TILTALT: Dommen i French-saken ble mandag igjen utsatt. Avgjørelsen kommer onsdag, ifølge dommeren. Her er Joshua French i retten mandag. 
Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
TILTALT: Dommen i French-saken ble mandag igjen utsatt. Avgjørelsen kommer onsdag, ifølge dommeren. Her er Joshua French i retten mandag. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Kongo-dommen kan komme i dag

Etter flere utsettelser skal militærdomstolen i Kinshasa etter planen avsi dom i saken mot Joshua French i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dommen var ferdigskrevet allerede forrige tirsdag, men utfallet av dommertribunalets vurdering har så langt vært hemmeligholdt.

Til NRK sier hoveddommer Serge Kabondo at han garanterer en domsavsigelse i dag.

– Med mindre vi får nye overraskelser, for eksempel ved at noen kommer med nye dokumenter som vi må ta hensyn til, sier han til statskanalen.

– Trenger behandling snarest

Det er diskusjoner rundt French sin helsesituasjon som har ført til flere utsettelser av domsavsigelsen. Forrige rettsdag, mandag, var den norske psykiateren Lavrantz Kyrdalen i retten. 

Psykiateren forklarte seg om en helseundersøkelse han og en kollega foretok av French i begynnelsen av januar. De konkluderte da med at den tiltalte trengte umiddelbar behandling.

– Det er ingen tvil om at Joshua er veldig syk, og trenger behandling snarest, sier French sin norske forsvarer Hans Marius Graasvold før retten settes onsdag morgen.

Håper på dom i dag

Dommertribunalet kan velge å se vekk fra hele eller deler av den allerede gjennomførte rettssaken av hensyn til Joshua French sin helsesituasjon. Men Graasvold håper en dom vil falle nå, av hensyn til French sin helse.

– Det vil være en ytterligere påkjenning for min klient å måtte gjennomgå rettssaken på nytt, sier advokaten til TV 2.

– Hadde han ikke vært i stand til å forklare seg for retten, hadde vi stanset dette tidligere.

Samtidig gjør Graasvold det klart at klienten helt åpenbart har vært syk under rettsforhandlingene, og at tilstanden har forverret seg underveis.

Konkluderte med ingen mistanke

Joshua French er tiltalt for å ha tatt livet av cellekameraten Tjostolv Moland. Sistnevnte ble funnet kvalt på cellen de to delte 18. august i fjor.

I desember ble det tatt ut tiltale mot French til tross for at norske og kongolesiske etterforskere hadde konkludert med at det ikke forelå grunn til å mistenke at det lå en kriminell handling bak dødsfallet.