Ny Hattestad-sprekk stoppet norsk medaljehåp

Tredje gangen opp den siste bakken i sprintstafettløypen ble litt for tøff for Ola Vigen Hattestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

UTSLITT: Ola Vigen Hattestad etter semifinalen.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UTSLITT: Ola Vigen Hattestad etter semifinalen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

SOTSJI/BERGEN (TV 2): Sprintløypen tre ganger ble litt for mye for Ola Vigen Hattestad. Det fikk man se både i semifinalen og finalen.

På den siste stigningen ble det litt for tøft begge gangene, og Norge tapte litt for mye terreng med tanke på at en frisk Petter Northug skulle kunne hente det inn igjen.

– Det kjennes egentlig greit. De to første rundene følte jeg meg pigg. I kvalifiseringen fikk jeg noen glipptak som gjorde at jeg stivnet. Jeg følte meg bedre i finalen. Jeg hadde kjempefeste, men jeg manglet det siste når de satt opp farten helt på slutten, sa Vigen Hattestad til TV 2 om sin egen form.

Mange har stilt spørsmål ved om det var lurt å bruke en sprinter i den svært harde sprintløypen i Sotsji.

Vigen Hattestad forstår spørsmålet.

– Det har vært en vurdering hvilke egenskaper som må til i løypen.  De som vinner i dag er allrounder, men gjort er gjort. Jeg ga alt og i dag var jeg ikke god nok, sier han som tross alt har tatt et gull under lekene.

– Akkurat nå er det tøft å tenke på. Det er tøft å stå her nå. Håper at jeg om noen dager kan glemme dette her og at jeg reiser hjem med et smil om munnen. For jeg har jo en gullmedalje med meg hjem 

Håpet å ha kontakt med feltet

Northug tapte også tid på sin etappe og dermed endte det med fjerdeplass for Norge, bak Finland, Russland og Sverige.

– Det er en løype der det er en fordel å ligge på bakskiene til han foran. Det ble dessverre fem sekunder for mye ved veksling med tanke på bronsen, sa Petter Northug til TV 2.

– Det er en tøff lagsprint, jeg så det i fjor og merket det i dag igjen. Når du ligger i gruppe sparer du veldig mye. På andreruden kunne jeg ikke gjøre et rykk, jeg måtte spare alt til siste etappen og håpe at Ola er med inn. Da kunne det bli artig.

– Du har ikke tatt medalje eller gull, og likevel er du blid?

– Kan ikke gå rundt å være sur. Kroppen kjennes veldig bra. Det er fortsatt et kort løp igjen, bare å spare alt kruttet til da, smilte Northug.

Tidligere på dagen reagerte kong Harald med undring da TV 2 lurte på hvordan han trodde det ville gå med skikongen.

– Skikongen? Hvem er det, lurte kong Harald.

Northug er ikke overrasket over at Kongen ikke vet hvem han er.

– Jeg hørte det. Det sier bare litt om det som har skjedd tidligere her, sier Northug.

– Har du abdisert?

– Tydeligvis. Jeg er blitt en skiklovn.

– Hvordan føles det å være en skiklovn?

– Det føles greit. Jeg har vært det i mange år. Før VM i Oslo var jeg en klovn før jeg kom dit. Det snur fort, humrer Northug.

Kan bli medalje

Det var likevel ikke fritt for drama på oppløpet. Gullkampen stod nemlig mellom Finland, Russland og Tyskland.

Tyske Tim Tscharnke gikk nemlig overende da han kolliderte med Finlands ankermann Sami Jauhojärvi i nest siste sving. Tscharnke gikk overende, og hindret også Russlands Nikita Kriukov.

Dermed fikk Finland en parademarsj til seier, mens Tyskland havnet helt utenfor pallen.

TV 2s langrennseksperter var samstemte i at det ikke var grunnlag for noe protest, men det ville ikke tyskerne høre på. Protesten som kunne gitt Norge medalje ble imidlertid avvist, noe som var like greit, ifølge Petter Northug.

– Hvis jeg tar bronse, skal jeg gi den bort. Vi har ikke fortjent den, sa Northug til TV 2.

Northug imponerte uten stav

Finalen startet urovekkende, med Ola Vigen Hattestad i bakevjen. Inntill veksling lå Norges første mann sist inn mot vekslingen.

Petter Northug derimot virket frisk og gikk Norge helt inn i toppkampen. Til tross for at Northugs stav brakk i det han gikk opp i tet fortsatte han å gå fra resten av feltet, og ved andre veksling var Norge først.

På sin andre etappe var Vigen Hattestad bedre med, og det så ut til at han kontrollerte inn i midten av feltet.

Petter Northug tok det litt roligere på sin andre, og Norges fjerde etappe og vekslet som nummer sju i tetgruppen som bestod av åtte lag etter at Tsjekkia hadde falt.

Vigen Hattestad sprakk i den siste bakken i semifinalen,og han så ikke veldig frisk ut på sin siste etappe i finalen heller, og tapte stadig terreng. I mål skilte det ti sekunder i favør av Tyskland som ledet, mens Norge var nummer seks.

Petter Northug jr. gikk forrykende ut fra start, men fikk aldri kontakt, og måtte ta til takke med fjerdeplassen, etter å ha forbigått Tyskland som falt rett før siste sving.

Slet seg videre

Norge gikk til sprintstafettfinalen med et nødskrik til tross for at de endte på fjerdeplass i sitt semifinaleheat, bak Tyskland, Tsjekkia og Sveits.

Norge endte sju sekunder bak vinnerne i sitt heat, etter at Ola Vigen Hattestad tapte 15 sekunder på sin siste etappe i semifinalen. Northug tok inn åtte sekunder på den siste etappen.

De gikk likevel videre på tid som det siste laget, etter at seks lag slo dem i det andre heatet.

Ved siste veksling i det andre semifinaleheatet lå åtte lag foran Norges tid. Hadde det stått seg i mål hadde Norge vært utslått, men Japan og Polen fikk det tøft på siste etappen, og til slutt var det seks sekunder i favør av de norske.

Vigen Hattestad stivnet

Etter målgang var Vigen Hattestad fullstendig utslitt, etter å ha møtt veggen opp siste bakken.

– Det ble litt glatte ski siste bakken på Ola, så han stivnet og fikk litt hammeren. Håper vi skal få orden på det til finalen, sa sprinttrener Arild Monsen til TV 2.

– Så det er ikke bare form, men ski også?

– Jeg tror det var mest ski, men det er klart det tok på.

Skiene var bedre, men kroppen var ikke så mye bedre i finalen.