stående til livet i gjødselblanding, mens den kraftige gjødselkvernen jobbet for fullt nede i den brune massen.

Her sto Odd Kristian med gjødsel til livet og kjempet for å holde seg våken. Øverst til høyre står gjødselkverna som kvestet den. Foto: Politiet
Her sto Odd Kristian med gjødsel til livet og kjempet for å holde seg våken. Øverst til høyre står gjødselkverna som kvestet den. Foto: Politiet
Brannmannskaper har kommet til gården og starter redningsarbeidet.
Brannmannskaper har kommet til gården og starter redningsarbeidet.
Her har ambulansepersonellet ankommet stedet. Den aktuelle legen (anonymisert) står midt i bildet.
Her har ambulansepersonellet ankommet stedet. Den aktuelle legen (anonymisert) står midt i bildet.
Legen står bakerst og følger med mens redningsmannskapene forsøker å få løs den skadde.
Legen står bakerst og følger med mens redningsmannskapene forsøker å få løs den skadde.

Knuste foten 

– Det var så stor kraft i pumpa at foten ble sugd inn. Jeg kjente at leggbeina stakk ut og at det var av. Jeg hadde ett fokus og det var å holde meg våken og oppreist. Hadde jeg svimet av, ville jeg ha druknet. 

Da startet et smertehelvete for den 47 år gamle bonden. 

– Man får så vondt at man ikke kjenner hvor man har vondt. Jeg klarte ikke å puste normalt. Jeg hyperventilerte og kaldsvettet. Det var umenneskelige smerter, sier han. 

Bondens far var tilfeldigvis i nærheten. Han hørte ropene om hjelp. Han fikk varslet Odd Kristians bror, Halldor.

AMK i Ålesund blir varslet om ulykka. Klokka 12.40 sendes en ambulanse fra Sykkylven. De plukker opp vakthavende lege, en vikar som kommunen leier inn for å bøte på legemangelen ved Sykkylven legekontor.

Ambulansen var fremme ved ulykkesstedet åtte minutter senere. 

Nektet å sette morfinsprøyte  
Ambulansepersonellet blir møtt av Halldor Kulseth.

Han sier at broren snarest må få smertestillende. Inne i fjøset står Odd Kristian og skriker av smerte.

– Ambulansepersonellet trakk opp sprøyta og ga den til legen. Han ser inn, ser ned på skoene sine og skjønner at han kommer til å bli våt og møkkete. Jeg ser på ansiktsuttrykket at dette vil han ikke. Jeg synes det er helt forferdelig at han ikke vil gå inn og sette sprøyta. Han som skulle ha kontrollen virket tafatt og handlingslammet, sier Halldor Kulseth.

Sønnen måtte stikke

Odd Kristians sønn, Ole Thomas (24) er kommet til ulykkesstedet. Han hopper opp i bingen og støtter faren slik at han ikke skal segne sammen. 

Legen vil fortsatt ikke inn til pasienten. Både pasient og pårørende reagerer på at han blir stående uten å foreta seg noe. Flere sier til legen at han må gå inn til pasienten og gi ham sprøyta med smertestillende.

Legen gir da morfinsprøyta til Kulseths sønn, Ole Thomas (24) og ber han stikke den i faren.

– Jeg fikk ei morfinsprøyte i hånden, men visste ikke hvor jeg skulle stikke. Skulle jeg sette den i foten, siden han var skadd der? Hun i ambulansen sa at jeg skulle sette den i armen. Jeg stakk sprøyten så dypt at den stoppet av seg selv, for å si det sånn. Det var skremmende å måtte gjøre det, forteller Ole Thomas.

Hva synes du om at legen ikke gjorde dette?  

– Det er jo hans jobb. Det er han som skal sikre at faren min får smertestillende i en sånn situasjon. Ikke en pårørende som er i sjokk, sier Ole Thomas Kulseth.

Det tar rundt 20 minutter før morfin gir tilfredsstillende effekt når injeksjonen blir gitt under huden eller i en muskel.

Får påfyll med morfin

Odd Kristian har fortsatt kraftige smerter og må ha mer morfin. Nok en gang får sønnen Ole Thomas en sprøyte i hånden som han stikker i faren. 

Brannmenn og politi er på ulykkesstedet. De ifører seg verneutstyr og hopper oppi møkkabingen for å bistå den hardt skadde pasienten.

Men det er umulig å få løs foten fra kverna uten å forverre skaden. 

De klarer likevel å lirke Kulseth og pumpa nærmere fjøskanten slik at han kan stå oppreist. Men foten sitter bom fast inne i kverna.

Legen vil fortsatt ikke bort til pasienten. Det blir ikke tatt blodtrykk, puls eller andre vitale målinger underveis. Det er også usikkert om Odd Kristian har store blødninger fra den skadde foten. Det er umulig å se foten nede i den skitne massen. Situasjonen er kaotisk. 

På tross av smertene følte Odd Kristian at han selv måtte ta kontrollen på redningsarbeidet i startfasen. 

– Legen viste ingen vilje til å tilnærme seg situasjonen og trakk seg unna. Han ble oppfordret av ambulansepersonellet om å se til pasienten. Brannfolkene ba han hoppe inn i gjødselkjelleren. Men han gjorde ingenting. Han ville ikke, sier Halldor Kulseth.

Luftambulansen visste råd

Først etter en drøy time ble det fart i redningsarbeidet. Da kom luftambulansen fra Dombås med spesialtrent mannskap. De tok regi på skadestedet og gav klare instruksjoner om hva alle skulle foreta seg.

Da fikk familien Kulseth imidlertid et nytt sjokk over vikarlegens oppførsel.

– Legen tar opp mobiltelefonen og begynner å filme og ta bilder. Her var pårørende, kone, barn og andre som hadde trengt oppfølging etter sjokket. Men han valgte altså å gå rundt å ta bilder, sier Halldor Kulseth.

Måtte amputere

Omsider klarer redningsmannskapene å få kuttet løs trommelen som Kulseth sitter fast i. Han legges i kunstig koma for å slippe mer smerter.

Etter over to timer i møkkabingen med knust fot blir han fraktet til sykehus i Ålesund med ambulansehelikopter. Der gjennomgår han flere operasjoner for å forsøke å berge foten.

På grunn av alvorlige infeksjoner ender det med at legene må amputere foten under kneet.

– Utfallet av ulykken ville nok blitt den samme. Foten var ødelagt uansett. Men smertesituasjonen min der og da, den kunne han gjort noe med, sier Odd Kristian Kulseth.

Trodde ikke det de så

TV 2 har fått tilgang til rapporten som de to ambulansearbeiderne skrev etter ulykken. De støtter langt på vei kritikken av legens opptreden under dramaet.

«Han (legen red.anm.) var den som hadde ansvaret i denne situasjonen. Han var den som skulle ta kommandoen og iverksette tiltak. Dette skjedde ikke. Han stod med hendene i lommen og gjorde ingenting.»

Videre skriver de: 

Her lander luftambulansen ved gården i Sykkylven 31. juli ifjor. Om bord er spesialtrent redningspersonell. Foto: TV 2
Her lander luftambulansen ved gården i Sykkylven 31. juli ifjor. Om bord er spesialtrent redningspersonell. Foto: TV 2

«Istedenfor å gå ned til pasienten fra der han stod, så ga han sprøyta videre til sønnen, som da stakk pasienten/faren selv. Dette skjedde to ganger. Vi i ambulanse reagerte med stor vantro når vi så denne handlingen av legen.»

Om mobilbildene skriver ambulansepersonellet:

«Luftambulanse ankommer og lege trekker seg umiddelbart ut. Han blir observert av flere i det han går rundt og tar bilder av skadested. Vi savner at lege tok kommando over den kaotiske situasjonen. Det var han som skulle ta det endelige ansvaret og avgjørelsene, og sørge for at riktig behandling blir gitt til riktig tid».

Halldor og Odd Kristian Kulseth på gården i Sykkylven. Odd Kristian måtte amputere foten etter ulykken. Foto: Rune Hagen / TV 2
Halldor og Odd Kristian Kulseth på gården i Sykkylven. Odd Kristian måtte amputere foten etter ulykken. Foto: Rune Hagen / TV 2

Familien Kulseth har klaget legen inn til Fylkeslegen i Møre og Romsdal. De finner ikke grunn til å gjøre mer med saken. 

Ingen konsekvenser

– Vi har fått gode svar fra legen og vi har lest alle dokumenter i saken. Vi finner ikke at den totale helsehjelpen var uforsvarlig og ville medføre noen reaksjonsform, sier fylkeslege Christian Bjelke til TV 2. 

– Annet redningspersonell på stedet beskriver legen som tafatt, handlingslammet, sto med hendene i lomma, gjorde ingenting. Forstår du at man reagerer på dette?

Gårdbruker Odd Kristian Kulseth slet med å holde seg ved bevissthet da han satt fast foten i gjødselkverna.  Han forteller om ubeskrivelige smerter. Foto: Rune Hagen / TV 2
Gårdbruker Odd Kristian Kulseth slet med å holde seg ved bevissthet da han satt fast foten i gjødselkverna.  Han forteller om ubeskrivelige smerter. Foto: Rune Hagen / TV 2

– Ja, det forstår vi godt. Det er klart at legens oppførsel antagelig ikke har vært optimal, men den har likevel ikke tippet over til det uforsvarlige, sier Bjelke. 

Fylkeslegen har likevel funnet grunn til å påpeke overfor legen at det ikke er lov å ta bilder av pasienten, uten pasientens samtykke. Ut over dette får saken ingen konsekvenser for legen. 

Vil ikke kommentere

TV 2 har vært i kontakt med legevaktlegen. Han ønsker ikke å kommentere saken og viser til redegjørelsen han har gitt til Fylkesmannen. 

Ole
Thomas Kulseth (24) måtte sette morfinsprøyte på faren da legen nektet. Foto: Rune Hagen / TV 2
Ole Thomas Kulseth (24) måtte sette morfinsprøyte på faren da legen nektet. Foto: Rune Hagen / TV 2

Den aktuelle legen er en islandsk nevrokirurg som til vanlig jobber i Danmark. Han har lang erfaring med behandling av traumepasienter på sykehus, men kun begrenset erfaring med skadebehandling utenfor sykehus. 

Legen skriver i redegjørelsen at årsaken til at han ikke ville gå inn til pasienten var av hensyn til redningspersonellets sikkerhet. De ikke visste hva som møtte dem og hvordane forholdene var i gjødselkjelleren.

«En ansvarlig lege må under en redningsaksjon aldri sette seg selv eller hans stab i fare for liv eller helse», skriver han.

Han oppfattet også Halldor Kulseth som truende når han krevde at legen hoppet ned i gjødselkjelleren for å gi smertestillende.

Fylkeslege
i Møre og Romsdal, Christian Bjelke. Foto: Rune Hagen / TV 2
Fylkeslege i Møre og Romsdal, Christian Bjelke. Foto: Rune Hagen / TV 2

«Jeg holdt min fatning og prøvde å unngå konflikt. Det kan være at dette har blitt feiltolket som en mangel på autoritet og ansvarsfraskrivelse fra min side og det skal jeg beklage».

Mobilfilmingen  på skadestedet begrunner legen slik:

«Det er ikke uvanlig at legen tar bilder som dokumentasjon av pasientens skader. Spesielt er dette viktig dersom lege senere må skrive skadeattest for forsikringskrav eller politietterforskning. (...) Jeg tok dog klart ingen bilder før enn behandlingsansvaret hadde blitt overført fra meg til luftambulanse teamet».

Halldor Kulseth beklager hvis legen oppfattet han som truende. 

– Jeg var kanskje litt krass i uttalelsene mine. Men når jeg ser en lege nekte å bistå broren min med smertelindring, kan det bli litt opphetet. Jeg ba han ikke gjøre annet enn jobben sin. Det var også mannskap fra brannvesenet som sa akkurat det samme som jeg sa.

Halldor Kulseth mistet foten i møkkabingen Kun en stump av beinet er igjen. Foto: Rune Hagen / TV 2
Halldor Kulseth mistet foten i møkkabingen Kun en stump av beinet er igjen. Foto: Rune Hagen / TV 2

Skuffet

Sju måneder er gått siden ulykka. Odd Kristian Kulseth og familien er fortsatt skuffet over at legens opptreden ikke får konsekvenser.

– Det eneste legen gjorde den dagen var å gå rundt å ta bilde og film. Ellers bidro han lite. Jeg synes ambulansepersonellet beskriver saken godt; han var handlingslammet og sto med hendene i bukselommene. 
Men det er lite vi kan gjøre i ettertid når Fylkeslegen ikke støtter oss. Jeg synes det er svært betenkelig, sier Odd Kristian Kulseth. 

Kommunelegen i Sykkylven opplyser til TV 2 at den islandske vikarlegen ikke lenger har engasjement ved Sykkylven legekontor.