GULLVINNER: Charlotte Kalla puster ut etter å ha sikret Sverige gull på OL-stafetten i langrenn. Foto: Maja Suslin / TT /
GULLVINNER: Charlotte Kalla puster ut etter å ha sikret Sverige gull på OL-stafetten i langrenn. Foto: Maja Suslin / TT /

Utslitt og syk Kalla ble isolert i hemmelighet

Marit Bjørgen holder svensken som favoritt på tremila. Men Charlotte Kalla har ikke gått på ski i oppladningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

Sveriges Charlotte Kalla har hatt et strålende OL så langt. Gull på stafetten og sølv individuelt på både 15 kilometer med skibytte og 10 kilometer klassisk.

Det har fått mange til å utrope 26-åringen til favoritt på tremila på lørdag. Blant dem Norges kvinnelandslagstrener Egil Kristiansen.

– Jeg har utnevnt en svenske til storfavoritt, og vedkommende er fortsatt favoritt. Jeg tror at vi har noen outsidere som kan kjempe helt inn om medaljene, sa landslagstreneren på kvinnenes pressetreff torsdag.

Se tremila på TV 2 eller gratis på tv2.no lørdag kl.10.30

Har ikke gått på ski

Suksessen har imidlertid kommet med en pris for Kalla, og det er usikkerhet rundt den svenske skistjernens forfatning etter det som beskrives som en fysisk og mental utladning.

Det har fått den svenske landslagsledelsen til å isolere Kalla i hemmelighet på et hotell utenfor OL-byen, skriver Aftonbladet. Hotellet er disponert av den svenske olympiske komitéen og rommene er forbeholdt syke utøvere, eller utøvere med særlige behov.

Skistjernen har vært i aktivitet, men har ikke gjort det hun er best til.

– Hun har fått slappe av og kjørt alternativ trening. Hun har ikke gått på ski, sier landslagssjef Rikard Grip til Aftonbladet.

Kontrabeskjed

Den opprinnellige meldingen gikk på at hun kan var mentalt utslitt. Men torsdag innrømmet hun at hun var syk.

– Jeg har kjent meg lite tett i nesen, så det var av respekt for de andre, men også for å gi meg selv en sjanse til å bli kvitt problemene, sier Kalla til ifølge Expressen.

Hun frykter imidlertid at hun ikke har hentet seg helt inn i gjen.

– Hadde jeg vært hjemme i Sverige hadde jeg hentet meg mer inn igjen, men dette er OL, sier hun.

– Jeg kjenner meg bedre enn jeg trodde. Jeg har sovet dårlig og det er mye som snurrer rundt i hodet.

Planen er at hun skal gjenforenes med resten av langrennstroppen i dag, og at hun skal ut på en lett skitur.

– Hun føler seg bedre og bedre og det kommer nok til å bli bra frem mot helgen. Charlotte kommer til å være klar til å kjempe om medaljene.

Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien

Bjørgen tror på opplegget

Også Marit Bjørgen holder svensken som favoritt.

Bjørgen står med to gull så langt i mesterskapet, men tremila kan være i lengste laget for kraftlangrennsløperen fra Rognes. Hun tror det har vært smart av Kalla å ta noen rolige dager. Hun stod blant annet over sprintstafetten onsdag.

– Nå har hun sikkert fått noen dager for seg selv der hun har hvilt hodet. Jeg skjønner situasjonen hennes. Det har sikkert vært mye oppstyr. Hun har vært nede i Sotsji by flere kvelder. Det er klart det tærer, spesielt på hodet, sa Bjørgen på pressetreffet torsdag morgen.

God på trening

Hun kjenner Charlotte Kalla godt, blant annet etter at de trente sammen før sesongstart, noe de har gjort flere ganger.

Allerede da sendte den svenske jenten avgårde noen skremmeskudd.

– Vi hadde noen tøffe økter sammen. Jeg så at hun hadde tatt noen steg fra året før. Hun var rå på de hardøktene vi hadde, slår Bjørgen fast.

Til tross for noen rolige dager skal Kalla ikke ha mistet denne kapasiteten.

I alle fall om Rikard Grip får rett i sine antakelser.

– Jeg tror ikke det skal være noen problemer med hennes fysiske kapasitet. Hun har en god følelse, det handler mest om å samle energi, slår landslagssjefen fast.

Marit Bjørgen, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Heidi Weng går 30-kilometeren for Norge.