TIL SALGS:  Dette bildet tatt av Linda Helen Andersen i fetterens konfirmasjon ble brukt som reklame på en nettbutikk som selger bunader. (Foto: Faksimile Bunader.com/Privat)
TIL SALGS:  Dette bildet tatt av Linda Helen Andersen i fetterens konfirmasjon ble brukt som reklame på en nettbutikk som selger bunader. (Foto: Faksimile Bunader.com/Privat)

Lindas (24) bunadbilde stjålet og utnyttet av nettbutikk

– Uakseptabelt at de påtar seg æren for min bestemors håndverk, sier Linda Helen Andersen. 

Linda Helen Andersen (24) ble skremt da hun ble gjort oppmerksom på at hun var avbildet som modell på nettbutikken Bunader.com. Hennes gamle profilbilde, tatt i fetterens konfirmasjon for fire år siden, prydet toppen av nettsiden for Øst-Telemark-bunaden. 

– Jeg fikk helt sjokk, og jeg føler meg lurt og utlevert, forteller Andersen til TV 2.

 • Tlf/SMS/MMS: 02255
 • Fra utlandet: +47 915 02255
 • E-post: tips@tv2.no

Nekter for misbruk

Telemarksbunaden som presenteres til en salgsverdi på 29 999 kroner, er det 24-åringens bestemor som har sydd. Andersen bestemte seg for å ringe de ansvarlige for nettsiden og utga seg for å være en interessert kjøper. 

– Jeg spurte dem om de sydde bunadene selv og om bildene på nettsiden var av bunader de hadde produsert. Svaret var selvsagt ja. Så ikke bare har de misbrukt mitt private bilde, men de påstår også at bunaden som bestemoren min har sydd, er deres, sier Andersen og legger til:

– En ting er at de har brukt bildet mitt som reklame, men at de påtar seg æren for min bestemors håndverk syntes jeg er helt uakseptabelt, sier Andersen. 

– Jeg har ikke Facebook

Tilslutt konfronterte Andersen eieren av nettbutikken, Maria Johannessen, med at bildet på nettsiden er hennes private og at det er stjålet fra Facebook.

– Da nektet hun og påsto at hun ikke hadde Facebook, forteller Andersen.

TV 2 tok også en telefon til nettbutikkeieren, Maria Johannessen, for å få en forklaring på hvordan det private bildet hadde endt opp på Bunader.com.

– Jeg kjenner ikke til dette. Jeg er ikke på Facebook, så jeg kan ikke ha stjålet dette bildet, forteller Johannessen. 

Da TV 2 informerte Johannessen om at vi hadde vært inne på hennes åpne Facebook-profil, så la Johannessen på røret.

Et par dager senere ble bildet fjernet fra nettbutikken - det samme er muligheten til å handle bunad fra Øst-Telemark. 

Vil advare andre

Hvor lenge bildet til 24-åringen har reklamert på nettsiden, er ukjent. 

– Jeg syntes det er skummelt at man plutselig kommer over egne bilder på den måten. Selv om jeg vet at bilder på Facebook er tilgjengelige for folk flest, så har jeg aldri tenkt at bildene mine kan bli misbrukt på denne måten i en kommersiell sammenheng.

– Hvis Bunader.com hadde bedt deg om tillatelse til å bruke bildet ditt i første omgang, hadde du sagt ja?

– Antageligvis, for bildet viser jo frem en flott bunad, men da hadde det mest sannsynlig blitt gjort en avtale om betaling. Jeg aner jo ikke hvor lenge dette bildet har vært på nettsiden, så jeg vet jo ikke hva jeg har krav på nå i ettertid, sier Andersen.

Hun mener Johannessen burde lagt seg flat og bedt om unnskyldning da hun ble konfrontert.

– Jeg tviler ikke på at de lager flotte bunader, men jeg blir veldig skeptisk når de misbruker bilder og produkter på den måten og nekter for det, forteller Andersen.

Har du opplevd å bli misbruk på Internett?

Sjikane, trusler og spredning av andres bilder og personopplysninger på Internett kan være straffbart. Straffeloven, åndsverksloven og personopplysningsloven, er tre lover som regulerer disse forholdene.

Opplever du at noen har misbrukt bildene dine eller opprettet falske profiler på Facebook, så kan du enten rapportere det inn til Facebook her, eller kontakte Slettmeg.no. Sistnevnte kan også hjelpe hvis misbruket er på andre sosiale medier.

Har du opplevd grovere form for identitetstyveri, så kan du få hjelp her.

Råd om hvordan du kan ivareta ditt personvern:

 • Undersøk om nettsamfunnet har en personvernpolicy før du melder deg inn. Ta aktiv stilling til den!
 • Sett deg inn i avkrysningsvalg du har for å beskytte dine opplysninger. Ta deg tid til å teste ut hvordan de ulike profilinnstillingene virker i praksis.
 • Gi ikke fra deg hele e-postadresseboka til aktørene bak nettsamfunnet, og i alle fall ikke passordet til din e-postkonto, slik Facebook faktisk oppfordrer til ved registrering.  I tillegg til at det er uklokt er det trolig også i strid med de avtalevilkårene du har inngått med leverandøren av din e-postkonto.
 • Benytt en e-postadresse du uten større bryderi kan erstatte dersom du senere skulle oppleve å bli utsatt for spam, eller andre uønskede henvendelser via e-post.
 • Du er selv ansvarlig for all informasjon du legger ut på profilen din. Legg ikke ut bilder eller personopplysninger om andre uten først å ha spurt dem om lov.
 • Vær forsiktig med å legge ut opplysninger om politisk oppfatning, tro og seksuell legning. Dette er i norsk og europeisk personvernlovgivning regnet som sensitive personopplysninger.
 • Det du ikke ville sagt om deg selv eller andre i en større forsamling av kjente og ukjente personer i den fysiske verden, bør du heller ikke publisere på Internett. Opplysninger du gir i «fortrolighet» til venner på din profil, kan lett bli klippet ut og benyttet i helt andre sammenhenger.
 • Sjekk om de som står bak nettsamfunnet kan bistå deg med å få fjernet krenkende bilder og personopplysninger. Bruk den muligheten om du finner åpenbart krenkende og sjikanerende innhold. Dersom innholdet er så ekstremt at det må fjernes raskt bør du kontakte politiet på hjemstedet ditt.

(Kilde: Datatilsynet.no)

Har du eller kjenner du noen som har blitt misbrukt på Internett? Kontakt vår journalist her